Leder: Er “Digital Yuan” Kinas våpen for å styre globale markeder?

Fremveksten av kryptovalutaer som Bitcoin som et vanlig investeringsmarked og en pålitelig betalingsportal har tvunget regjeringer over hele verden til å legge merke til den begynnende teknologien. Den pågående bitcoin-oksen drives av de vanlige finansielle gigantene som PayPal og MicroStrategy & økende globale handelsspenninger har bare gjort påstanden om digitale valutaer sterkere som fremtiden for penger.

Oppgang av statseide digitale valutaer

Regjeringer over hele verden har vist interesse for å utvikle sin egen suverene digitale valuta knyttet til den nasjonale fiat utstedt av deres respektive sentralbanker. Imidlertid har den store institusjonelle interessen kombinert med flere milliarder dollar selskaper som planlegger å bruke bitcoin som et sikringsmiddel, fått myndighetene til å innse at tiden for digitale valutaer har kommet..

Mange land har enten planlagt å utvikle en suveren digital valuta, eller de har den under utvikling. Hvis vi ser på fremdriften i disse landene, er Kina definitivt på toppen med sin digitale yuan eller DCEP som allerede er under flere pilotprogrammer i forskjellige provinser i landet..

USA jobber for tiden med forskningsaspektet mens Storbritannia allerede er klare med en modell og søker tilbakemelding. Bortsett fra disse har Russland, Canada, Sør-Korea og noen få europeiske land også lagt planer for en digital valuta.

Kilde: Briefing i Kina

Kinas voksende fotavtrykk i digital valuta, digital yuan

Kina er et av de mest progressive landene når det gjelder digital betaling der mer enn 80% av befolkningen bruker en eller annen form for digital betaling i deres daglige liv. Kina startet sin forskning mot en suveren nasjonal digital valuta i selve 2014, og de har allerede utviklet sitt digitale betalingssystem kalt DCEP eller digital yuan, som for tiden blir prøvd i forskjellige deler av landet. Pilotprogrammene for digital yuan startet for nesten et år siden, og det har allerede vokst fra få byer til flere provinser. Faktisk var det rykter om en mulig lansering innen utgangen av 2019.

Piloten for digital yuan startet som et reisetilskudd til statsansatte og ble senere utvidet til å brukes på restauranter, hotell og mange andre tjenesteleverandører. De digitale yuan-transaksjonene har allerede oversteget over 2 milliarder yuan, som er omtrent $ 300 millioner.

Å se på forskjellige bruksområder av digital yuan kombinert med en landsomfattende lansering vil gi Kina en urettferdig fordel i løpet av det digitale valutaløpet, og de fleste land har begynt å innse det, spesielt USA.

USA og Kina har egentlig ikke veldig hjertelige diplomatiske bånd og er ikke gode allierte, ettersom begge land ønsker å stemple sin autoritet som verdensmakt der USA har overtak. Den amerikanske dollaren blir sett på som en standardvaluta for handel som gir dem et monopol i handelsmarkedet, og Kina ønsker å avslutte denne dominansen. USA er veldig oppmerksom på trusselen som fremgår av det nylige brevet fra direktøren for National Intelligence til sjefen for SEC, der han anså digital yuan som en sikkerhetsrisiko..

Den voksende dominansen til Kina i det digitale valutarommet har utløst spekulasjoner om dens innvirkning på dominansen av den amerikanske dollaren, der mange frykter at Kina vil prøve å omgå den amerikanske dollaren for handel med andre land..

Kan Digital Yuan bli global valuta for handel?

Amerikanske dollar brukes for tiden til over 88% av den internasjonale handelen, etterfulgt av Euro på 32,3%, mens den kinesiske yuanen bare brukes til 4,3% av handelen, noe som er nesten ubetydelig sammenlignet med USD. Denne brutale dominansen av dollaren gir USA en urettferdig fordel som gjør det mulig for dem å sette sanksjoner mot andre land som de ikke har et godt forhold til, og hindre dem i å bruke eller gjøre en innbytte USD.

Kilde: CNN

Den kinesiske valutaens innflytelse i det internasjonale handelsmarkedet er for lite til å utfordre den amerikanske dollarens dominans. Dessuten har Kina ikke et godt forhold og tillit til resten av verden, spesielt ikke etter COVID-19-pandemien. For tiden er det beste Kina kan håpe på å øke sin innflytelse med den digitale yuanen i det internasjonale handelsmarkedet.

Et annet aspekt som diskuteres om mulig bruk av digital yuan er for handel med sanksjonerte land. Sanksjoner har blitt ganske grusomme for landene som er berørt av det, for eksempel Iran som led hardt under pandemien, og dets nasjonale fiat mistet også nesten 50% av verdien det siste tiåret. Fremveksten av Kina som en alternativ handelskorridor kan vise seg å være dødelig for USA, men bare hvis det klarer å blomstre og skape en innvirkning på det nivået.

Siste tanker

Kina har sett på å dominere som verdensmakt i ganske lang tid, og fremveksten av digital valuta som en mulig fremtid med penger kan godt tjene dem riktig. Kinas tilstedeværelse i det internasjonale handelsmarkedet er stor nok til å utfordre USA, men dets fremgang med den suverene digitale valutaen kan gi landet en god fordel i den voksende fintech-verdenen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me