Hvordan Blockchain Technology påvirker fremtiden for risikostyring?

Styring av cyberrisiko er prosessen med å identifisere, evaluere og kontrollere potensielle risikoer for en organisasjon, som er en av de viktigste funksjonene for moderne virksomheter, spesielt så i tider med Corona.

Med fremkomsten av blockchain-teknologi blir den testet for praktiske anvendelser, og risikostyring er et av de avanserte feltene der blockchain-teknologien viser en lovende fremtid. Anvendelsen kan i noen tilfeller redusere risikoen og i noen tilfeller eliminere dem, overraskende. Mange organisasjoner ser det også som basen for fremtidig risikostyring.

Imidlertid introduserer blockchain-teknologi også noen risikoer – spesielt på grunn av veksten som en moden teknologi for kommersielle applikasjoner. Årsaken er vellykket adopsjon og vekst av hvilken som helst teknologi, avhenger av relevant styring av dens tilknyttede risiko.

Når det er sagt, fokuserer finansnæringen på et nytt spørsmål: utsetter blockchain-teknologi (spesielt forretningsmodellene basert på teknologien) nye sikkerhetsrisikoer? Og i så fall hvilke avbøtende prosesser og trinn som bør tas håndtere disse risikoene?

Men før vi diskuterer disse spørsmålene, la oss bli kjent med det grunnleggende om blockchain-teknologi, og deretter jobbe med å forstå fremtiden i risikostyring.

Hva er Blockchain Technology?

Blockchain – også kjent som Distributed Ledger Technology – er en voksende liste over poster som kalles blokker. Disse blokkene kan lagre poster av hvilken som helst datatype (for eksempel lyd- og videodokumenter, økonomiske transaksjoner osv.), Og disse blokkene eller postene er motstandsdyktige mot endring per design. Årsaken til å være blockchain er en åpen og distribuert hovedbok som registrerer transaksjoner på både manipulasjonssikker og kontrollerbar måte. Når det distribueres, administreres det stort sett via et peer-to-peer-nettverk (som BitTorrent), dvs. blokker lagres på distribuerte systemer. Og det lover mange flere fordeler som beskrevet av Harvard Business Review.

“Vi kan forestille oss en verden der kontrakter er innebygd i digital kode og lagret i gjennomsiktige, delte databaser, der de er beskyttet mot sletting, manipulering og revisjon. I denne verden vil hver avtale, hver prosess, hver oppgave og hver betaling ha en digital post og signatur som kan identifiseres, valideres, lagres og deles. Mellommenn som advokater, meglere og bankfolk er kanskje ikke lenger nødvendig. Enkeltpersoner, organisasjoner, maskiner og algoritmer ville fritt handle og samhandle med hverandre med liten friksjon. Dette er det enorme potensialet til blockchain, ”skrev Harvard Business Review.

For eksempel er Internett en slik distribuert plattform hvor ukjente agenter kan utføre aktiviteter til / med andre agenter – til og med skadelige aktiviteter. Og så, en agent jobber gjennom en pålitelig mellommann for å gjøre en sensitiv transaksjon med en annen ikke-betrodd agent. Det er grunnen til at en bruker vanligvis stoler på en bank eller finansinstitusjon for å overføre penger til en annen bruker på Internett.

Imidlertid lover blockchain-teknologi et system der en ikke-klarert agent kan stole på en annen ikke-klarert agent uten å bruke en mellommann. Det gjør dette ved å delegere tilliten til deltakerne selv. Og takket være de kryptografiske funksjonene som brukes til å verifisere ektheten og konsensusen til de deltakende nodene (eller agenter per eksempel), forbyr det enhver form for juks.

Hvordan det påvirker fremtiden for risikostyring?

I ulike bransjer er risikopraktikere begeistret for blockchain-teknologiets løfte om å bidra til å minimere risikoen ved dagens systemer. Å bli betraktet som et gjennombrudd, har blockchain potensialet til å revolusjonere eksisterende forretningsprosesser og transaksjonsbaserte modeller – spesielt i finansteknologisektoren, som vanligvis er kjent som “fintech” -sektoren..

Siden blockchain-teknologien kan ha oppriktig innvirkning på organisasjoner og måten de samhandler i eller med andre organisasjoner, må en detaljert informasjonsrisikostyringsstrategi utvikles av interesserte organisasjoner. Den nye strategien skal kunne identifisere og evaluere risikoen som genereres på grunn av blockchain og dens innvirkning på omgivelsene og prosessene. Ved å bruke en risikostyringsstrategi for blockchain-teknologi kan organisasjoner på riktig måte vedta den nye teknologien i sine forretningsprosesser og bruke styringsstrukturer for blockchains med flere interessenter. Det er imidlertid avgjørende for fagpersoner i risiko å få forskjellen fra tradisjonelle systemer.

Først av alt kan blokkjeder være tillatt eller tillatelsesfri.


De populære kryptovalutaene som Bitcoin og Ethereum bruker tillatelsesfri blockchain der deres nettverk er åpne for alle å delta, produsere blokker og lese data. Tvert imot tillater tillatte blokkjeder kun tilgang til autoriserte brukere, noe som virker egnet for blockchain-applikasjoner i bedrifter.

Sannsynligheten for ondsinnet oppførsel på tillatt blockchain er lavere enn tillatelsesfri blockchain siden det bare er autoriserte brukere. Også, hvis en av de autoriserte brukerne ikke fungerer i nettets beste, kan brukeren identifiseres og tilbakekalles. Så kan tillatte blockchains implementere konsensusmekanismer for å sikre det samme manipuleringssikre datalagringssystemet som den tillatelsesløse blockchain uten å kreve vedlikehold av ekstreme ressurser som kreves av de tillatte blockchains som Bitcoin.

La oss nå diskutere risikoen. Først og fremst må alle noder være enige om konsensus i blockchain, noe som kan hindre dets skalerbarhet. Også, hvis konsensusmekanismen har noen feil, kan organisasjoner bli utsatt for økonomiske og operasjonelle risikoer. Det støtter kanskje ikke interoperabilitet med de tradisjonelle systemene. Det støtter ikke lagring av feil data og utkast, og det lagrer heller ikke sensitive data med tanke på deres offentlige natur, noe som er mulig ved hjelp av sidekjede (parallell blockchain). Den bruker smarte kontrakter som er kodifiserte digitale kontrakter mellom parter, og enhver feil i utformingen og / eller utførelsen av dem kan forårsake uforutsette risikoer. Siden blokkjeder er avhengige av kryptografiske funksjoner, må kryptografiske nøkler administreres riktig for å garantere blockchain-nettverkets integritet. Blokkjeder er også avhengig av miljøene til både den opprinnelige organisasjonen og avskjedsorganisasjonene, i motsetning til som de tradisjonelle systemene krever.

Fremtiden for risikostyring avhenger av disse iboende risikoene introdusert av blockchain-systemer. Siden starten i 2008 har blockchain-teknologien vokst i popularitet og applikasjoner i bransjen. Imidlertid må IT-team og risikoutøvere forstå fordelene og risikoen ved et blockchain-system før de implementeres i organisasjonen. Med blockchain-systemer på stedet åpner organisasjoner miljøet sitt for tredjeparter (til og med ukjente parter). Så deres risikostyringsstrategi må inkludere og redusere slike risikoer.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector