Slik bruker du Bitcoin: Den komplette guiden

hvordan bruke bitcoin guide omslagsbilde

I motsetning til hva folk sier, var Bitcoin ikke verdens første kryptovaluta.

I 1982 publiserte en doktorgradskandidat ved UC-Berkeley ved navn David Chaum en avhandling som inkluderte spesifikasjon og kildekode for en digital valuta basert på en kryptografisk sikret distribuert database. Chaum grunnla et selskap som heter DigiCash i 1989 og introduserte en blockchain-basert digital valuta kalt eCash i 1995. I forkant av sin tid begjærte DigiCash konkurs i 1998.

Et tiår senere dukket Satoshi Nakamotos berømte papir om kryptovaluta opp i et online kryptografidagbok, og i 2009 lanserte Nakamoto Bitcoin.

Cryptocurrency har vakt stor oppmerksomhet fra investorer, journalister og dataprogrammerere siden den gang. Det som mangler er en vanlig engelsk guide til hvordan du bruker Bitcoin i den virkelige verden.

Det er der vi kommer inn.

Hvorfor Bitcoin?

Folk kommer inn i Bitcoin-verdenen av tre hovedårsaker.

Noen kjøper Bitcoins som en vare, og kjøper dem når prisen er lav og selger dem når prisen stiger. Cirka 40% av verdens Bitcoins eies av de 1000 største investorene med store penger. Disse spekulantene kjøper og selger ikke ting med Bitcoins; de legger til e-myntene i porteføljene i håp om at de vil sette pris på i verdi.

Andre er motivert for å lære å bruke Bitcoin fordi e-pengene ikke belastes av regelverket og tilsynet som kompliserte transaksjoner som er gjort med statlige valutaer. De fleste ransomware-hackere ber om utbetaling i Bitcoin, for eksempel fordi myntene ikke kan spores til dem. Offshore kasinoer oppfordrer amerikanske spillere til å bruke Bitcoins fordi kryptotransaksjoner kanskje ikke er underlagt samme regelverk som pengeoverføringer.

Til slutt er det dagligdagse forbrukere som setter pris på Bitcoin fordi overføringer er raske, gratis og anonyme. De er ikke investorer, og de unngår ikke loven; de vil bare bruke denne digitale tidsalderen for å unnslippe bankgebyrets gebyrer og forskrifter.

Hvordan sette opp en Bitcoin-konto

Før du oppretter en Bitcoin-konto, er det noen ting du bør vite, slik at du kan holde pengene dine sikre og unngå vanlige feil.

Prisen på Bitcoin er svært volatil, noe som betyr at den uforutsigbart kan øke og redusere mye på kort tid sammenlignet med dollar eller euro eller andre valutaer. Det er en ny økonomi, så å investere sparepengene dine i Bitcoin er et risikabelt grep. Du kan finne verdien av pensjonsfondet ditt kuttet i to om natten. Hvis du mottar betalinger i Bitcoin, bør du vurdere å konvertere minst en del av pengene til din lokale valuta. Å forstå risikoen er et viktig mål for denne Bitcoin-opplæringen.

Bitcoin-transaksjoner er irreversible, og kan bare refunderes av personen som mottok midlene. Dette betyr at hvis du bestemmer deg for å komme i gang med Bitcoin, bør du gjøre det med mennesker og organisasjoner du kjenner og stoler på.


Selv om Bitcoin har mange fordeler – brukeranonymitet og for eksempel å unngå dyre bankgebyrer – er det fremdeles en eksperimentell valuta som er i aktiv utvikling. Hvis du bestemmer deg for å gå inn i Bitcoin-handel, kan du forvente høyere avgifter, tregere bekreftelser og andre komplekse problemer. Du bør være forberedt på problemer, så det er lurt at du konsulterer en teknisk ekspert før du foretar større investeringer.

Hvordan kjøpe og bruke Bitcoin

For å gjøre transaksjoner på Bitcoin-nettverket, må du ha en Bitcoin-lommebok.

Bitcoin-lommebøker er programvare som håndterer alle transaksjonene dine med Bitcoins og den underliggende blockchain-databasen. Lommeboken din kan for eksempel godta transaksjoner og overføringer kodet med den offentlige kryptografiske nøkkelen din, og den kan bruke din private nøkkel for å få tilgang til blockchain og bestemme saldoen din.

Du kan tenke på den offentlige nøkkelen og den private nøkkelen som passord som lar lommeboken din kode og dekode transaksjoner.

Du trenger egentlig ikke å vite hvordan du bruker en privat Bitcoin-nøkkel i noen teknisk dybde, fordi lommeboken din håndterer det for deg. Men det er godt å vite.

Når du skal motta Bitcoins, genererer lommeboken din en privat nøkkel og en offentlig nøkkel som er bra for bare en transaksjon. Den offentlige nøkkelen fungerer som adressen til Bitcoins som den andre parten sender deg. Den private nøkkelen gir lommebokprogrammet ditt tilgang til midlene. Avsenderen er anonym. Det er ingen “fra” -adresse i Bitcoin-overføringer.

Lommeboken din kan vise deg alle dine offentlige nøkler og midlene som er tilknyttet dem. Det er som en kontoutskrift for Bitcoin-kontoen din.

Du trenger ikke å forstå hvordan offentlige og private nøkler fungerer for å lære å bruke Bitcoin. Men hvis du er interessert, bør du vite at offentlige og private nøkler er strenger på 35 tall og bokstaver. Noen taster virker kortere fordi ledende nuller fjernes. Nøklene brukes til å lagre krypterte detaljer om transaksjonen i blockchain åpen hovedbok som ligger til grunn for Bitcoin.

Fordi lommebokprogrammet ditt har full tilgang til Bitcoin-midlene dine, må du sikre det med et sterkt passord. Hvis du mister tilgangen til lommeboken, mister du også cryptobucks.

Bitcoin-lommebøker er høyverdige mål for hackere, så lommebilsikkerhet er topprioritet. Når du lærer å investere i Bitcoin, bør du begynne med å lære å sikre lommeboken din.

Lommebøker kommer i fire smaker: stasjonær, mobil, nett og maskinvare.

Desktop Wallets

Med en stasjonær Bitcoin-lommebok har du full kontroll over kontoen din uten tredjepartsinnblanding. Du kan lagre dataene på harddisken til PCen eller den bærbare datamaskinen. Deretter kan du sende og motta mynter hvor som helst så lenge du husker detaljene dine. Det er flere stasjonære lommebøker tilgjengelig. Vi anbefaler Exodus for nybegynnere. For ekstra sikkerhet, sjekk ut Electrum og Bitpay.

Mobile lommebøker

Du kan også sette opp en Bitcoin-lommebok på mobile enheter. En lommebok på smarttelefonen din er praktisk for kjøp av “touch to pay” og Near Field Communication. Det er veldig praktisk hvis du handler hos forhandlere som godtar Bitcoins.

Alt du trenger å gjøre er å installere en mobil lommebok på iOS- eller Android-enheten din. De fleste stasjonære lommebøker inkluderer mobilapper. For en mobil-første tilnærming, sjekk ut Hive og Mycelium.

Husk å laste ned bare fra autoriserte appbutikker, og ta deg tid til å sjekke ut anmeldelser. Hackere lager skadelig programvare som maskerer seg som lommebøker i håp om å få tilgang til Bitcoin-lommebokadressen din – og alle pengene dine.

Web lommebøker

Nettlommebøker kjøres i nettleseren din. Nøklene dine lagres i skyen, og får tilgang til ved hjelp av et passord du velger.

Med en nettlommebok lagres ikke dine private nøkler på harddisken eller på smarttelefonen din. Du har lastet den opp til skyen. De beste nettlommebøkene krypterer alle dataene dine og krever sterke passord eller tofaktorautentisering. Behandle passordet til nettbiblioteket ditt med samme respekt som du har råd til online bankkontoen din – for det er egentlig det. Når du lærer hvordan du setter opp og bruker Bitcoin, vil du få en forståelse av hvor mye tillit du må ha til din lommebokleverandør.

Hardware lommebøker

En maskinvare lommebok gir det beste innen sikkerhet. Med en maskinvarelommebok blir informasjonen din kryptert og lagret på en fysisk enhet som en tommelstasjon som plugges inn i datamaskinens USB-port.

En hardware-lommebok kan ha mange innebygde sikkerhetstiltak, og ingen kan få tilgang til Bitcoins uten fysisk å ha enheten og passordet. Maskinvarelommebøker er også sikre mot de fleste virusangrep. Blant de beste er Trezor, Ledger

Nano, Coinkite Coldcard og ShiftCrypto BitBox. Hvis du vil begynne å betale med Bitcoin, bør du vurdere en maskinvarepungebok.

Kjøpe og selge Bitcoins

Det er tre hovedmåter å skaffe seg kryptovaluta.

  • Du kan gjøre det folk flest gjør: Bruk hverdagspenger til å kjøpe Bitcoins, enten på et nettbasert utvekslingssted eller i en Bitcoin-minibank.
  • Du kan investere i valutaen, bli tildelt mynter som en del av et innledende telletilbud, eller ICO, som er omtrent som det første børsnoteringen til et selskap som først gjør aksjer tilgjengelig på en børs. Dette er bare for nye valutaer – det vil ikke være noen offentlige tilbud for Bitcoins.
  • Til slutt kan du bruke datamaskinen din til å verifisere transaksjoner på blockchain, en prosess som kalles “gruvedrift”, og motta små Bitcoin-innbetalinger til gjengjeld..

Bitcoin-børser

Nybegynnere som trenger å vite hvordan du kjøper Bitcoin, tjent best ved å besøke børser, som er nettsteder der du kan bruke et kredittkort, debetkort, PayPal-konto eller andre metoder for å kjøpe Bitcoins og andre kryptovalutaer. Noen børser fungerer som nettlommebøker, men vanligvis vil du overføre pengene til Bitcoin-lommeboken din når transaksjonen er fullført. Hver sentral fungerer annerledes, så du må følge instruksjonene nøye.

Børs har tilgang til en sentral cache av Bitcoin-midler du kan kjøpe. Noen børser lar deg også delta i peer-to-peer-transaksjoner, der du kjøper kryptomidler fra en annen bruker. Du bør lære hvordan du bruker Bitcoin anonymt hvis P2P-handel er i fremtiden din.

Coinbase, Coinmama og Gemini er noen av de mest populære børsene, men du vil kanskje undersøke litt før du velger en. Mange Bitcoin-børser tilbyr flotte raske løsninger, men det er viktig å lese anmeldelser fra eksperter og kunder før du velger hvor du vil kjøpe. Du overlater tross alt ekte penger til fremmede.

Noen børser registrerer transaksjoner sammen med identifiserbar personlig informasjon som kan gis til banker, skatteoppkrevere og offentlige myndigheter. Andre børser annonserer fullstendig privatliv. Blant de beste anonyme børsene er Binance, TradeOgre og ShapeShift.

Hvordan bruke en Bitcoin-minibank

Bitcoin-minibanker er fysiske Bitcoin-børser som ser ut som vanlige minibanker. Du kan bruke et kreditt- eller debetkort for å kjøpe Bitcoin-midler der og overføre dem til lommeboken din. Du kan også ta ut dollar eller euro, med balansen trukket fra Bitcoin-midlene dine.

Disse minibankene har blitt stadig mer populære gjennom årene. Et nettsted kalt Coin ATM Radar viser mer enn 14 000 i 71 land, og det kan hjelpe deg med å finne en som er i nærheten av deg.

Bitcoin-minibanker lar deg kjøpe og selge Bitcoins anonymt, noe som gjør dem tiltalende for noen Bitcoin-brukere. Dette personvernet har imidlertid en pris: Bitcoin-minibanker tar vanligvis et gebyr på 7% til 10% for hver transaksjon.

Hvordan bruke en Bitcoin Miner

Bitcoin-gruvedrift bringer nye Bitcoins til verden. Det utføres av frivillige til gjengjeld for å bekrefte blockchain-transaksjoner.

Bekreftelse av en 1 MB blokk med transaksjoner tar bare et øyeblikk. Et annet trinn holder de frivillige motiverte. Gruvedrift på datamaskiner som bekreftet blokken, bruker spesielle algoritmer for å generere et 64-sifret nummer som er lik eller lavere enn et bestemt mål. Brukeren som genererer en samsvarende hash, mottar først en belønning, som for øyeblikket ligger på 6,25 nylig myntede Bitcoins. I slutten av januar 2021 er disse Bitcoins verdt mer enn $ 200.000.

Det er tydelig at det er fornuftig å lære å bruke en Bitcoin-gruvearbeider.

I de tidlige dagene av Bitcoin kjørte brukerne gruveprogramvare på vanlige PC-er. Senere tilpasset de algoritmene for å kjøre på grafikkprosessorer med høy ytelse. Nå gjøres det mest seriøse gruvedrift på spesialbygde gruvedatamaskiner som drives av applikasjonsspesifikke integrerte kretser eller ASIC-er. Grupper av brukere går sammen for å utføre hashing-beregningene samtidig. Hvis et medlem av bassenget vinner belønningen, deler alle i bassenget det.

Kjøpe kaffe med Bitcoin

Selv om mange bruker Bitcoin som en investering, aksepterer et økende antall forhandlere og online virksomheter Bitcoin som en betalingsmåte. Anonymitet og lave avgifter betyr at det er gunstig å lære å bruke Bitcoin til å kjøpe ting.

Bitcoin-kjøp er anonyme, noe som betyr at kjøpene dine ikke kan knyttes til identiteten din. Som kjøp av kontanter, kan ikke Bitcoin-kjøp enkelt spores. Den anonyme Bitcoin-adressen som genereres for hvert kjøp endres for hver transaksjon. Dette betyr ikke at Bitcoin-transaksjoner er helt sporbare, men de er fortsatt mer anonyme enn bare andre former for betaling.

Her er noen av tingene du kan betale for med Bitcoins.

Reise

Reisesider har ivrig sluttet seg til cryptocurrency-revolusjonen, og du kan bruke Bitcoin-lommeboken din til å betale for alt fra fly og hotell til leiebiler og cruise. Bitcoin er en internasjonal valuta, noe som gjør den flott for hyppige reisende. Lurer du på hvordan du bruker Bitcoin-lommeboken din på en morsom måte? En ferie eller forretningsreise kan bare være billetten.

Bitcoin Gambling

Bitcoins er bra for spillere der lokale lover gjør kasinospill med ekte penger og sportsspill ulovlige. Fordi det ikke er en lovlig valuta, kan Bitcoin brukes til å finansiere kasinokontoer og samle inn gevinster uten å bryte lovene som forbyr finansielle transaksjoner knyttet til gambling.

Operatører av nettcasinoer utenfor USA er spesielt ivrige etter å få medlemmene til å bruke Bitcoin og andre kryptovalutaer.

Uansett hva slags gambling du liker, kan du finne et Bitcoin-kompatibelt reisemål som er fristende nok til at du lærer deg å bruke en Bitcoin-maskin. Casinosider tilbyr spilleautomater, bordspill, live dealer-spill og videopoker. Sportsbooks lar deg satse på sportsbegivenheter. Og online pokerrom lar deg teste ferdighetene dine mot spillere over hele verden.

Online shopping

Forbrukere elsker bekvemmeligheten ved online shopping, og nettforhandlere tar raskt i bruk Bitcoin og andre kryptovalutaer som en foretrukket betalingsmetode. Den amerikanske klesforhandleren kalt Overstock er en av de første kjente forhandlerne som ønsker Bitcoin-kjøp velkommen. Home Depot, iTunes, Expedia og Microsoft Xbox Store godtar også kryptomidler.

Hvis du lurer på hvordan du bruker Bitcoin til netthandel og om det er trygt, er det korte svaret – ja, fortsett.

Bitcoin kontra Bitcoin Cash

Etter hvert som Bitcoin ble mer populært, begynte transaksjonshastigheten å lide. Transaksjonens behandlingstid ble lenger og lenger, noe som førte til forsinkelser som kompenserte en av de viktigste fordelene med kryptovalutaer – øyeblikkelige transaksjoner.

Teknologieksperter beskyldte Bitcoins 1 MB blokkstørrelse. Hvis blokker var større, kunne flere transaksjoner bekreftes samtidig.

Den tankegangen førte til opprettelsen av Bitcoin Cash.

Vil du lære hvordan du bruker Bitcoin kontanter? Du vet allerede det grunnleggende fra diskusjonen vår om Bitcoin. La oss dykke inn.

Bitcoin Cash er en egen valuta som kjører på sin egen blockchain.

Bitcoin Cash-blockchain er akkurat som Satoshi Nakamotos original, bortsett fra at blokker har 8 MB til 32 MB data i stedet for bare 1 MB. Dette betyr at mange flere transaksjoner blir bekreftet samtidig.

Bitcoin Cash-mynter er verdt vesentlig mindre enn Bitcoins. Du kan bytte en valuta mot den andre på en online børs.

Hvis du har en Bitcoin-lommebok, vet du allerede hvordan du bruker en Bitcoin Cash-app.

Du kan bruke Bitcoin kontanter i mer enn 5000 mursteinbedrifter over hele verden, pluss nettbutikker og restauranter. Bitcoin Cash tilbyr også en unik katalog med reisealternativer og salgssteder for bedrifter.

Konklusjon

Det er det store bildet, pluss akkurat nok tekniske detaljer for å hjelpe deg å forstå hva kryptovalutaer og blokkjeder er. Vi kom helt til slutten av artikkelen uten en eneste linje med Java eller Python-kode. Lettet?

Nå vet du hvor og hvordan du bruker Bitcoin. Du er klar til å sette opp en lommebok, kjøpe mynter på en børs og nedlatende for en online virksomhet eller to. Selv om det skjer mye under overflaten, vil du se at det ikke er mer komplisert å sende og motta penger med Bitcoin-lommeboken din enn å bruke PayPal eller smarttelefonappen til banken din..

Bitcoin-entusiaster er idealistiske med hensyn til å frigjøre finansielle transaksjoner fra statlig tilsyn og regelverket og gebyrene knyttet til bankene som håndterer de fleste transaksjoner i dag. At crypto nirvana kanskje aldri kommer til å skje, men hvis det skjer, håper vi denne artikkelen har bidratt til å forberede deg på det.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector