Topp 10 Bitcoin-svindel og hvordan du kan unngå dem

bitcoin svindel guide omslagsbilde

Bitcoins pris steg til sin nye heltidshøyeste flere ganger akkurat mens vi skrev denne artikkelen.

Etter å ha oversteget 40 000 dollar i begynnelsen av 2021, sitter Bitcoin for tiden rundt 35 000 dollar, selv om det selvfølgelig kan endres når som helst. Likevel virker det som om himmelen er grensen for denne valutaens verdi og sprøytenarkoman den genererer.

I løpet av det nåværende oksemarkedet ønsker mange nye investorer å gi rask fortjeneste, noe som gjør det til et perfekt tidspunkt for svindlere. I denne artikkelen vil vi identifisere de vanligste Bitcoin-svindelene og vise deg hvordan du kan unngå dem og holde kryptovalutaen din trygg.

Bytt svindel

De fleste investorer som ønsker å kjøpe sin første BTC eller selge den med fortjeneste, vil gjøre en konto på en av de mange kryptokursutvekslingene der ute. Siden markedet kontinuerlig utvides, vokser også behovet for utvekslingsplattformer.

Dette har ført til at svindlere har opprettet falske Bitcoin-børser. De tiltrekker ofte brukere til sine falske plattformer ved å tilby bedre valutakurser enn andre markeder, i stedet for å la tilbud og etterspørsel diktere prisen.

Den mest berømte Bitcoin-svindelen med involvering av en falsk børs var BitKRX fra Sør-Korea. Børsen maskerte som en gren av den legitime Korea Exchange (KRX) for å tjene brukernes tillit. I 2017 rapporterte BitKRX-brukere at deres BTC var stjålet. Den eksakte verdien av BTC som ble stjålet er ikke kjent, men uten tvil var den verdt millioner av dollar.

For å unngå denne typen Bitcoin-svindel, må du undersøke børsen du er interessert i før du overfører penger. Bruk bare børser med et godt omdømme og de som er anbefalt av offisielle kilder. For anbefalte utvekslinger og råd om den sikreste måten å kjøpe Bitcoin på, kan du sjekke denne listen på det offisielle Bitcoin-nettstedet.

Phishing-e-post og nettsteder

Phishing-e-post og phishing-nettsteder representerer to sider av samme mynt. Hvis du aldri har møtt noen av dem, kan du betrakte deg som heldig. For å holde ting på den måten, bør du forstå hvordan disse svindlene fungerer.

Phishing-e-post prøver å se ut som offisielle e-poster fra en pålitelig kilde. For Bitcoin-brukere kan en phishing-e-post se ut som en offisiell e-post fra en bank, en kryptovaluta-utveksling eller en annen pålitelig kilde.

Bitcoin phishing-e-post vil alltid be deg om å gjøre noe. For eksempel kan de be deg om å logge på kontoen din ved å klikke på lenken i e-postmeldingen. Dette kan kompromittere kontoen din og føre til at en svindler bruker legitimasjonen din til å tømme Bitcoin-lommeboken din.

Den beste måten å forsikre deg om at du har mottatt en offisiell e-post fra firmaet som kontakter deg, er å dobbeltsjekke avsenderens adresse, kontakte selskapet via den offisielle e-postadressen som er oppført på websiden, eller nå ut via sosiale medier eller selskapets offisielle kundestøtte kanaler.

Phishing-e-post lenker ofte til phishing-nettsteder som vil svindle Bitcoin fra deg. Disse nettsidene er designet for å stjele påloggingsinformasjonen din eller infisere enheten din med skadelig programvare. Forskjellen mellom disse nettstedene og de virkelige kan være vanskelig å få øye på ved første øyekast, og det er det svindlere stoler på for å lure folk. Ofte vises disse nettstedene til og med som et sponset resultat på søkemotorer.

Med mindre du er 100% sikker på at du er på den offisielle siden, må du ikke logge på eller installere noe. Dobbeltsjekk den offisielle nettadressen, og hvis du ikke er sikker, kan du søke etter den igjen. Hvis du ser et sponset resultat øverst i søkeresultatene, blar du nedover for å bekrefte at det er det offisielle nettstedet. Merk den offisielle siden til tjenestene du bruker regelmessig.

Gratis Bitcoin Giveaway-svindel

Dette burde være åpenbart, men det skader ikke å minne deg selv på at det ikke er noe som heter gratis lunsj. Hvis du kommer over et “gratis Bitcoin” -oppdrag, er det nesten helt sikkert en svindel.

I 2020 skjedde en av de mest kjente svindlene av denne typen da Twitter ble hacket. Regnskapene til CoinDesk, Binance, Elon Musk, Bill Gates, og til og med Barack Obama og Joe Biden ble brukt til å spre denne svindelen.

Svindelen tilbød seg å doble pengene du sendte til svindlerens BTC-adresse. Det er en påminnelse om at hvis noe høres for bra ut til å være sant, er det vanligvis.

Falske mynter og ICOer

Blant de mest skadelige kryptovaluta-svindelene er de som involverer falske mynter og ICOer (første mynttilbud).

Med kryptovalutamarkedet blomstrende, er det ekstremt fristende å finne og investere i “neste Bitcoin” for investorer. Du kan imidlertid aldri være sikker på at mynten du velger vil lykkes. Hvis du bestemmer deg for å investere i altcoins, vær forsiktig med potensielle svindel.

De fleste svindelaltcoins har et prangende nettsted som skryter av det store samfunnet som støtter prosjektet. Dette er designet for å skape FOMO (frykt for å gå glipp av), en effekt som kan føre til at du foretar en uforsiktig ICO-investering og støtter en svindelmynt. Svindlere forlater deretter prosjektet og løper av med pengene mens de etterlater investorene høyt og tørt.

Noen svindel altcoins kan utføre en airdrop – en distribusjon av gratis mynter / tokens. En airdrop kan skape et oppblåst bilde av faktisk markedsinteresse i mynten eller token, som driver FOMO hos investorer, mens de største eierne ender med å dumpe sin andel for å tjene penger..

Så hva kan du gjøre for å unngå denne typen svindel? Hold deg informert, vær forsiktig med altfor ambisiøse løfter, og invester aldri mer penger enn du har råd til å tape.

Bitcoin Ponzi-ordninger

Ponzi-ordninger lover avkastning på et innskudd på forhånd. Enhver Ponzi-ordning tar penger fra nye investorer for å betale renter til tidligere.

Dessverre er ikke kryptovalutaområdet immun mot slike dårlige skuespillere. Flere ordninger har gitt utrolig avkastning på innledende investeringer, mens de lovet å bli bedre og mer lønnsomme enn Bitcoin.

OneCoin var den største svindelen på kryptovalutamarkedet, med totalt fem milliarder dollar stjålet fra investorer. Grunnleggeren av One Coin, den bulgarske nasjonale Ruja Ignatova, opprettet et klassisk pyramidespill der støttespillere visstnok ville tjent mer med hver nye investor de kom med. Grunnleggeren av denne svindel-kryptovalutaen er fremdeles ønsket av rettshåndhevelse, mens hennes medskyldige og forretningspartnere er arrestert.

Bitconnect var en annen ordning som tilbød urealistisk avkastning; investorer ble lovet 40% rente per måned. I følge denne matematikken ville noen som hadde investert $ 1000 tjene mer enn $ 50 millioner på mindre enn tre år.

For å gjøre det, ble du bedt om å kjøpe og låse inn BCC-tokens slik at de kunne tjene penger takket være trading bot. En av de første kritikerne av Bitconnect, påpekte Vitalik Buterin at dette var et Ponzi-opplegg. Ethereums medstifter var korrekt, og denne kryptosvindelen endte med at de fleste investorer mistet pengene sine: totalt $ 3,5 milliarder dollar.

Denne typen svindel dukker opp fra tid til annen, så det lønner seg å være informert og vite hvordan man gjenkjenner dem. Løfter om enorme fortjenestemarginer er det første røde flagget som burde gi deg en pause. Husk at Ponzi-ordninger uunngåelig ender med at investorer mister pengene sine.

Pump-and-Dump Schemes

En krypto-ordning hvis opprinnelse kan spores tilbake til børsen, er en pump-and-dump-ordning. Dette er når organiserte kunstnere kunstig øker prisen på en aksje med lav verdi, eller i dette tilfellet et altcoin. Selv om dette ikke er en rettferdig Bitcoin-svindel, fører det fortsatt til at andre investorer taper.

En ordning som dette går ofte hånd i hånd med å skille den målrettede kryptovalutaen, noe som gjøres ved å spre falske nyheter og finne kjendiser som støtter den..

Dette tiltrekker seg nye investorer og øker prisen på kryptovaluta ytterligere, selv om det ikke gjenspeiler den virkelige verdien. Svindelartister venter på det øyeblikket prisen er høy nok til å dumpe sin andel. Vanlige investorer har igjen kryptovaluta som er verdiløs i de fleste tilfeller.

Utpressing via e-post

En annen kjent type svindel er en utpressing-e-post fra Bitcoin. Svindleren hevder å ha skaffet seg sensitiv informasjon, oftest ved å hacke datamaskinen din og kontrollere den med en ekstern skrivebordsprotokoll. De hevder vanligvis å ha infisert datamaskinen din med nøkkelloggere og gjort videoopptak av deg ved å ta over webkameraet ditt.

Svindlere krever Bitcoin i bytte for å ødelegge materialet og ikke distribuere det kompromitterende innholdet til alle i e-postkontaktene dine og på dine sosiale nettverk. Disse typer svindlere bruker ulovlig innhentede e-postlister og lekket brukerdata og prøver å svindle mange mennesker samtidig. Sjansene er imidlertid at de ikke har kompromitterende materiale å utpresse deg med.

Malware og Ransomware

Hvis kryptosvindel ikke er nok, er det også nå virus som retter seg mot Bitcoin-lommeboknøklene eller BTC-en du holder der. Ondsinnet programvare har definitivt blitt enda mer innovativ, og dette gjelder spesielt for ulike typer skadelig programvare og løsepenger.

Hackere bruker denne typen virus for å få tilgang til datanettverkene dine og stjele informasjon. Dette kan være kredittkortnumrene dine, eller, i tilfelle Bitcoin, din private nøkkel. De mest åpenbare koblingene som inneholder denne typen skadelig programvare, hevder at de lar deg utvinne Bitcoin gratis. Når du laster ned disse filene, vil en Bitcoin-svindler få tilgang til din private informasjon.

Husk at uansett hvilke imponerende løfter du ser, vil du ikke kunne utvide Bitcoin effektivt med din vanlige stasjonære eller bærbare datamaskin. Bitcoin krever dedikert maskinvare kalt ASIC (applikasjonsspesifikk integrert krets) gruvearbeidere. Forrige gang Bitcoin ble alvorlig utvunnet med CPUer eller GPUer, kostet en Papa Johns pizza rundt 10 000 BTC.

En annen type virus assosiert med Bitcoin er ransomware. Denne typen skadelig programvare krypterer filer på datamaskinen din eller hindrer deg i å bruke enheten din helt. Etter det krever det at du betaler løsepenger i Bitcoin for å dekode dataene dine eller oppheve blokkeringen av datamaskinen. Som det er tilfelle med andre Bitcoin-svindel, garanterer ikke betaling av BTC-løsepenger at hackeren vil oppheve blokkeringen av datamaskinen din eller dekryptere informasjonen din.

Det mest nyttige rådet her er å installere antivirus- og malware-beskyttelse på datamaskinen din og andre enheter. Selv gratis antivirus kan bidra til å blokkere denne typen virus og spare deg for påfølgende hodepine.

Imidlertid, hvis skaden allerede er gjort og datamaskinen din er infisert,

ikke betal løsepenger. Søk hjelp fra en IT-spesialist, som skal kunne fjerne løsepenger fra den plagede enheten.

Cloud Mining Scams

Hvis du har brukt noen minutter på å lære om Bitcoin, har du hørt om gruvedrift. Bitcoin-gruvedrift er faktisk prosessen med å verifisere Bitcoin-transaksjoner, noe som krever en enorm mengde datakraft og strøm.

Noen tjenester vil tilby å bryte Bitcoin for deg til en fast rente ved hjelp av infrastrukturen. Det er ingenting galt med dette i seg selv, men den antatte avkastningen av å leie hasjkraft fra en skygruvetjeneste er ofte urealistisk.

En slik plattform som tilbød kryptovaluta-gruvedriftstjenester var BitClub Network, som opererte fra april 2014 til desember 2019. Investorers penger ble bedt om i bytte for aksjer i kryptokurver, og brukere ble belønnet for å rekruttere nye investorer til ordningen.

Imidlertid opererte BitClub Network en sky mining-svindel. Bedragerne bak virksomheten manipulerte tallene for å vise at de tjente mer enn det de faktisk var. Til slutt tok de $ 722 000 000 dollar i Bitcoin fra investorer.

Hvis du er interessert i å investere i Bitcoin, er det bedre å kjøpe BTC fra en pålitelig børs i stedet for å investere i en sky mining-tjeneste. Selv om tjenesten ikke er en svindel, svinger lønnsomheten i gruvedrift avhengig av markedsverdien, og med så mange variabler å spore, er det vanskelig å vite om du får en god avtale.

Møte personlig

Du tror kanskje at ved å selge Bitcoin personlig, vil du unngå farene ved online handel. Imidlertid skjer ikke Bitcoin-handelssvindel online.

Hvis du møter en ukjent kjøper, er risikoen for å bli ranet eller bli skadet ganske stor. En annen taktikk som ofte brukes, er å bruke falske penger til å kjøpe Bitcoin fra deg.

For å unngå disse risikoene, prøv å finne en P2P (peer-to-peer) plattform for å bytte penger i stedet for å ta risikoen for å møte et ondsinnet parti personlig. Et peer-to-peer-nettverk gir deg sikkerhet og personvern, og de fleste av dem håndhever ikke retningslinjene for kunden din (KYC) eller anti-hvitvasking av penger (AML).

Å vite kryptovaluta-svindel når du ser det

Penger tiltrekker svindlere, og Bitcoin er det perfekte målet for svindelartister. Hovedforskjellen er på grunn av vår lange erfaring med fiat-penger, vi vet hva slags lureri vi kan forvente og hvordan vi kan unngå det.

Hvis kredittkortet ditt blir stjålet eller det blir gjort et falske kjøp på det, vet du hvordan du kontakter banken din og får det løst. Hvis du bærer penger på deg, vet du at du ikke lar den stikke ut av baklommen.

Hvis du bruker Bitcoin, må du lære hvordan du holder det trygt og gjenkjenner når noen prøver å snakke deg. Derfor vil forståelse av de vanligste Bitcoin-svindelene hjelpe deg med å håndtere krypto like enkelt som fiat-valutaer.

FAQ

Hvordan fungerer Bitcoin-svindel?

Alle Bitcoin-svindel har en ting til felles: de avlaster deg for din hardt opptjente Bitcoin hvis du er uforsiktig. De fleste av disse ordningene er ikke nye for kryptovalutamarkedet, men er klassiske svindel som har utviklet seg med teknologien.

Blant disse er Ponzi- eller pyramidespill, som maskerer seg som legitime virksomheter, men lurer deg ut av Bitcoin. Det er også mange falske kampanjer som tilbyr gratis Bitcoin hvis du sender noen av dine egne BTC til svindlerens adresser. Du kan unngå disse hvis du husker at det ikke er noe som heter gratis lunsj.

Selv om det ikke er noen endelig Bitcoin-svindlerliste du kan referere til, kan du bruke guiden vår til å gjøre deg kjent med de vanligste svindlene.

Hvordan kan du fortelle en Bitcoin svindler?

En idiotsikker måte å identifisere noen som en Bitcoin-svindler, er hvis de tilbyr deg gratis Bitcoin. Hvis du husker dette, er det mye mindre sannsynlig at du blir lurt og ender med tomme hender.

I 2020 ble Twitter hacket og kontoer fra verifiserte brukere – alt fra Elon Musk til Joe Biden – tilbød seg å returnere dobbelt så mye Bitcoin til alle som sender det til dem. Det virker gal at noen ville falle for en så klar ulempe, men dessverre fungerer det.

Denne typen Bitcoin-hoax er den vanligste, men heldigvis er det også den enkleste å identifisere.

Er det Bitcoin-svindel??

Dessverre er det svindlere og haier som sirkler rundt alle lønnsomme bransjer som leter etter ofre, og Bitcoin er ikke annerledes.

Kan du få Bitcoin tilbake fra en svindler?

Å få Bitcoin tilbake fra en svindler er enda vanskeligere enn å gjenopprette stjålet fiat-valuta. Det er imidlertid fire måter du kan prøve å gjenopprette BTC:

  1. Hvis du mister pengene dine til en falsk kryptovaluta-investeringsplattform, er det beste første trinnet å true rettslige skritt eller rapportere selskapet til finansielle myndigheter..
  2. Legg inn en klage til aktuelle økonomiske myndigheter.
  3. Prøv å finne hjelp online og se om andre har klart å løse det samme problemet.
  4. Ansett BTC-gjenopprettingseksperter. Bitcoin-svindel etterlater transaksjonsinformasjon på blockchain, som fungerer som en offentlig reskontro. Med den informasjonen kan eksperter potensielt spore tyven.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me