Bitcoin Bubble

Etter hvert som Bitcoin har steget fra uklarhet, har det store momentum tvunget både finansverdenen og vanlige medier til å stå opp og legge merke til. Bare i løpet av 2017 har prisen på Bitcoin (BTC) hatt gevinster på mer enn 1700%. Det er den slags økning som har kritikere som kaller Bitcoin-boblen den største de noensinne har sett. Imidlertid er det like mange tilhengere av verdens første kryptovaluta, noe som antyder at slike høye høyder er langt unna det potensialet virkelig representerer.  

Å kalle det en Bitcoin-boble i seg selv er vanskelig. En boble blir ofte definert som en eiendel som handler godt utover dens egenverdi. Problemet med en eiendel som Bitcoin eller kryptokurver er generelt at de teknisk sett ikke har noen egenverdi.

Tilhengere hevder at fiat-valutaer heller ikke har noen egenverdi. Imidlertid, i henhold til lov, må skatter i USA betales i amerikanske dollar. Dette gir den amerikanske valutaen et sant nivå av etterspørsel og derfor en reell verdi. Mens Bitcoin selv, på dette tidspunktet, bare har begrenset anvendelse som betalingsmåte. Som slike kritikere hevder at det ganske enkelt er Bitcoin-spekulasjoner som driver de enorme gevinstene, som setter det inn i bobleområdet.

bitcoin-boblen  

The Bitcoin Bubble – Daily Chart 2017

Bitcoin Bubble er New Gold Rush

Gitt sin mangel på en sann verdi, peker mange eksperter på den åpenbare sammenligningen mellom gull, som er en kjent butikk med verdi, og Bitcoin, som mange ser på som det nye digitale alternativet..

Fundamentale gullinvestorer har tradisjonelt brukt edelt metall som en sikring mot inflasjon for å beskytte seg mot økonomisk uro. Og det er noen likheter med Bitcoin ved at det faktisk er et begrenset tilbud.

Imidlertid kjøper gullspekulanter også gull fordi de tror at prisen ganske enkelt vil bevege seg høyere over tid. Interessant, søkeordet, ‘Kjøp Bitcoin’ har nå gått forbi ‘Kjøp gull’ i Google-søk, og peker på økt entusiasme for Bitcoin-spekulasjoner og troen på at det ganske enkelt vil fortsette å bevege seg høyere.

Berømte økonomer Olivier Blanchard og Mark Watson antyder at denne typen bobler oppstår fordi spekulanter tror at prisene rett og slett vil fortsette å bevege seg høyere over tid.

Og det er her en Bitcoin-boble blir tydeligere. Som detaljistinvestorer fortsetter å komme inn på markedet, mange kjører ganske enkelt fart på det som allerede er eksponentiell avkastning. Og mange forventer ganske enkelt at de vil kunne selge til en høyere pris, en gang i fremtiden. Som kan være eller ikke kan være tilfelle, da det faktisk er Bitcoin-spekulasjon.

Sammenligninger mellom Bitcoin Bubble og Dot-Com Boom

I nyere tid var en av de største markedsmøtene vi har sett på slutten av 1990-tallet i form av dot-com boom. Det var en periode hvor internett endret måten vi samhandlet på og måten virksomheter opererte på. Og det gjenspeiles i prisen på teknologiaksjer.

NASDAQ-kompositten, referanseindeksen for teknologiaksjer i USA, så en tredobling på noen få korte år. Men når det til slutt krasjet, tok det 15 år å gjenvinne sine tidligere høye høyder. Men det vi så var en rekke nye virksomheter som forandret verden. Navn som Google, Amazon og eBay var alle startups da teknologibommen var i full fart, men har fortsatt å forme vår moderne og forretningskultur.

For å sette Bitcoin-boblen i sammenheng, hadde amerikanske tekniske aksjer en verdi på nesten 1,7 billioner dollar før kollapsen. Som det står, er kryptokurver for tiden rundt 170 milliarder dollar, noe som betyr at det fortsatt er potensielt mer rom for kryptokurrencymarkedet å vokse.

 

dot com-boble

Dot-Com Boom: NASDAQ Index Månedlig diagram: 1995-2017

Er Bitcoin Bubble faktisk en Blockchain-boble?

Sammenligningen mellom den nåværende Bitcoin-boblen og dot-com boom er åpenbar. Bitcoin og kryptokurver representerer klart et seismisk skifte i måten valutaene fungerer på.

Imidlertid kan det bare være teknologien de er bygget på, kjent som blockchain, som bidrar til de høye verdsettelsene. Blockchain er et digitalisert reskontorsystem som sporer transaksjoner. Vi ser potensielle applikasjoner for blockchain-teknologi i banksektoren, forsikringsbransjen, gambling og prognoser blant mange andre.

Mange eksperter satser rett og slett på blockchain-teknologien ved å investere i Bitcoin. De ser den langsiktige fremtiden som teknologien representerer, og som bidrar til den nåværende Bitcoin-boblestatusen. 

I løpet av dot-com-bommen tok små penny aksjeselskaper på seg ‘dot-com’ til firmanavnet deres og så store gevinster i verdien av aksjene sine. Vi ser nå lignende taktikker med Blockchain. Nylig la et selskap kalt ‘Long Island Iced Tea’ blockchain til navnet sitt og så en gevinst på 500% i aksjekursen.

Prisoppdagelse og Bitcoin Bubble

Når det gjelder en rent digital valuta, har Bitcoin mange rivaler. I nyere tid har andre kryptovalutaer som Ethereum, Litecoin, Ripple, Bitcoin Cash og andre fått fart..

Kryptovaluta boble 

Markedsverdi i kryptovaluta: desember 2017

Prismomentet og interessen for Bitcoin-spekulasjoner har sett det fungere som en fullmektig for mange som føler at den nye verdenen av digitale valutaer er kommet for å bli. Det er imidlertid neppe plass til flere kryptovalutaer som rene betalingsmåter. Til slutt vil man vinne løpet.

Mange eksperter kaller derfor Bitcoin-boblen, bare prisoppdagelsen. Markedet vil bestemme prisen og til slutt hvilken kryptovaluta som har den største applikasjonen. Pundits har sammenlignet det med kampen mellom Apple og PC.

Så er det en Bitcoin-boble?

For å virkelig avgjøre om det er en Bitcoin-boble, avhenger det virkelig av hvilken side av gjerdet du sitter på. Hvis du tror på teknologien og anvendelsen, ikke bare som en betalingsmåte, men som en spillveksler – så er Bitcoin sannsynligvis undervurdert.

Hvis du tror at Bitcoin-boblen er akkurat som øre-aksjene under dot-com-bommen eller en annen gullbug som pumper opp edelt metall, og håper det er en kjøper til en høyere pris som venter i vingene, kan du tro at Bitcoin-boblen er den største du noensinne har sett.

Selv om teknologien utvikler seg i form av blockchain, kan det være berettiget til de nåværende prisene, er problemet at Bitcoin i seg selv faktisk ikke er den ultimate vinneren av kryptovaluta-løpet. Ethereum og til og med Cardano tilbyr ganske mye mer i veien for allsidighet og anvendelse. Bitcoin ble bygget på et fundament av sikkerhet og er vanskelig og kostbart å kjøpe og handle eller til og med bruke.

En smartere strategi kan være å kjøpe en portefølje av ledende kryptovalutaer basert på markedsverdi og vente på å se hvilken som til slutt får mest vanlig appell og funksjonalitet. For å sitere Warren Buffett, “diversifisering er beskyttelse mot uvitenhet.”

Til slutt er det et spørsmål om mening om det er eller ikke er en Bitcoin-boble, men det som er sikkert er at det vil være markedet som tar den endelige avgjørelsen..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me