Forklarer den økonomiske og kommende økonomiske krisen i Tyrkia

Alle valutahandlere er klar over den nåværende finanskrisen i Tyrkia, spesielt handelsmenn som handler valutaer i fremvoksende markeder. Slik som den tyrkiske lira. Lira har gått i fritt fall i det siste. I år har det mistet rundt en tredjedel av verdien, og nedgangen har akselert dramatisk de siste ukene. I begynnelsen av denne uken handlet USD / TRY like under 7. Den falt under 6 i løpet av uken da sentralbanken i Tyrkia grep inn ved å øke rentene med 1,50%, men den hoppet opp igjen på slutten av uken. Vi vil se hvordan den tyrkiske lira vil oppføre seg neste uke, siden vi er forexhandlere og liker å skille mellom grunnleggende og tekniske ting, føler vi at tegnene ikke ser bra ut. Her gjør grunnleggende all skade for Lira.

Så hva som skjer og enda viktigere, vil dette vare?

For å svare på det viktigere spørsmålet, vil det vare. Hvorfor? Vi vil forklare nedenfor. Selv om en av årsakene til dette som sannsynligvis forverret situasjonen, var det faktum at Erdogan er litt av en herre over landet, og han gjør det han vil. Dette betyr at han har fjernet alle økonomene som har advart ham om økonomiske og økonomiske problemer som kan være i vente. Han kvittet seg med all motstand i finanskretsene i Tyrkia og forlot bare de som er enige med ham i alt. Han plasserte til og med svigersønnen som sjef for sentralbanken. Erdogan har til og med instruert svigersønnen om ikke å holde renten fordi den ville svekke Lira. Det gir ikke mening, men la oss la det være til side, for det er ikke det som skader Lira.

En av tingene er tariffene som USAs president Donald Trump har pålagt verden, inkludert Tyrkia. Men Tyrkia og USA har ikke et godt forhold, slik Donald Trump Tweetet 10. august. Tyrkia har fengslet en amerikansk pastor og har nektet å la ham gå, mens de ba om at den tidligere opposisjonslederen Gylen ble utlevert fra USA. Så forhold er ikke bra. I samme tweet sa Trump at amerikanske importtoll på tyrkisk stål og aluminium vil doble til henholdsvis 50% og 20%. Lira dykket enda raskere etter den tweeten fra Trump.

Tyrkia eksporterte rundt 1,2 milliarder dollar stålprodukter til USA i fjor, og med disse tollene vil eksporten falle dramatisk. Selv om Tyrkia ikke har for mange problemer med slike problemer med en billion dollar-økonomi. Det er ikke som Tyrkia er avhengig av råvareeksport som andre land som Gulf-land og Russland. Men det var et slag på den tiden da Tyrkia var nede, og fortsatt er det.

Det virkelige problemet ligger andre steder. FED og andre store sentralbanker som ECB, Bank of Japan og Bank of England begynte å utvide balansen ved å kjøpe obligasjoner og pumpe penger inn i økonomiene og den globale økonomien. Siden rentene i utviklede land har vært nær null i lang tid, og i noen regioner som i Sveits og Japan har rentene vært negative, og det faktum at veksten hadde vært veldig svak i disse økonomiene, har penger fløyet til utlandet i store mengder , spesielt i fremvoksende markeder som Tyrkia, India, Sør-Afrika, Indonesia, Vietnam, Kina, etc..

Som et resultat hadde Tyrkias økonomi hatt en veldig sterk vekst i denne perioden. Penger strømmet inn, virksomheten var stor og høye bygninger soppet. Avkastningen fra bygg og eiendom er ganske stor når økonomien gjør det bra, prisene på boliger og forretningsbygg øker enormt. Som et resultat prøvde alle å få en del av handlingen under dette gullrushet. Men bygninger og eiendom er ikke noe som produserer virkelig verdi på lang sikt for økonomien, i motsetning til fabrikker eller IT-bransjer. Mange liberale økonomer prøvde å advare Erdogan, men slagordet det siste tiåret i Tyrkia har vært “Love It or Leave It”. Kompisen min fra yrket forteller meg at mange av disse økonomene har reist etter hvert som Tyrkia har blitt mer og mer diktatorisk.

Erdogan hadde sin vei, og nå kommer dette. Disse menneskene prøvde å påpeke den nakne kongen, men ingen hørte det. Nå som store sentralbanker begynner å krympe balansen og henter pengene tilbake ved å selge obligasjoner, spesielt FED, vises det problemer i fremvoksende markeder. Tyrkia har en stor ekstern gjeld, på 53,3% av landets nominelle BNP for det året, og den vil sannsynligvis ha økt i år. Det betyr at renten de må betale er ganske stor, og den må betales i utenlandsk valuta, spesielt i amerikanske dollar.

Bare en liten dukkert og problemene er enorme for Tyrkia

Det øker etterspørselen etter utenlandsk valuta for å betale renter og gjeldsordningene. Dessuten flyter pengene også ut av landet siden FED begynner å krympe balansen, som er det virkelige problemet. Hvis du ser på diagrammet over, kan du se at linjen begynner å gå nedover. Det er en veldig minimal tilbakegang. FED-balansen var på $ 4,8 billioner inntil for mindre enn et år siden, noe som betyr at billioner av amerikanske dollar ga næring til verdensøkonomien, spesielt de fremvoksende markedene.

Nå begynner det å krympe, og bare en så liten nedgang forårsaker kaos i Tyrkia. Tenk deg når linjen faller til 2010 eller enda verre, til 2008-nivåer, noe som vil bety å redusere balansen til under 1 billion dollar. Selvfølgelig er ikke alle fremvoksende markedsøkonomier så avhengige av amerikanske dollar, men det virker som om Tyrkia er det. Hvor ille blir det? Ingen vet nøyaktig. Jeg håper Tyrkia får grepet, men grunnleggende som den krympende FED-balansen og Erdogans gamle skolepolitikk peker på store problemer fremover for Tyrkia og den tyrkiske liraen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector