Hva om Italia forlater euroen

Forrige helg la vi ut en artikkel som forklarte den politiske situasjonen i Italia. Hvis du ikke er oppdatert, to nye anti-etableringspartier har sveipet det siste parlamentsvalget i Italia, og de er her for å bli. Støtten til nye anti-etableringspartier eller politikk / politikere har økt betydelig de siste årene over hele Europa, så vel som i USA. Brexit og Donald Trump er et resultat av denne nye bølgen av anti-etableringspolitikk.

I Italia har denne bølgen ført makten til Legga Nord og Cinque Stelle fester. De er antiinnvandring og EU-skeptiske. Før valget forrige måned hørte vi noen rykter fra dem om at hvis de vant, ville Italia revurdere euroen og sannsynligvis forlate den og forlate eurosonen..

Selv om de har avvist ideen etter at koalisjonen mellom disse to partiene vant valget, med tanke på den økonomiske situasjonen i Italia, er det risikoen for at Italia kan forlate eurosonen. Det nye valget er i sikte, og de vil trolig bli avholdt tidlig på høsten.

Så, hva skjer med Italia hvis det forlater eurosonen?

Målet ville være å gjeninnføre den italienske lira. Hensikten ville være å svekke denne nye valutaen, slik at italienske varer ville være billigere for utenlandske land, spesielt for de omkringliggende landene i eurosonen. Dette betyr at italiensk eksport vil øke. Dette vil hjelpe økonomien og den italienske skattebetaleren, som betaler rundt 40-50% skatt totalt. Inntektene ville øke for italienerne, og skatteinntektene ville være høyere for regjeringen, som kunne bruke disse pengene til å betale gjelden. De gjeld ligger på rundt 130%.

Det er teorien, men det er bare en teori som ennå ikke er bevist. Det er mange risikoer involvert i denne teorien.

1. Høyere gjeld

Det første problemet er at Italiensk gjeld er denominert i euro. Så gjelden vil forbli i euro og må betales tilbake i euro. Hvis Lira svekkes, vil gjelden øke ytterligere. Interesser og tilbakebetalinger vil også være høyere, noe som vil minimere de positive effektene av høyere eksport. En stor del av den italienske gjelden eies av innbyggerne, i motsetning til i Hellas tilfelle, noe som ville gjøre ting litt lettere. Men ingen kan forutsi effektene nøyaktig på dette punktet.

2. Høyere priser

EN svakere valuta vil bety høyere importpriser. Hvis importprisene øker, vil italienerne bli tvunget til å kjøpe mindre. Høyere importpriser vil ødelegge kjøpekraften. Dette gjør eksporten mer konkurransedyktig, men til prisen for den italienske forbrukeren. Dette er en pris et land må betale hvis det vil øke eksporten. Kina har underlagt den innenlandske forbrukeren for alltid, det er derfor Trump nå tvinger Kina til å importere mer, tydeligvis fra USA.

3. Økte byråkratier

Siden Italia ville forlate eurosonen, ville byråkratiene øke for bedrifter. Valutaveksling ville være en av dem. Den ikke ville være en del av Den europeiske sentralbanken (ECB) enten, så Italia ville miste sin stemme i ECBs pengepolitikk for kontinentet. Selv om det ikke er et stort problem, veier det fortsatt negativt for økonomien.

4. Ingen investeringer

En av de viktigste negative effektene vil være forverret investortillit. Markedsstemningen lener seg allerede på den negative siden på grunn av italiensk politikk. Mens det vil ta aldre før importen begynner å øke og for økonomien å varme seg opp, og dermed bidra til å redusere gjelden, vil investorstemningen bli betydelig negativ over natten og forbli slik i veldig lang tid.


Husk Hellas? Situasjonen i Hellas er fortsatt dårlig, mange år etter at gjeldsproblemene begynte å dukke opp. Selv om eksporten blir billigere og turistnæringen blomstrer på grunn av lave priser som i Hellas, er det ingen garanti for at økonomien vil bli bedre.

Så Italia kan bestemme seg for å forlate Euro til fordel for Lira. Men som du ser, er det mange ukjente. Bortsett fra å lage et stort rot i Europa som mildt sagt vil trekke den skjøre EU-økonomien inn i et annet rot, og som igjen vil skade den italienske økonomien, er det alle disse andre scenariene som kan gå galt.

Hva med det blir enda verre? Hva med Italia blir til et annet Hellas, denne gangen uten at noen skal redde det siden det ikke vil være i eurosonen? Det ville være forferdelig for Italia, for Europa og for verden siden det mest sannsynlig ville utløse en annen global økonomisk krise. Av disse grunnene tror jeg ikke at Italia vil forlate euroen, men du vet aldri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector