Med datasikkerhet som skaper overskrifter, her er hvordan Blockchain kan holde dataene våre sikre

Personvern er et hett tema akkurat nå. Forbrukere i Europa vil ha brukt de siste ukene på å sile gjennom e-post etter e-post fra selskaper som desperat prøver å holde kontakten med dem etter det landemerket nye GDPR personvernlovgivning.

I mellomtiden er mye av resten av verden klar over skandalen og kontroversen rundt Facebook og Cambridge Analytica.

Selv om du ikke er klar over detaljene i saken, er det klart at Facebook og andre store plattformer kommer under intensiv gransking for deres bruk (eller misbruk) av brukernes data.

Disse hendelsene er bare de siste i en lang historie med anstrengte forhold mellom kunder og teknologibedrifter når det gjelder personvern.

68% av menneskene ikke stol på at merkevarer håndterer informasjonen sin på riktig måte, med 63% som mener at de bør ta ansvar for sine egne data.

Men her er tingen – de fleste ser ikke på å dele dataene som roten til alt ondt. Faktisk, mer enn halvparten av alle respondentene i en nylig undersøkelse trodde data var viktig for økonomidriften.

61% av befolkningen i aldersgruppen 18-24 så på dataene sine som en ressurs, noe de kunne bruke til å forhandle om bedre avtaler.

Så situasjonen er ikke så enkel som ‘folk vil ikke dele dataene sine med selskaper’. Folk forstår generelt at dataene deres er en viktig del av den moderne elektroniske økonomien, og kan brukes til å forbedre opplevelsen.

Problemet er at de føler at de mangler kontroll og ikke stoler på online plattformer for å administrere dataene sine ansvarlig og med tanke på interessene.

I dette kan de godt ha rett. La oss se på hvordan online plattformer bruker dataene våre.

En dataøkonomi

I Cambridge Analytica-skandalen var et tredjepartsfirma i stand til å få tilgang til personopplysningene til Facebook-brukere. Denne informasjonen ble deretter brukt til å påvirke politiske kampanjer og til slutt valg.

Bekymrende, helt sikkert. Men i de fleste tilfeller er ting ikke helt så uhyggelige. Hoved – eller i det minste den offisielle – bruken av dataene våre av plattformer som Facebook og Google er i reklame.

Fordi dataene våre avslører mye om tingene vi liker, forteller det annonsører hva vi mest sannsynlig vil kjøpe. Google og Facebook samarbeider med annonseselskaper, og bruker dataene våre for å hjelpe dem med å målrette annonser mot folk som vil svare positivt (les: klikk på annonsen og kjøp det den selger).


Det er en fin idé, men i denne modellen blir annonseselskaper tvunget til å gå gjennom disse tredjepartsplattformene i stedet for å kommunisere direkte med forbrukerne.

Det betyr at annonser ofte er lite målrettet, og at kunder står overfor massevis av annonser de ikke bryr seg om, for ting de ikke er interessert i å kjøpe. Høres kjent ut?

Tingene er, som datadeling, folk ser ikke reklame som djevelen. 83% av folk foretrekker å ha gratis innhold med annonser, enn å betale for annonsefritt innhold, noe som tyder på at de forstår avveien og tåler gjerne annonser til en viss grad.

Det folk tar problemer med er påtrengende, irriterende og dårlig målrettede annonser. De vil at dataene deres skal brukes på en måte som ikke bare er sikker, men som også gir nyttige resultater for dem i form av meningsfull og tålelig reklame.

Nøkkelen til å oppnå dette er mer åpenhet og et mer ærlig og direkte forhold mellom annonsører og forbrukere.

Og nøkkelen til at kunne vært blockchain-teknologi.

Bruke blockchain for å gjøre annonsering bedre

I samme undersøkelse nevnt tidligere sa 88% av respondentene at åpenhet var avgjørende for å få dem til å stole på hvordan dataene deres ble brukt og samlet inn..

Derfor kan blockchain være et så nyttig verktøy her. Den er bygget for gjennomsiktighet, slik at transaksjoner kan foregå på en sikker og pålitelig måte og minimere korrupsjon.

I tillegg lar blockchain oss bygge nettverk uten et sentralt punkt. Dette fjerner behovet for en mellommann som Facebook eller Google, slik at annonsører kan kommunisere direkte med potensielle kunder.

Dette er hva blockchain-oppstart liker Snille annonser gjør. De bygger en plattform der annonsører, utgivere kobler direkte og brukere har full kontroll over sine egne personlige data.

I stedet for å legge personlig informasjon i hendene på store tredjeparts teknologibedrifter, kan brukerne bestemme hvilke annonsører som får tilgang til den, og få betalt i tokens når de gjør det. De kan samarbeide med selskaper som de faktisk vil høre fra, og velge bort annonser fra de de ikke gjør det.

Store mellommenn i det elektroniske annonseringsområdet innhenter det meste av inntektene, så et desentralisert økosystem vil være til stor fordel for utgivere og annonsører i dette området. På slutten av dagen vil selv brukerne ha nytte av det fordi de får se mer målrettede og relevante annonser.

Et annet selskap med en lignende modell er FLAGGERMUS, som har bygget sin helt egen nettleser, kalt Brave, for å gjøre reklame til et mer rettferdig sted.

Denne typen modeller åpner også muligheten for annonsører å bruke “vennligere” reklamestiler som chatbots og push-varsler, fordi de kan bygge et mer personlig forhold til potensielle kunder i stedet for å stole på kjedelige, påtrengende bannerannonser.

Etter hvert som dataene våre kommer mer og mer under søkelyset, trenger vi en ny måte å håndtere den på som fungerer for alle. Blockchain kan hjelpe oss med det.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector