En guide til smarte kontrakter for nettleverandører

Internett revolusjonerte hvordan virksomheten drives. Økninger i hastighet, effektivitet og pålitelighet har gitt vei til et mangfoldig landskap av online virksomheter som tilbyr sine tjenester opp til publikum. Startups og selskaper på nettet stole sterkt på automatisering for å gjøre livet lettere og gi dem kapasitet til vekst. Kan blockchain være den neste teknologiske revolusjonen innen forretningsautomatisering? Smarte kontrakter har allerede behandlet over 6 milliarder dollar i blockchain-finansiering i 2018. Men de kan redusere kostnadene og automatisere prosesser for online virksomheter i en rekke sektorer. Som den Internett av tjenester (IOST) forbereder seg på å frigjøre en blockchain-plattform for online-tjenester, vi ser på hvordan smarte kontrakter kan endre en bransje.

Hva er smarte kontrakter?

Smarte kontrakter er den neste store tingen innen automatisering. Basert på blockchain-teknologi, ofte på Ethereum-plattformen, er de dataprogrammer som lagrer og håndhever vilkårene i en avtale ved hjelp av IF / THEN-instruksjoner. Et eksempel – hvis part A bruker en programvare-app i mer enn fem dager deretter part B mottar X dollar. Betalingen vil bli frosset, eller “i sperring”, på blockchain til kontrakten mottok den utløseren den trengte (part A bruker programvaren deres i mer enn fem dager) for å frigjøre midler. Denne enkle forekomsten av smarte kontrakter vil sikre rask betaling etter programvarens prøveperiode, ettersom midlene produseres “foran”. Det betyr også at ingen ekstern betalingsbehandler er nødvendig, noe som reduserer avgiftene, med sikkerhet for transaksjonen garantert av blockchain. Smarte kontrakter kan programmeres til å ta en rekke utløsere, inkludert signaturer, passord, betalingskvitteringer og strekkoder.

Historien

Begrepet “smarte kontrakter” ble først brukt av blockchain-innovatøren Nick Szabo i 1996. Szabo opprettet Bit Gold – beskrevet som “kjempen på hvis skuldre Bitcoin sitter”- og han har vært en sentral skikkelse i blockchains korte historie. Men den “digitale automaten” som Szabo beskrev, ble ikke mye brukt før Ethereum-teamet utviklet den for å kjøre på plattformen deres. Smarte kontrakter har blitt mye brukt til fundraising i blockchain-området siden, med over 11 milliarder dollar hentet gjennom ICO (første mynttilbud) fra 2017 og utover. ICO-kontrakter tar betaling fra investorer og frigjør dem deretter til et selskap når det forhåndsprogrammerte finansieringsmålet er oppfylt. Crowdfunding-nettsteder vil administrere denne prosessen mot et gebyr, men smarte kontrakter kan gjøre dette automatisk med bedre sikkerhet enn et nettsted kan garantere. Bedrifter i forskjellige sektorer ser suksessen med smarte kontrakter i investeringsområdet som et tegn på løftet på andre domener.

Smarte kontrakter: fordelene

Smarte kontrakter gir en rekke fordeler for bedrifter. De muliggjør tillit på begge sider av en avtale fordi vilkårene kan skrives inn i koden. De tilbyr sikkerhet; blockchain er uhackbar, så ingen kan fange opp eller klemme kontraktsmidler. Men deres største praktiske fordeler ligger i effektivitet og kostnader. Smarte kontrakter er selvutførende, noe som gjør det vanskelig for parter under kontrakt å gå tilbake på ordet. Hvis en bedrift håndterer mange forsinkede eller tapte betalinger fra kunder, kan smarte kontrakter brukes til å håndheve betaling når vilkårene i en avtale er oppfylt. De eliminerer også behovet for å involvere dyre tredjeparter i en rekke prosesser. Ikke bare betalingsbehandlere men sperrtjenester, advokater og banker kan alle omgå der validering fra tredjepart vanligvis er avgjørende. Bare i eiendom kan en sperretjeneste ta opptil 2% i en eiendomstransaksjon – besparelser kan være i tusenvis.

Smarte kontrakter for nettleverandører

Mange tjenesteleverandører på nettet har lignende problemer når det gjelder forvaltning og betaling av kapital. Automatiserte betalinger til ansatte, leverandører og andre partnere kan være en stor fordel, spesielt når beløp er avhengig av eksterne faktorer som videovisninger eller produktkjøp. Microsoft tester allerede smarte kontrakter som betaler royalty i riktig beløp til skaperne av et spill. Men det stopper ikke der – den samme kontrakten kan også signalisere produsenten om å lage en ny kopi av et spill når et kjøp er gjort, eller utløse en annen kontrakt for å flytte kopier til et bestemt sted hvis det er på lager. Bedrifter som Alibaba og IBM bruker allerede smarte kontrakter i sine forsyningskjeder. For digitale bedrifter, lover dette å være enormt gunstig. Når en bestemt funksjon brukes av en programvare eller en webapplikasjon, kan smarte kontrakter brukes til å tildele flere ressurser til den – eller de kan tildele skaperen av en video midler til å opprette en ny når den når en viss mengde visninger. Når folk begynner å lage mer komplekse kontrakter og bruke flere smarte kontrakter sammen, kan de automatisere eiendeler, betalinger og til og med menneskelige ressurser for hele desentraliserte online selskaper..

Fremtiden

Foreløpig er den største barrieren for bred smart kontraktsbruk skalerbarhet. Behandling av data for tusenvis av online virksomheter vil kreve en betydelig grad av datakraft. Og på Ethereum er kapasitet og hastighet begrenset. Men fremtiden for blockchain er rundt hjørnet. Ettersom prosjekter som Internet of Things (IOTA) og Internet of Services (IOST) viser imponerende resultater, ser det ut til at kapasitet og hastighet snart ikke lenger vil være et problem. Dette kan bety at hele desentraliserte selskaper kjører på smart kontraktsteknologi – behandler betalinger, overfører eiendeler og administrerer den daglige effektiviteten på en sikker og distribuert måte. Det mener forskningsgruppen Gartner absolutt. Årsrapporten deres estimerte at innen 2022 vil smarte kontrakter bli brukt i mer enn 25% av globale organisasjoner. Det kan være på tide å begynne å utforske hvordan smarte kontrakter kan fungere for virksomheten din.

Om forfatteren:

Simon Manka fungerer som Growth Lead på Internet of Services Foundation (IOST), en neste generasjons blockchain-infrastruktur som er desentralisert, åpen kildekode og nøytral. Han har vært en blockchain-entusiast siden 2013 og er forpliktet til å skape en levende desentralisert økonomi. Du finner Simon på Twitter.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector