Token2049 – Intervju med Lisk Founder, Max Kordek

Max Kordek, grunnlegger av Lisk deler sin historie om hvordan ICO hjalp ham som ung gründer med å få finansiering i intervjuet vårt på Token2049. Se videoen for å lære mer.

 

Vi er her med Max, grunnleggeren av Lisk. Tusen takk for tiden din!

Værsågod!

Vi er på Token2049, og vi vil bare lære litt mer om Lisk. Dere var tydeligvis en av de mest kjente ICO-ene der du samlet inn 6 millioner i 2016, og du har vært veldig suksessfull siden den gang. Det har åpenbart vært mange ICO-er siden den gang, vi vil bare få dine generelle tanker og dine synspunkter på ICO som en finansieringsmekanisme, og hvordan ser du markedet spiller ut det neste året eller to når det gjelder ICOs?

Jeg synes en ICO finansierer seg selv, det er en ekstremt god idé. Da vi gjorde det, åpnet det oss så mange muligheter. Jeg studerte elektroteknikk i Tyskland og kjente ingen i bransjen. Jeg kjente ingen VC-er, jeg kunne aldri ha skaffet inn penger, men jeg gjorde denne ICO og folk trodde meg. Dette viste og viser fremdeles potensialet til ICO-ene. Du kan investere i ideer du tror på og i enkeltpersoner du tror på. Du trenger ikke ha tunge finansieringsrunder hvis du bare reiste rundt i verden for å snakke med investorer, og det er derfor Jeg synes det er en flott mekanisme for å demokratisere investeringer.

Jeg tror punktene du sier virkelig løper hjem til meg, spesielt når vi forberedte oss på intervjuet der du føler at det er en måte å støtte unge gründere med en idé som ikke har de tradisjonelle forbindelsene. Føler du at regulering har noen form for rolle i dette rommet for ICO-ene? Nylig har det kommet en flom av kapital, og du vet, med respekt, ikke alle ideer er like gode som din, og ikke alle lag utfører så hardt som din, hvordan føler du deg om det? Bør regulering spille en sterkere rolle i dette rommet?

Hvis vi snakker om ideen alene, så synes jeg det er veldig vanskelig å skille en god idé og en dårlig idé. Jeg tror det er mer som et eksperiment, folk har denne mentaliteten, la oss prøve, la oss prøve det. Når det gjelder regelverk, tror jeg det er ekstremt viktig, jeg tror det må skje, men mer i den forstand at vi sikrer investorer slik at folket ikke stikker av med fondene. På slutten av dagen er det jeg føler som riktig, en veldig lett regulering, ingenting for tungt, ingenting for gal slik at vi som gründere ikke blir skadet. Det skal ikke være noen vegg foran oss bare fordi regjeringen kan være redd for at deres innbyggere ikke blir lurt. Jeg tror det burde være på en måte som enkeltpersoner som samler inn penger til en ICO, kan registrere seg på en offisiell måte, men dette må gjøres veldig raskt, og det må behandles i løpet av dager ellers, det er igjen en vegg foran en gründer. Ikke noe mer, de burde bare sørge for at personen som gjør ICO er offentlig, det er en kjent person for den som tar seg av ham og ingenting annet.

Så en slags grunnleggende beskyttelse for investorer, men på ingen måte hindrer kreativitet og generering av gode ideer og gode selskaper.

Ja nøyaktig. ICO er et flott verktøy bare for å prøve ting så godt du vet, og det var det jeg mente tidlig med gode og dårlige ideer. Til slutt handler det ikke så mye om ideen, det handler mer om utfallet fordi ideer endres hele tiden under prosessen med å utvikle ideen. Du vil se at dette ikke fungerer, og dette fungerer, og kanskje en idé som i begynnelsen ikke hørtes så bra ut som resultatet blir, dette er ikke noe problem. Problemet er når noen tar pengene og bruker dem på en fin bil, fin klokke eller bare stikker av med dem.

Du vet, jeg tror en ting som virkelig løper hjem med meg, sammenlignet med mange andre ICO-prosjekter, etter at du har skaffet inn penger, har du vært veldig eksplisitt om ikke å fokusere på pris og avkastning, men virkelig fokusert på å bygge produktet og strategier og å bygge biblioteker og gå til utviklingskonferanser for å prøve å rekruttere CTOer. Hvordan holder du fokus på utførelsen? Åpenbart har det vært et veldig spekulativt miljø de siste månedene, hvordan holder du deg på den veien? Hva er din strategi fremover?

Det kan være en av de spesielle talentene til partneren min og meg selv å holde fokus. Vi blir bare ikke sugd inn i denne monetære poolen og finansverdenen der vi sjekker CMC hvert 10. minutt og var veldig glade hvis prisen går opp og super trist hvis prisen går ned. Vi tar det bare fra et prinsipp der vi bare bryr oss om teknologi. Det er her vi kom fra. Vi var tidlig vedtakere av Bitcoin og andre blokkjeder, og vi føler at prisen ikke betyr noe, spesielt ikke på dette stadiet. Vi er så tidlig. Hvis noen kommer og sier, “ja, men jeg vil tjene penger tidlig”, ja, bytt litt, men dette handler ikke om. Dette handler om å gjøre det mulig for utviklere i fremtiden å bygge sine egne blockchain-teknologier. Prisen vil trolig være større enn den er nå om 5-10 år, og folk vil ha nytte av det økonomisk. Men hvorfor skulle dette være prioritet nummer én? Prioritet nummer én bør være at teknologien er til fordel for folk. Det er der vi setter fokus hver dag. Når prisen går opp, blir folk veldig euforiske. Alt skjer rundt dem så fort og i et så godt lys at du ofte glemmer å jobbe, men hvis prisen går ned, er det ofte det motsatte. Folk blir redde og tenker at jeg må jobbe nå for å få det til å gå opp igjen. Disse prisringene er ganske gode når det gjelder å fokusere og legge mye arbeid i utvikling, for hvis det går opp, får du all denne euforiske følelsen og motivasjonen som virkelig gjør det veldig gøy. Men hvis det går ned, tenker du nå “Jeg må jobbe hardere enn noen gang”. En av de mest [bemerkelsesverdige] tilfellene jeg har opplevd, er toårsmerket i 2013 der alle jobbet ekstremt hardt, og på en eller annen måte har dette bare holdt fast ved meg. Denne mentaliteten av å jobbe hardt og holde fokus – ikke se på prisen fordi den gikk ned hver dag uansett, og i 2017 gikk den opp hver dag, så hvorfor se på den? Du trenger ikke å vite det på daglig basis.

Det er tydelig med strategien og gjennomføringsveien at du prøver å få rask, utbredt adopsjon for dette gjennom å få flere utviklere til å utvikle seg på det. Hva vil du si er ditt barometer for suksess? Hvordan måler du hvor rask adopsjon er? Har du visse mål eller beregninger du prøver å nå neste år? Hvordan definerer du suksess?

Jeg definerer suksess når jeg hjelper mennesker. Hjelp kan oppnås på mange forskjellige måter. Jeg har verktøyene vi bygger på Lisk, eller at prisen stiger, og noen i Afrika hadde råd til å kjøpe en bil til slutt fordi han investerte tidlig i Lisk. Disse historiene eksisterer, og jeg har hørt mange av dem. Dette er suksess for meg, og det gjør meg glad hvis jeg kunne hjelpe noen. Når det gjelder beregninger og parametere, er det flotte at blockchain er gjennomsiktig, slik at du kan spore alt der. Det er god statistikk om selve blockchain: antall kontoer, antall transaksjoner per dag / måned / år, akselerasjon av nye kontoer og så videre. Du kan bruke denne statistikken til å finne ut hva vekstraten din er, og avhengig av det, kan du også finne ut hva markedsføring fungerer og hva som ikke fungerer. For eksempel kan vi gå på en konferanse og plutselig øker mengden kontoer, eller plutselig er det mer volum på børsene. Det er en svak indikator, men det er en indikator som fungerer. Når brukte, la oss si, $ 200 000 på søkeannonser og ingenting skjer, det er bare flere mennesker på nettstedet vårt, da så det ikke ut til å fungere. Dette er noen statistikker som du kan bruke til å definere suksess, eller i det minste suksess for strategier med det endelige målet å bare være gunstig eller å hjelpe folk på slutten av dagen. Jeg ser på Lisk seg mer som en aktivator, der programvaren bare gjør det mulig for utvikleren å bygge en fantastisk programvare. Jeg er mer av en muliggjør for suksess. Jeg vil at folk skal lykkes ved å bygge videre på det jeg bygger – på Lisk-plattformen.


Når tror du den første vellykkede applikasjonen vil eksistere på Lisk? Har du en forventet tidslinje for dette? Tror du det er en Crypto Kitties-ekvivalent eller noe sånt? Eller er det antall applikasjoner eller en stor som tar av?

Ja, så i dagens paneldiskusjon sa Julian fysisk at det ennå ikke er noen virkelige applikasjoner i produksjonsindustrien som lykkes. Alt er fortsatt ganske tidlig, og er mer i eksperimenteringsfasen. Prosjekter finner seg selv. Inntil vi ser at en virkelig vellykket applikasjon blir brukt i den virkelige verden av mennesker, ikke av to personer, men av en enorm mengde mennesker. Inntil det skjer, tror jeg flere år vil gå. Folk snakker alltid om hvor raskt denne bransjen beveger seg, og den beveger seg definitivt raskere enn andre bransjer, men på slutten av dagen er den fortsatt ikke så rask som folk kanskje tror. Hvis du bare ser tilbake ett eller to år, var det færre ICO-er som prosjekter, men egentlig har ikke mye endret seg. Folk gikk fremdeles på konferanser den gang, de går fremdeles i dag, og de jobber fortsatt med disse prosjektene. Det er ikke slik at Ethereum, Lisk eller Bitcoin plutselig endret den grunnleggende teknologien. Det er fortsatt det samme.

Det føles som om flere kommer til markedet og tar hensyn til prisene som går opp.

Nøyaktig. Utviklingen tar fortsatt mye tid, og den henger etter utseendet på markedet. Prisene kan gå opp, men teknologien kan gå mye tregere fordi den bare tar lengre tid. Verdien blir noen ganger bygget langsommere enn prisen går opp. Etter min mening faller prisen tilbake til den virkelige verdien av teknologien. Når jeg kommer tilbake til spørsmålet ditt, tror jeg den første live-applikasjonen vil bli utgitt i slutten av 2018 eller 2019 på denne plattformen. De vil bli polert innen midten eller slutten av 2019, angående brukeropplevelsen og så videre. Kanskje i 2020, 2021, 2022, vil vi se flere og flere applikasjoner brukes i vanlig liv. Disse applikasjonene er kanskje ikke de fullstendig desentraliserte applikasjonene som alle i dag snakker om. Disse kan være blandede, eller de som kan ha komponenter i en blockchain som gjør det desentralisert, men andre komponenter kan ikke. Crypto Kitties, for eksempel, kjernedelen lever på Ethereum, men selve nettstedet og bildene og så videre er sentralisert – det var en blanding. Og det var vellykket. Det var det første trinnet på Ethereum som var ganske vellykket, og det var ikke helt desentralisert.

Hvordan har du funnet ut at rollen din har utviklet seg siden for to år siden? Du har tydeligvis vært i rommet lenge, du startet i 2013. Dere, tror jeg, vokste fra 25 til 50, og ser nå på å komme til 75 personer. Du har markedsføringsteam nå. Hvordan har rollen din endret seg? Hva gjør du annerledes nå enn for to år siden?

Lisk-stiftelsen jobber sammen med mange forskjellige entreprenører, så det er vanskelig å si hvor mange som faktisk jobber med prosjektet fordi folk blir med og folk forlater, og det skjer hele tiden ganske dynamisk. Hovedentreprenøren i Berlin, Lightcurve, vokste fra i utgangspunktet min partner, Oliver, og meg selv. Vi fant også hovedentreprenøren for å ta utviklingen i egne hender. Det vokste fra to personer til over 40 nå, og hvis jeg skulle definere min rolle der, endret det seg fra å være fyren for alt, for kontorledelse, til økonomi, til HR, til utvikling og ledelse, over til bare ledelse. Jeg har et flott team med mennesker når det gjelder HR, kontoradministrasjon og økonomi som kan ta de fleste oppgavene i disse rikene fra meg. Vi har mange utviklere, så jeg trenger ikke å gå til github igjen og endre tekst på nettstedet eller justere et bilde slik at det ser finere ut. Vi har nå menneskene til det. Jeg delegerer denne oppgaven. Hvis vi snakket om fundamentet, har ikke mye endret seg. Vi har styremøtene våre, omtrent fire-fem i året, hvor vi diskuterer alle temaene som involverer Lisk selv: prosjektet, økonomien, de juridiske spørsmålene og så videre, men her ser du selvfølgelig tydelig at vi har blitt mer kunnskapsrik. På grunn av denne kunnskapen, kan vi vurdere forskjellige emner bedre enn vi kunne ha gjort på dagen. Tilbake på dagen lærte vi nye ting på hvert møte. Nå blir det en rutine, og vi kan utvikle oss på en bedre måte. Du kommer bare inn i selskapet og dets fundament, og det vokser bare dynamisk, men organisk. Du ser bare hva som må gjøres. Du glir inn i den rollen da, som kanskje er ti roller i begynnelsen, men blir mindre og mindre. Noen ganger, selv i dag, legger jeg bare bort ting eller rengjør litt. Jeg tror det er bra fordi det å være praktisk er bra. Det skjer bare automatisk.

Hva vil du si at du er mest spent på i 2018 for både Lisk og det bredere blockchain-samfunnet?

For blockchain-samfunnet, for meg, er det lynnettverket. Jeg tror vi trenger noen skalerbarhetsløsninger for Bitcoin i dag fordi den treffer kapasitet. Folk tar det som en mekanisme for å spre FUD, vet du, noe som ikke er bra for hele bransjen. Jeg tror vi skal være samarbeidsvillige, vi skal samarbeide, vi skal være lykkelige, vi skal ha det gøy hver dag og ikke angripe hverandre på Twitter. Slik skal det ikke være. For Lisk er det definitivt SDK. Det vil bli rullet ut gjennom årene i forskjellige trinn, slik at vi kan samle tilbakemeldinger for hvert trinn, for at vi kan justere det, for at vi kan gjøre det bedre med det endelige målet at utviklere liker det. Jeg ser frem til disse trinnene og for tilbakemeldingene fra samfunnet for å se hva de tenker. Vi har jobbet nå i to år frem mot denne tiden der vi kan jobbe med SDK og kan samle offentlige tilbakemeldinger. Før var det bare å holde seg i fundamentet, det var grunnleggende. Vi, for eksempel, hadde egentlig ikke noen funksjonstillegg før dette punktet i kjernen, i Lisk Coin, den viktigste ryggraden i det desentraliserte nettverket. Men nå, med den snart utgitte Lisk 0.1.0, vil det være drastisk annerledes. Vi kan, fordi vi har et godt grunnlag, jobbe med nye funksjoner. Spennende ting. Virkelig interessante emner fra et kryptografisynspunkt, brukervennlighet, brukeropplevelsesperspektiv, og også selvfølgelig fra utviklernes ståsted å leke med blockchain-teknologi fordi vi gjorde det lettere for dem.

Tusen takk, Max, jeg setter stor pris på at du tar deg tid til å dele tankene dine om Lisks reise.

Takk også for denne muligheten!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector