MXC Exchange zmienia przyszłość branży kryptowalut poprzez rozwój zgodności

Przed szalonym pośpiechem na rynkach kryptowalut, który sprawił, że Bitcoin (BTC) przekroczył swoją najwyższą w historii cenę, ustanawiając nowy rekord wszechczasów, 23800 USD, ponieważ w momencie pisania tego tekstu w kosmosie pojawił się popularny motyw – zgodność z bezpieczeństwem. W ciągu roku kilka giełd kryptowalut na całym świecie, takich jak BitMEX, było celem organów nadzoru finansowego z powodu słabej zgodności z przepisami i problemów z bezpieczeństwem.

Brzydka strona zgodności z KYC / AML

Na początku października BitMEX, platforma do handlu aktywami kryptograficznymi, została pozwana przez Departament Sprawiedliwości Stanów Zjednoczonych i amerykańską Komisję ds. Handlu Kontraktami Terminowymi (CFTC) za naruszenie ustawy o tajemnicy bankowej. Wkrótce po potwierdzeniu, że wszystkie fundusze użytkowników są bezpieczne na giełdzie, w ciągu następnych dwóch tygodni nastąpił ogromny odpływ Bitcoinów, w wyniku którego 46 200 BTC i 10600 BTC wycofano z giełdy odpowiednio 2 i 7 października.

Po długiej sadze, kilku kierowników wyższego szczebla firmy BitMEX, w tym jej dyrektor generalny, Arthur Hayes, zostało zawieszonych i serdecznie zwolnionych z roli na giełdzie. Jako jedna z największych bezterminowych swapów Bitcoin, użytkownicy, regulatorzy i władze na całym świecie coraz chętniej przyglądają się giełdom kryptowalut i ich przestrzeganiu w zakresie bezpieczeństwa i zgodności z przepisami.

Niezależnie od tego, czy w Stanach Zjednoczonych, Japonii, Wielkiej Brytanii czy na innych głównych rynkach aktywów kryptograficznych, spójność organów regulacyjnych polega na ścisłym przestrzeganiu wymogów KYC i unikaniu udostępniania nielegalnych kanałów prania pieniędzy i finansowania terroryzmu.

Nowy sposób spojrzenia na zgodność

Technologia i innowacje zawsze będą postępować szybciej niż obowiązujące przepisy, stąd potrzeba harmonizacji. Dostawcy usług kryptowalutowych zawsze wprowadzają innowacyjne sposoby tworzenia rynku handlowego w sposób przyjazny dla zgodności, starając się trzymać się mierników regulatorów i umożliwić szerszemu rynkowi handel i używanie kryptowalut.

Na przykład, MXC Exchange, jedna z 10 najlepszych giełd futures na Coingecko rankingi, jest znany ze ścisłego przestrzegania globalnych przepisów KYC // AML, aby zapewnić płynne i bezproblemowe wrażenia użytkownikom.

„Zgodność i bezpieczeństwo to klucz do posiadania stabilnej i działającej giełdy kryptowalut. Największym testem, przed jakim stoi rynek aktywów kryptograficznych w 2020 r., Nie jest test rynkowy, ale to, jak przeprowadzić operację zgodności bezpieczeństwa na całym świecie ”- powiedział Alex Zha, dyrektor ds. Globalnych operacji na giełdzie MXC.

Uruchomiony w 2018 roku MXC uzyskał szereg licencji, w tym estońską licencję MTR, licencję US Money Service Business, australijską licencję zgodności, kanadyjską licencję MSB i szwajcarską licencję zgodności. Uzyskanie lokalnych licencji na prowadzenie zgodności operacji na kryptowalutach na swojej platformie umożliwiło szerszą bazę rynkową MXC Exchange w tych krajach.

Dzięki licznym regulatorom, które spychają szyję MXC Exchange, użytkownicy czują się bezpiecznie handlując na platformie, przy obrotach wynoszących blisko 1 miliard USD dziennie..

Dwa groszki w kapsule: bezpieczeństwo i zgodność

Bardzo trudno jest mieć kompetentną giełdę kryptowalut, jeśli zawodzi zgodność lub bezpieczeństwo. Stanowi to poważny problem w szalejącym świecie zdecentralizowanych finansów (DeFi), gdzie pomimo zdecentralizowanych giełd (DEX) omijających przeszkodę w zakresie zgodności, zabezpieczenia raz po raz zawodzą aplikacje.

Scentralizowane giełdy nie radziły sobie lepiej z kryptowalutą wartą miliardy dolarów skradzioną podczas hacków na giełdach. Jednak niektóre giełdy, takie jak Coinbase, Gate.io i MXC Exchange, podjęły dodatkowe kroki, aby zapewnić maksymalne protokoły bezpieczeństwa na swoich platformach. Ta ostatnia obejmuje pięcioosobowe firmy zajmujące się ochroną zasobów użytkowników – KnownSec, SlowMist Technology, Palmim Technology, Beosin i Chainsguard.

Do tej pory MXC Exchange nie straciło jeszcze ani jednej monety w wyniku włamania do zabezpieczeń swojej platformy. Takie imponujące osiągnięcia w zakresie bezpieczeństwa zapewniły giełdzie wysokie noty w rankingu Cyberbezpieczeństwa Coingecko, uzyskując ogólny wynik 9,5. Dzięki temu jest wyższy pod względem bezpieczeństwa niż dobrze znane giełdy, takie jak Binance, Huobi, Gemini i Coinbase Pro.

MXCZdjęcie: Ranking Coingecko Cybersecurity Score

Aby zwiększyć zgodność, bezpieczeństwo i usługi dla swoich klientów, MXC Exchange ogłosiło również partnerstwo z BlockRating, firmą specjalizującą się w ocenianiu zasobów cyfrowych, zespołów, projektów i giełd. Partnerstwo ma na celu zwiększenie przejrzystości w ekosystemie kryptowalut, an ogłoszenie czyta.

Audyty zewnętrzne

Oprócz posiadania silnych protokołów bezpieczeństwa, dostawcy usług kryptowalutowych są również zobowiązani do przeprowadzania spójnych audytów kodu w celu wykrycia wszelkich błędów lub problemów. Audyty bezpieczeństwa poprawiają zgodność platformy i ogólne bezpieczeństwo. CertiK, firma audytorska zajmująca się inteligentnymi kontraktami, odnotowała wzrost udziału wraz ze wzrostem zapotrzebowania na zewnętrzne usługi audytorskie w zakresie produktów DeFi w 2020 r..

MXC Exchange wykorzystała swoje szanse dzięki „Copper Leakage Bonus” w Strefie SlowMist, zewnętrznej firmie zajmującej się bezpieczeństwem, jako partnerowi audytowemu. Firma specjalizuje się w wykrywaniu zagrożeń i zabezpieczeniach przed kradzieżą kryptowalut, zapewniając przez cały czas bezpieczne działanie giełdy.

Strzał na rozstanie

Zgodność i bezpieczeństwo to kamienie węgielne każdej dobrej wymiany, co symbolizuje szalony wzrost MXC Exchange. Wysokie standardy zgodności z wymogami KYC / AML mają kluczowe znaczenie dla uniknięcia przypadków prania pieniędzy i łamania ustawy o tajemnicy bankowej na giełdzie. Ponadto giełdy kryptowalut mają większą szansę na ekspansję na inne rynki lokalne w wielu krajach, jeśli będą przestrzegać wysokich standardów zgodności i bezpieczeństwa.