Den ultimate guiden for å sikre ditt digitale liv

Kapittel 1:

Siden begynnelsen av internett har livene våre blitt enda mer digitale.

Alt har forskjøvet seg; fra finansielle tjenester til underholdning til medisinske journaler.

Mens digitalisering har gjort livene våre lettere på så mange måter, har det også medført nye utfordringer. For eksempel fikk gjennomsnittsamerikanerne stjålet passordene sine fire ganger i 2019.

Mangel på privatliv Personvern Bekymringer av Pew Research Center

De siste data av Pew Research Center viser hvordan amerikanere ser sine digitale liv. Den nåværende sinnstilstanden når det gjelder personlige data og online sikkerhet avslører to ting:

 1. 72% av amerikanerne mener at alle deres online- og mobiltelefonaktiviteter blir sporet. Sporerne, mener de, tilhører annonsører, teknologibedrifter eller andre firmaer.
 2. Tre fjerdedeler av amerikanerne bekymrer seg for hvordan firmaer og myndighetene bruker sine online data.

Å ta avstand fra digitale monopoler som Google og Amazon er nå viktigere enn noensinne. Dessverre, beskytte din personvern på nettet er noe du trenger for å begynne å gjøre i dag, og vi vil dekke alt i denne artikkelen.

Kapittel 2:

Hvorfor trenger du å sikre dataene dine??

Mange holder seg til tankegangen “Det er OK for et selskap å spore meg fordi jeg ikke har noe å skjule.” Et lignende tankesett, “Jeg trenger ikke å bekymre meg for personvern på nettet, ingen bryr seg om meg uansett” fungerer ikke i 2020. Det er på tide å lære hvem som er sporing deg og hvorfor.

Beskytt huskonseptet ditt

Å samle inn personlig informasjon er en industri på flere milliarder dollar. Noen bryr seg åpenbart om hvilke nettsteder du besøker og hvor du befinner deg. De virkelige pengene er å selge personopplysninger i bulk til tredjepartsselskaper. Og alt dette er lovlig.

Salg av private data Forbes artikkel om sosiale medier som selger data

For eksempel kommer det ofte ikke inn på folk at Google- eller Facebook-tjenester ikke er gratis. Valutaen du betaler for disse tjenestene i, er dine personlige data. Google og Facebook deler dataene dine med annonsører, tredjepartsfirmaer og etterretningsbyråer.

Hvem trenger du for å sikre deg fra?

Kort sagt, det er tre hovedinstitusjoner du trenger for å beskytte deg mot.


Hackere vil sikte på å ta dataene dine og informasjonen din og selge den med fortjeneste. De siste årene har det også dukket opp ransomware der de tar enheten som gissel med mindre du betaler dem et gebyr.

Hacker som utgir løsepenger

Annonsører vil se etter mine data. Som nevnt ovenfor er selskaper som Google og Facebook i markedet for å få dataene dine. Dette spenner fra sosiale nettverk til og med å skanne dine private e-poster.

Økonomiperson

Regjeringer spionerer ofte på boligen sin, og ingen viste frem dette bedre enn Edward Snowden. Dessverre spionerer de fleste regjeringer over hele verden sin bolig, og det kan være nyttig å beskytte deg mot dette selv om du ikke gjør noe ulovlig.

Nærbilde av en persons håndstempling med godkjent stempel på dokumentet ved pulten

Bestem din paranoia og trusselmodell

Å være paranoid pleide å ha en negativ konnotasjon, men ikke lenger. Dessverre er det sant at mange selskaper og institusjoner ønsker å få tak i dataene og informasjonen din. I denne artikkelen anbefaler vi mange praktiske råd som du kan bruke for å beskytte deg selv online.

Krypteringskonsept

Imidlertid er det en utfordrende og tidskrevende oppgave å implementere alt på denne listen. Selv om vi gjerne vil at du skal implementere alt, vet vi at det ikke er realistisk, men vi håper du vil prøve minst noen få. For å finne ut hvilke trinn du bør ta, bestem deg trusselmodellen.

For å finne ut hvilke trinn som vil være nyttige for deg, ta en titt på menyelementene våre, og hvis du er interessert i et emne, kan det å lese introduksjonen hjelpe deg å forstå det bedre.

Vi har lukket hver seksjon med et råd. Disse rådseksjonene vil hjelpe deg med å ta det første trinnet i forhold til det emnet. Vi har også lagt til nyttige lenker hele veien, slik at du kan finne ut mer om et bestemt emne.

Kapittel 3:

Når du er online, er det relativt enkelt å spore deg ved hjelp av din IP adresse, og dine aktiviteter. Den viktigste skyldige i dette er din ISP. De holder informasjon om dine aktiviteter på nettet; når du bruker den, hvordan du bruker den og så videre.

Hold deg privat på Internett

Dessverre bruker de denne informasjonen selv, overleverer den til annonsører og gir den til myndighetene om nødvendig.

Bruk et VPN

Som nevnt ovenfor er det viktig å sikre internettforbindelsen, og å få en VPN er et viktig skritt.

VPN-sikkerhetskonsept

Kort sagt, a VPN-ruter enhetens internettforbindelse via den valgte VPN-serveren. Dette betyr at Internett-leverandøren din bare kan se krypterte data mellom deg og VPN-en, og resten av verden vil se posisjonen din som den for VPN-serveren.

Hvordan en VPN fungerer

Du kan se fordelene ved å bruke en VPN umiddelbart. Posisjonen din er skjult for sporere. Dette er spesielt nyttig når du bruker et offentlig Wi-Fi. VPN lar deg også få tilgang til regionlåst innhold. Når du slår på torrent, kan ikke din ISP også logge aktiviteten din.

I tillegg er det mange tjenester over hele verden som er regionbegrensede. For eksempel Netflix forskjellig innhold avhengig av hvilket land du befinner deg i, og BBC iPlayer er bare tilgjengelig i Storbritannia. Med et VPN kan du spoof posisjonen din for å få tilgang til et større utvalg av online innhold.

SAMMENLIGNING

Atlas VPN-logo

Atlas VPN

 • Nyere VPN så ikke godt testet
 • Rimelig betalt tjeneste
 • Ingen datagrenser

KJØP NÅ LES ANMELDELSE NordVPN-logo

Nord VPN

KJØP NÅ LES ANMELDELSE ExpressVPN-logo

Express VPN

 • Mest private VPN
 • Raskt fort
 • De fleste servere og land av alle VPN-er

KJØP NÅ LES ANMELDELSE Surfshark-logo

Surfshark VPN

 • Store hastigheter
 • Stor sikkerhetsrekord
 • Ny VPN

KJØP NÅ LES ANMELDELSE

Bruk Tor

Dessverre er ikke VPN-er perfekte, og det er tilfeller når de er blokkert. TOR er et flott alternativ.

Skjermbilde av https://www.torproject.org/ Tors hjemmeside

Hvis du ikke har andre måter å beskytte ditt digitale liv på, vil Tor gi deg anonymitet. Tor ellers kjent som The Onion Network er et gratis nettverk med åpen kildekode og nettleser som gir online anonymitet.

Du bør først og fremst bruke Tor til å surfe på nettet privat. Husk at Tor ikke kan anonymisere nettverksaktivitet fra andre apper, f.eks. Steam, Messenger eller Skype. For å få tilgang til Onion Network, må du først laste ned Tor-nettleseren. Den er tilgjengelig for Windows, Mac, Linux og Android.

Tor jobber gjennom et nettverk av verdensomspennende servere eller noder. Trafikken fra nettleseren din blir først kryptert når dataene beveger seg til og fra hver node. Så når den når målet, dekrypteres det laget etter et lag. Hvis noen snappet opp nettlesertrafikken din, kunne de bare få dataene fra den siste noden. Informasjonen om kilden – deg – og informasjonen om destinasjonen er kryptert.

Hovedårsaken til at Tor ikke er en perfekt personvernløsning, selv for nettlesing, er hastigheten. Tor er veldig treg i forhold til vanlig surfing på grunn av all kryptering og dekryptering som skjer i bakgrunnen. Du kan bruke den til å få tilgang til regioninnskrenket innhold, men det er merkbart tregere. For ikke å nevne at du på ingen måte er beskyttet mot sikkerhetsrisiko. Sammenlignet med å bruke en Tor-nettleser, tilbyr selv det billigste VPN-alternativet bedre personvern og hastighet for en gjennomsnittlig bruker.

Alt i alt, hvis du trenger et veldig høyt nivå av anonymitet mens du surfer på nettet, vil Tor-nettleseren i kombinasjon med VPN være en ideell løsning. Tor alene kan hjelpe deg når du ikke har andre tilgjengelige alternativer, men det er langt fra en perfekt løsning for hverdagsbruk.

Offentlig WiFi

Vi har alle koblet til minst en offentlig WiFi i våre liv, og mange av oss bruker dem regelmessig, spesielt der datakostnadene er høye. Dessverre kommer offentlig WiFi med sine egne farer.

Gratis wi-fi-sone neonskilt

Den største faren er at alle på nettverket kan “snuse” trafikken din. Selv om de kanskje ikke kan få alt, vil de ofte kunne få mye nyttig informasjon. Informasjon som tilgang til dine sosiale nettverk, hvilke nettsteder du besøker og mer. Hvis personen er dedikert nok, kan de bruke informasjonen de har samlet til ondsinnede formål.

Selger din personlige dataillustrasjon

I tillegg er all tilkoblingen din ukryptert, og personen som tilbyr offentlig WiFi kan se alt du gjør. Nå er det lite sannsynlig at noen som Starbucks vil spionere på deres gratis WiFi, men hva med den hjørne-bistroen eller den prute-klesbutikken du går til? Å samle inn og selge private data kan være en ekstra inntektskilde for dem. Enda verre enn det, de kan bruke WiFi til å infisere enheten med skadelig programvare.

Kapittel 4:

Ovenfor diskuterte vi å beskytte internettforbindelsen din i det hele tatt. Det er imidlertid ikke nok å skjule internettforbindelsen din hvis programvarevalget gir deg bort, eller hvis nettleseren din ikke samler inn data om deg.

Fingeravtrykk i nettleseren

På samme måte som menneskelige fingeravtrykk har hvert datasystem et unikt fingeravtrykk som gjør det mulig å identifisere og adskille for markedsføringsformål. Faktisk, hvis du har et ekstremt unikt system, kan det til og med brukes til å forfølge deg, hvis du gjør noe ulovlig.

Moderne blå bakgrunn med neonfingeravtrykk

Interessant, selv nettsteder kan bruke denne informasjonen til å målrette deg med mer relevante annonser, eller finne utnyttelser i systemet ditt. For eksempel kan vi bestemme hvilke språk du snakker, hvilke tillatelser vi har på systemet ditt, hvor du er basert, hvilken enhet du bruker og mye mer.

Valg av nettlesere

En av de største faktorene som spiller inn når du snakker om nettlesing er ditt valg av nettleser. Chrome er de mest populære nettleserne, men det er også det verste valget. For det første eies det av Google, et selskap som er kjent for å dele dataene dine. Den bruker definitivt dataene dine til reklameformål, og ingen vet egentlig hvor mye informasjon den egentlig samler inn.

3d, nettleser, ikon

Heldigvis er Chromium, programvaren som Chrome er basert på, åpen kildekode og revidert. Derfor er sannsynligheten for at den har bakdører eller sporingsfunksjoner begrenset. Av denne grunn har mange selskaper brukt den til å utvikle sine egne nettlesere.

Adblockers

Bortsett fra å endre nettleseren din, kan du også bruke adblockers til å endre hva nettleseren din sporer og hvilken informasjon nettstedene du besøker kan samle om deg. Det er et stort utvalg av adblockere du kan bruke, og disse varierer nettleser etter nettleser. For å komme i gang vil vi imidlertid anbefale Spøkelsesverk, Personvern Badger og AdBlock.

Skjermbilde av ghostery.com Ghostery.com – Hjemmeside

Disse annonseblokkerne hjelper deg med å holde dataene dine låst. Dessverre er ulempen at med hver ekstra utvidelse blir fingeravtrykket ditt mer unikt. En måte å løse dette på er at mange VPN-er nå tilbyr en innebygd AdBlocker som vil filtrere ut annonser (og i noen tilfeller trackere) før de til og med når nettleseren din..

Søkemotorer

Google fortsetter å komme opp i denne artikkelen. Så hvis du ikke har bildet ennå, samler de inn dataene dine for å selge til tredjeparter. Så det er ikke overraskende at deres viktigste tilbud, Google Search, er den største skyldige.

Den største måten et selskap kan samle inn data om deg ved å tilby en gratis søkemotor, og dette har Google, Yahoo og Bing til felles. Til tross for deres forskjell i størrelse, er deres endelige mål det samme, og det er ikke å gi deg relevante resultater. Det er å kunne bli kjent med din personlighet.

Fingertrykk på en søkemotor

Ved å bruke søkeloggen din kan Google opprette en profil for deg og ved å kombinere datasett kan de bruke disse dataene til å profilere familien din, nabolaget ditt, fylket ditt og så videre. Å bruke en sikker søkemotor kan bidra til å stoppe selskaper som sporer deg.

Kapittel 5:

Selv om mange ikke skjønner det, er ikke din private kommunikasjon så privat. Det er en ting at selskaper bruker vår online atferd for å målrette annonser mot oss, det er en annen at de skanner private meldingene våre!

E-post

E-post er de mest skannede delene av privat kommunikasjon. Selv om ingen faktisk leser e-postene dine individuelt, og det er systemer på plass for å sikre at dette ikke skjer, er det fortsatt ikke en hyggelig tanke å vite at noen har tilgang til diskusjonene våre..

Konsept nettsted banner av e-post beskyttelse

Som alltid er den største skyldige her Google med Gmail. Mange har en Gmail-konto, men det folk ikke skjønner er at Google skanner søkeordene dine og bruker dette til reklame. Ikke tro oss? Bare skriv “finn vedlagt” i e-posten din, og hvis du ikke legger ved en fil, vil Google gi deg beskjed fordi de skanner e-postene dine!

Personlig er jeg ikke bekymret for at Google bruker søkeloggen min, fordi det betyr at jeg finner det jeg leter etter raskere og enklere. Imidlertid er e-postene mine mine egne, og jeg vil bare at jeg og mottakeren (e) skal vite innholdet.

Av denne grunn er det å få en privat og sikker e-postkonto, ved siden av en VPN, det nest viktigste verktøyet du kan få hvis du er bekymret for å bli sporet..

Meldinger

På notatet av privat kommunikasjon bruker vi også en rekke apper for å sende meldinger til hverandre hver dag. Faktisk kommuniserer de fleste av oss med vennene våre på mer enn én plattform. For eksempel kan du sende meldinger på iMessage, Instagram, TikTok, WhatsApp, Slack og Facebook Messenger på en enkelt dag.

Skjermbilde av whatsapp.com Whatsapp.com – Hjemmeside

Realiteten er at folk flest bruker en rekke kommunikasjonsmetoder utelukkende basert på menneskene de er omgitt av. Selv om noen av disse er OK, andre vil jeg ikke stole på så langt jeg kan kaste. På den bedre siden har vi slike som WhatsApp (selv om det eies av Facebook) og Viber, mens vi er ganske sikre på at Facebook Messenger og Google Hangouts overvåker meldingene dine.

Skjermbilde av messenger.com Messenger.com – Koble til Messenger

Dessverre er de fleste av disse kommunikasjonene ikke kryptert eller sikret på noen måte. Det betyr at akkurat som e-post, er det sannsynlig at de blir overvåket. Så på samme måte som e-post, vil vi anbefale unngå de fleste store kommunikasjonsmetoder hvis du ikke liker å bli sporet.

Sosiale nettverk

OK, så i denne delen kan vi skrive tusenvis av ord. Det er imidlertid lite sannsynlig at du vil lese det fordi du har bedre ting å gjøre med tiden din. Så kort fortalt tar vi for oss de to kjerneproblemene med sosiale nettverk, hvilken som bekymrer deg mer, er opp til deg. Dessverre gjelder disse alle større sosiale nettverk du måtte bruke; Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, TikTok, osv.

Skjermbilde av twitter.com Twitter.com – Hjemmeside

Alle store sosiale nettverk er gratis. Hvis vi vet noe, hvis et produkt er gratis, er du produktet. Dette gjelder mer enn noe annet sted på internett. Sosiale nettverk tjener på engasjementet ditt, og de samler tusenvis av datapunkter på hver av brukerne. Ikke bare bruker de disse datapunktene til reklame, de bruker det også for å få deg til å engasjere mer og bruke enda mer på plattformen. Det er en uendelig sirkel, og dessverre fortsetter de fleste å bruke dem, da det ikke er noen alternativer, og alle deres venner og familie bruker dem.

Uendelig sirkelkonsept

Den andre bekymringen er at sosiale nettverk er utformet for å være vel sosiale. Derfor er du som standard konto, det du publiserer og så videre, er offentlig. Dessverre er de fleste ikke klar over dette og endrer aldri innstillingene. Selv om du kanskje ikke synes at et søtt bilde av hunden din Buster er noe å bekymre deg for, er det akkurat der du tar feil. Husk sikkerhetsspørsmålene som vi alle hater, det er akkurat der informasjonen er nyttig. Samfunnsingeniør er en økning, og det er nettopp av denne grunn, så om mulig, gjør ingenting offentlig.

Kapittel 6:

Først og fremst er det viktig å beskytte deg selv. Du bør imidlertid aldri glemme de som omgir deg.

Hvis du er en del av en husstand, enten du er leder av huset eller ikke, må du utdanne dem også. Dessverre er antallet mennesker som fortsatt ikke er klar over farene ved internett stort. Enten det er din svigerinne som er for offentlig på TikTok, din yngre bror torrenting, eller hvis partneren din bruker det samme passordet overalt, bør du ta et sosialt ansvar for å hjelpe deg med å utdanne dem.

hjemmebeskyttelseskonsept

På samme måte, hvis du jobber i et selskap, bør du se etter å utdanne jevnaldrende og om nødvendig også ledelsen. Vi har jobbet i for mange selskaper der vi har vært vitne til ufattelige feil og personvernhull.

Utdann de rundt deg

Den beste måten å beskytte de rundt deg er sannsynligvis den enkleste – enkel utdannelse. Du kan enten dele denne artikkelen med dem, eller ta deg god tid til å snakke med dem og forklare farene. Vi vil anbefale at du bruker troverdige daglige fakta og tall i stedet for å bruke ekstreme eksempler. For eksempel ble mange rasende da de lærte om Facebook Cambridge Analytica-skandale men det var ikke mange som endte med å iverksette tiltak for å sikre sine sosiale nettverk etterpå.

digitalt nettbrett og kaffekrus på kjøkkenbenk

Men hvis du diskuterer med dem hvordan dataene dine kan brukes mot deg og hvordan sosialteknikk til daglig stjeler verdifull informasjon, er det mer sannsynlig at de lytter. Det er uansett fra vår erfaring.

Selvfølgelig vil du kjenne menneskene rundt deg best, så det er helt opp til deg å velge utdanningsmetode.

Blinkede rutere

En annen flott måte å beskytte de rundt deg på er å bruke en blinkende ruter. I det vesentlige lar en blinket ruter deg ta bedre kontroll over WiFi-nettverket ditt, og viktigst av alt kjøre en VPN-klient på det pålitelig.

Skjermbilde av flashrouters.com Flashrouters.com – Hjemmeside

Nesten all elektronikk du eier kommer med forhåndsinstallert firmware. Firmware er den viktigste programvaren som muliggjør enhetens primære funksjoner. Wi-Fi-ruteren din er ikke annerledes. Blinkede rutere er vanligvis enklere å bruke, og du kan kjøpe dem på forhånd, siden prosessen med å blinke ikke er enkel og krever at du kjenner til standard påloggingsdetaljer for ruteren blant mange andre opplysninger.

DD-WRT Flash-rutere

FlashRouters.com tilbyr et utvalg blinkede WiFi-rutere. Hovedattraksjonen til rutere blinket med DD-WRT kommer fra innebygde VPN-funksjoner. Du kan bruke FlashRouters Privacy App til å logge på din favoritt VPN-leverandør, på ruternivå, i et enkelt trinn. Støttede VPN-leverandører inkluderer ExpressVPN, NordVPN, og Surfshark, blant mange andre.

IoT-sikkerhet

En av de største bekymringene i disse dager er IoT-sikkerhet. Mange av oss har nå Amazon Alexa eller Google Home i leilighetene våre. I tillegg til at stadig flere Internet of Things-enheter kommer på markedet regelmessig.

Internett av ting konsept

Enten det er et kjøleskap, en kaffetrakter eller til og med bare CCTV-kameraer, kan IoT-verdenen gjøre våre liv mer komfortable, men det åpner oss for et helt nytt risikonivå. Dessverre er mange av disse enhetene planlagt og laget med tanke på praktisk, og sikkerhet og personvern tar baksetet – hvis det.

Gjennom årene har det vært utallige IoT-skremmer. Det meste berømt tilfelle av IoT-hacking er CloudPets hvor ikke bare firmaet lekket brukerinformasjon, var hackerne også i stand til å hacke seg i bamser og spionere på eierne. Hvis du er foreldre, er det ikke mye skumlere enn noe sånt.

Kapittel 7:

Som sikkerhetsmagasin rapporter, Amerikanerne fikk passordet stjålet minst fire ganger i 2019.

Nettstedene som er brutt, er heller ikke noen små, umerkelige utsalgssteder. Facebook alene hadde tre store datainnbrudd som avslørte over 808.500.000 kontoer. First American Corporation topper dem med 885.000.000 kontoer brutt. Microsoft, Zynga, Canva og Adobe er også en del av denne listen.

Beskytt passordene dine

Bedrifter og nettsteder bør forvandle passordet ditt fra tekst til uleselig innhold. Denne prosessen kalles hashing. Det er enkle og komplekse hashingalgoritmer. Men det er ingen måte å vite hvilken som bruker noen, med mindre de oppgir det. Når det oppstår brudd på data og passord hashes ved hjelp av en enkel algoritme, eller verre, ikke hashert i det hele tatt, er det enkelt for hackere å knekke passordet ditt.

Hengelås på et kretskort

Som svar ber noen nettsteder deg om å bruke et passord som er en blanding av små / store bokstaver, tall eller symboler. Når disse passordene blir hasht selv med en enkel algoritme, er de vanskeligere å knekke. Nå trenger tusenvis av nettsteder registrering, og det er vanskelig å huske hvert passord. Det neste trinnet hackere stoler på ligger i måten vi oppfører oss på nettet.

Folk har en tendens til å bruke det samme eller lignende passord for mange nettsteder. Vi bruker ofte passord som er enkle å huske.

Bruk en Password Manager

I disse dager gir enhver respektabel nettleser en integrert passordbehandling. Den beste måten å håndtere passordene dine på er imidlertid å bruke en passordbehandling. En passordbehandling gjør nøyaktig hva den står på blikket – den administrerer passordene dine. Alle passordadministratorer integreres med enhetene dine slik at de er enkle å bruke. De fleste vil til og med hjelpe med passord for apper på dine mobile enheter.

Skjermbilde av daslane.com Dashlane.com – Plan for enkeltpersoner

For å få tilgang til passordhvelvet ditt, trenger du bare en hovednøkkel og et hovedpassord for å kunne dekryptere innholdet. Måten de er satt opp på er slik at selv selskapene som tilbyr tjenesten ikke får tilgang til passordene dine uten disse. Sørg derfor for at du holder disse trygge eller trygge steder, som om du mister dem, har du mye passord som du kan tilbakestille.

Bruk tofaktorautentisering

En ting du vil sette opp på en hvilken som helst online konto som tillater det, er tofaktorautentisering.

Du er kanskje allerede kjent med en form for 2-faktor autentisering(2FA) i form av autentiseringsapper som LastPass-godkjenning eller SMS to-faktor.

SMS Two Factor

2FA krever bruk av mobiltelefon. For å logge på kontoen din eller for å endre passordet, sender en tjenesteleverandør deg koden via SMS. Det antas at den eneste personen som har tilgang til telefonen din er deg, men hvis du er det sim-byttet, dette hindrer ikke noen i å stjele kontoene dine.

2FA-apper

Av denne grunn anses SMS to-faktor for å være usikker i disse dager. Det er derfor folk har ty til 2FA-apper der det andre passordet ikke blir sendt til deg, men heller generert på selve telefonen. På denne måten må en angriper ha tilgang til telefonen din eller tjenesteserverne som genererer nøkler.

2FA er enkelt å konfigurere, og når den er konfigurert, vil det ikke medføre ulemper for livet ditt eller bruk av appene.

Imidlertid selv disse appene er ikke perfekte. Derfor ble maskinvarenøklene oppfunnet.

Maskinvare nøkler

Universal 2nd Factor-autentisering eller U2F er den nye standarden for sikker pålogging. U2F krever at brukeren har en nøkkel-token-enhet og en nettleser (Chrome eller Firefox) som støtter U2F. Med denne maskinvaretokenenheten, for eksempel YubiKey, du kan trygt logge på hvilken som helst konto.

Alternativer for Yubikey

U2F-prosessen er basert på asymmetrisk kryptografi. Token-enheten din inneholder en privat kryptert nøkkel. De kompatible nettleserne gjenkjenner den offentlige nøkkelen din. Det er verdt å merke seg at krypteringen av ditt private-offentlige nøkkelpar bruker en kompleks matematisk algoritme. Paret har ingen mening uten hverandre. Hackeren måtte bruke utrolig mye ressurser for å knekke privat nøkkel basert på den offentlige nøkkelen.

Programvarekildekoding

Denne tilnærmingen forhindrer såkalte mellommann eller phishing-angrep. Det er hvis noen får tilgang til den offentlige nøkkelen, har de ingen bruk av den fordi den bare er paret med den private nøkkelen som er lagret på enheten din..

Alle Yubikeys sammenlignet

YubiKey 5ci

YubiKey 5Ci

 • Best for Mac-brukere
 • USB-C og lynkontakt
 • Vanntett og knusebestandig

KJØP NÅ YubiKey 5c

YubiKey 5C

 • Best for Mac-brukere
 • USB-C-kontakt
 • Du kan spare $ 20 hvis du ikke trenger lynkontakten

KJØP NÅ Sikkerhetsnøkkel NFC

Sikkerhetsnøkkel NFC

 • Best for brukere som ikke er LastPass
 • Budsjettversjon av 5 NFC
 • Best for brukere som ikke kan bruke mye

KJØP NÅ yubikey fips-serien

YubiKey FIPS-serien

 • Best for føderale arbeidere og entreprenører
 • Møt det høyeste godkjenningsnivået fra den siste FIPS-veiledningen
 • Er tilgjengelig i alle versjoner som YubiKey er

KJØP NÅ LES ANMELDELSE

Kapittel 8:

Tidligere internettdager var virus en gang den største trusselen det kunne være for PC-en din. Antivirusprogramvaren kom som en løsning. Men i 2020 har begrepet antivirusprogramvare en ny betydning.

I dag har ekte datavirus blitt en sjeldenhet. USA Cybersecurity Magazine sier datavirus utgjør bare 10% av all skadelig programvare. Ormer og trojanere er hyppigere, men også de er i skyggen av farligere typer skadelig programvare.

Unngå virus og skadelig programvare

Ransomware krypterer alle eller noen verdifulle data på harddisken din. For å få filene dine tilbake må du betale angriperen for dekrypteringsnøkkelen. Spionvare samler inn dataene dine, inkludert sensitiv informasjon som bankkontoopplysningene dine. Adware viser uønskede annonser på maskinen din. Listen fortsetter. Det er botnett, phishing-angrep eller ondsinnet gruvedrift av kryptovaluta gjennom nettleserkapring.

Beskytter operativsystemet deg?

Da våre liv ble digitalisert, svarte Microsoft og Apple med forhåndsinstallerte sikkerhetstjenester. Siden Windows 10 tilbyr Microsoft en anstendig løsning gjennom Windows Security Center, og Apple har Gatekeeper.

Hvorfor du fortsatt trenger å få antivirusprogramvare

Topp antivirusløsninger beveget seg langt utover tradisjonell antivirusbeskyttelse. Mens noen angripere vil krasje systemet ditt, er det langt mer penger i angrep som løsepenger. Hvis du bruker PCen eller Macen din til noe mer enn å sjekke e-post, trenger du beskyttelsen med moderne antivirus.

Skjermbilde av bitdefender.com Bitdefender.com – Egenskaper

Du kan få tjenester som VPN, databeskyttelse og elektroniske hvelv for dataene dine, alt i en pakke. Først vil du ha et antivirusprogram som dekker så mange trusler som mulig. Antivirusbedrifter oppdager trusler og oppdaterer databasene sine raskere enn operativsystemprodusenter. Dette er viktig for å forhindre null-dagers angrep. I tillegg vil anstendige AV-er ha ekstra verktøy som; websikkerhet, redningsmodus, sikker filsletting, sårbarhetsvurdering og mye mer.

Skjermbilde av bitdefender.com Bitdefender.com – Egenskaper

Dessverre har et antivirus lite effekt på PC-ytelsen på grunn av den konstante skanningen. Men hvis du kjører et halvveis anstendig system, vil du ikke legge merke til det. Det er litt mer merkbart på mobile enheter, men den ekstra sikkerheten er verdt en mindre innvirkning på batterilevetiden etter vår mening.

Oppdater apper og programvare regelmessig

Navngi hvilket som helst operativsystem eller større programvare, og noen har sannsynligvis prøvd å hacke det. Dessverre er dette ikke en overdrivelse, dette er den virkelige verden. Hvis det er nok folk som bruker en app eller programvare, er det fortjeneste å hacke den. Enten det er ved å samle inn personlige data, eller enda verre å samle inn økonomiske data, vil noen finne en måte å tjene penger på.

Kvinnehender ved hjelp av mobiltelefon

Du vil regelmessig legge merke til at iPhone- eller Windows 10-PCen din informerer deg om at det kommer en oppdatering når du slår av. Faktisk kan du legge merke til dette stille regelmessig. Mens det for tiden er å legge til litt ekstra funksjonalitet i programvaren, er det ofte å lappe sikkerhetshull. Dessverre, uansett hvor hardt leverandører prøver, har 99% av programvaren en sårbarhet i seg. Derfor er det viktig å regelmessig oppdatere operativsystemet, programvaren og appene dine.

Kapittel 9:

Vi har snakket om å beskytte internett, passord, familie og datamaskinen din. Imidlertid er det noe som muligens er viktigere enn noen av disse. Det er dataene dine.

Når du bekymrer deg for dataene dine, er det to ting du to bekymrer deg for; datatyveri og datatap.

Beskytt dataene dine

Det mest fremtredende eksemplet på datatyveri kalles jocularly som “The Fappening”. Det var et alvorlig brudd, der nakne bilder av over 500 kjendiser i 2014 ble lekket på nettet. Dessverre er dette bare ett av mange eksempler på datatyveri som skjer i verden i dag, og det er ikke begrenset til kjendiser.

På den annen side handler tap av data om at du mister dataene dine. Enten det er det klassiske tilfellet med at hunden spiser den bærbare datamaskinen din, eller bare slipper iPhone ned på toalettet.

Krypter enhetene dine

Den mest åpenbare grunnen til at du skal kryptere harddisken er tyveri. Hvis noen for eksempel stjeler den bærbare datamaskinen din, er det mye lettere for den personen å få tilgang til all informasjonen din. Hvis du er en forretningsbruker, kan alle som får tilgang til HD-en din få all bedriftsinformasjonen din. Selv om du er en stasjonær bruker, stoler ransomware-angripere på at du ikke bryr deg om å beskytte dataene dine.

Skjermbilde av microsoft.com Slå på enhetskryptering Microsoft.com

Dette er grunnen til at moderne operativsystemer leveres med verktøy for å kryptere HD. Apper som BitLocker for Windows eller FileVault for Mac tilbyr begge programvarekryptering. Det er også HD-er og SSD-er som har innebygd maskinvarekryptering. Du må bare sørge for å slå dem på. HD-er med maskinvarekryptering er litt kostbar, men gir bedre beskyttelse.

Ting ville vært bra hvis det ikke var ett problem med kryptering og dekryptering. De er avhengige av komplekse matematiske ligninger for å kryptere innholdet. Så, kryptering eller dekryptering av hele SSD-en kan ta ganske lang tid. Microsoft anslår for eksempel at det tar 5 timer å kryptere 500 GB. Selvfølgelig kan du alltid velge å kryptere bare deler av HD-en din for å spare tid.

Sikkerhetskopiering

Så vi har dekket beskyttelsen av dataene dine mot uønskede mennesker. Men hva med å beskytte dataene dine mot menneskelig natur og ulykke?

Men hvis du noen gang har vært i en posisjon der du har mistet noen data, vil du vite hvor viktig dette er. Den perfekte backupplanen kalles 3-2-1-metodene. Noe som betyr at du alltid skal ha 3 kopier av dataene dine. 2 av dem skal være sikkerhetskopier og 1 skal være utenfor stedet. I lekmannsbetingelser: PCen din, en lokal ekstern harddisk, en sikkerhetskopitjeneste.

Datasenter eller hosting serverrombakgrunn

Selv om det er mange klassiske “backup” -tjenester som GDrive, Dropbox og iCloud som mange av oss bruker, er disse ikke perfekte. Årsaken til dette er at de ikke sikkerhetskopierer alt på datamaskinen din. Så mens de er et skritt i riktig retning, er de ikke en komplett løsning.

Kapittel 10:

Dessverre er en av de viktigste tingene i livet det minste under din kontroll. Det er økonomien din. Dessverre mottar du kortet ditt fra banken, men utover det er alt annet i deres kontroll. Du kan alltid stappe kontantene dine under madrassen eller kjøpe ekte gull, men det er old school-taktikk. Vi viser deg noen gode måter å hjelpe deg med å få bedre kontroll over økonomien din.

Nærbilde av regnskapsførerhender som teller på kalkulator

Bruk kryptovaluta

Den beste måten å holde kjøpene og eiendelene dine anonyme på er å bruke Bitcoin. Bitcoin har stort potensial for anonymitet i sin kjerne, men det tar litt innsats for å bruke dette potensialet.

Enhver Bitcoin-brukeres identitet er skjult bak en Bitcoin lommebok adresse. Bitcoin-transaksjoner skjer i Blockchain-nettverket. Blockchain er en offentlig og distribuert hovedbok for transaksjoner. Dette betyr at alle kan se alle transaksjoner som noen gang er gjort mellom to lommebokadresser.

Blockchain bakgrunn med verdenskart

Nøkkelen til å beholde anonymitet når du bruker Bitcoin, er å beskytte lommeboken din. Lommeboken din inneholder private nøkler som brukes til å koble til Bitcoin-nettverket. Med mindre noen knytter identiteten din til en lommebokadresse du brukte, vil Bitcoin-transaksjonene dine være anonyme. Hvis du for eksempel kjøper BTC med kredittkortet ditt, kan et brudd på data avsløre identiteten din. Online-utvekslinger som tilbyr deg å koble et kredittkort med kontoen din, samtidig som du tilbyr deg å bruke deres online lommebøker samtidig, har latt datainnbrudd tidligere.

Maskinvare lommebøker tilbyr en bedre løsning for oppbevaring av BTC. Maskinvarelommebøker er enheter som lagrer dine private nøkler offline. De er sikre mot angrep av skadelig programvare fordi de er frakoblet det meste av tiden. Og de øverste lommebokene til maskinvare har også ekstra lag med sikkerhet. For eksempel må du oppgi en PIN-kode for å få tilgang til lommeboken. Hvis du ønsker å lagre en betydelig mengde krypto på hardware-lommeboken din, så er ditt beste valg enten Ledger Nano X eller Trezor Model T.

SAMMENLIGNING

Ledger Nano X

Ledger Nano X

 • SKJERM:
 • UTGITT: 2019
 • PRIS: $ 119
 • BLÅTANN:

KJØP NÅ LES ANMELDELSE Ledger Nano S

Ledger Nano S

 • SKJERM:
 • UTGITT: 2016
 • PRIS: $ 59

KJØP NÅ LES ANMELDELSE Trezor Model T

Trezor Model T

 • SKJERM:
 • UTGITT: 2018
 • PRIS: $ 159
 • TOUCH-SKJERM:

KJØP NÅ LES ANMELDELSE Trezor One

Trezor One

 • SKJERM:
 • UTGITT: 2013
 • PRIS: $ 59

KJØP NÅ LES ANMELDELSE

Bruk myntkort og BitRefill

Selv om Bitcoin og annet kryptovalutaer har eksistert en stund, er de fortsatt ikke like enkle å bruke daglig som penger er. Å få BTC eller annen krypto og oppbevaring er langt foran muligheter for å bruke. Mens mange selgere aksepterer BTC som betalingsmåte, vil du sjelden finne en større selger som godtar andre kryptoer. BitRefill gjør det mulig å kjøpe en rekke gavekort og mobile påfyll ved hjelp av seks kryptovalutaer.

Skjermbilde av bitrefill.com Bitrefill.com – Betalingsmetoder

Bortsett fra det, kan BTC-transaksjoner ta mer enn 10 minutter å behandle, og kommer med et gebyr. Bitcoin-nettverksgebyrene er for tiden under $ 1, men kan svinge avhengig av handelsvolum, det samme gjør behandlingstidene.

Det er flere løsninger på disse problemene, både i utviklingen og i bruk for tiden. Myntkort eller krypto debetkort lar deg finansiere et vanlig debetkort med krypto.

På den annen side vil BitPay gi deg et BitPay Prepaid Mastercard som du kan bruke hvor som helst. Dessverre krever det en selfie og et myndighetsdokument for å bekrefte identiteten din. Derfor er den mer brukbar, men fjerner elementet i personvern.

Bruk engangskredittkort

En annen fin måte å holde litt anonymitet på og holde kontroll over økonomien din er å bruke engangskreditt- / debetkort. Disse er også kjent som forhåndsbetalte debetkort. Som navnet antyder, er disse ment for engangsbruk eller for tjenester der du ikke vil bruke de virkelige kortopplysningene dine.

Kredittkort og kontanter

De er spesielt nyttige når du registrerer deg for tjenester der det koster månedlig. Ved å bruke et engangskredittkort kan du unngå å måtte bruke penger ved å glemme å kansellere tjenester.

Kapittel 11:

Hva er personvern ?

Datasikkerhet er knyttet til hvordan en del personlig informasjon, eller data, blir samlet inn, delt og brukt.

Hva er datasikkerhet ?

Datasikkerhet beskytter dataene dine fra å bli kompromittert av eksterne angripere og ondsinnede hensikter.

Hvordan beskytte min personlige informasjon ?

Unngå offentlig internettforbindelse, spesielt uten bruk av VPN. Ikke del personlig informasjon på nettsteder for sosiale nettverk. Bruk et antivirusprogram for å holde datamaskinen beskyttet mot alle slags online trusler. Krypter dine elektroniske enheter. Led sporere unna identiteten din ved å opprette en bedrift for å gjøre kjøp for deg. Bruk Bitcoin på sitt fulle potensial for å holde anonymitet og beskytte lommeboken din.

Hvordan beskytter en VPN meg ?

Når du kobler til et VPN (virtuelt privat nettverk), setter du en ekstra server mellom deg selv og nettstedet du vil gå til. Denne serveren endrer IP-adressen din og krypterer nettlesingsaktiviteten din.

Er U2F sikker ?

Hvis noen får tilgang til den offentlige nøkkelen din, har de ingen bruk av den fordi den bare er paret med den tilsvarende private nøkkelen som er lagret på enheten din..

Hvorfor skal du kryptere dataene dine? ?

Datakryptering lar deg sikkert beskytte data, for eksempel personlig identifiserbar informasjon (PII), som du ikke vil at noen andre skal ha tilgang til.

Kan Bitcoin-transaksjoner spores ?

Med mindre noen knytter identiteten din til en lommebokadresse du brukte, vil Bitcoin-transaksjonene dine være anonyme.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map