Den ultimate guiden til VPN-er

Contents

Introduksjon

VPN er utrolig enkle å forstå.

Isometrisk virtuelt privat nettverk, nettsidemal

VPN står for ‘privat virtuelt nettverk‘. Når du kobler til et VPN, setter du en ekstra server mellom deg selv og nettstedet du vil gå til. Denne serveren endrer IP-adressen din og krypterer nettlesingsaktiviteten din.

Men det er veldig teknisk klingende svar som gjør at VPN-er høres mer kompliserte ut enn de er. La oss bruke en metafor for å forstå VPN-er bedre.

Hva står ‘VPN’ for?

laptop med skjold illustrasjon

Mange av oss har nå hørt mye om VPN-er. “VPN-er beskytter personvernet ditt!”, Eller “Du må bruke en VPN!” eller “Du er ikke trygg på internett uten VPN!” og så videre.

Men de færreste tar seg tid til å layout, på engelsk, hva VPN står for?

Abstrakt digital spørsmålsbakgrunn

Visst, du kan gjøre et enkelt google-søk for å finne ut at det står for “virtuelt privat nettverk”, men hva betyr disse ordene til og med? Er ikke nettverket mitt allerede privat? Beskytter ikke wifi-passordet mitt meg?

La oss bryte ned uttrykket “Virtuelt privat nettverk” ett ord om gangen for å bedre forstå hva en VPN er og hva den gjør.

Det er virtuelt:

Rød korridor fra fallende tall

Koble datamaskinen eller nettverket til et annet nettverk virtuelt. Egentlig brukes ditt fysiske nettverk til denne tilkoblingen, men det åpner en kanal som kalles en ‘tunnel’ på dette nettverket.

Dette betyr at du ikke trenger å ta noen ekstra fysiske tiltak for å sette opp et virtuelt privat nettverk på et fysisk nettverk du bruker.

Det er privat

Internett- og nettverkssikkerhetssystem


Med VPN-tilkoblingen etablert i det fysiske nettverket, kobler du deg til et nettverk som er privat (ikke offentlig) for deg. Sertifikater og passord som brukes i kryptering er laget spesielt for tunnelen din, slik at transaksjonene som er gjort med denne forbindelsen ikke kan overvåkes av andre.

Det er et nettverk:

Globalt digitalt nettverk

Med et VPN fungerer du som om du er på samme sted som nettverket du er koblet til, selv om du er et annet sted. I VPN-tilkoblinger får datamaskinen din en IP-adresse, og du kan til og med se et nytt virtuelt (ikke-fysisk) nettverkskort på datamaskinen din. Selv om bare visse aktiviteter kan tunneliseres i løsninger som proxy og sokker, kan alle nettverksaktiviteter tunnles gjennom en VPN.

Fordeler med å koble til via en VPN

personvernkonsept for nettsikkerhet

 • Internett-leverandører, som normalt kan overvåke dine online aktiviteter, kan ikke gjøre det når du bruker en VPN. De kan bare se at du kobler til en VPN-tjeneste.

 • Webteknologier prøver å følge deg ved hjelp av IP-adressen din og mange andre metoder. Mens din offentlige IP-adresse vanligvis blir gitt til deg av Internett-leverandøren din, skjuler VPN-tjenesteleverandøren den.

 • Å bruke en VPN er et skjold som beskytter deg mot tjenesteleverandøren din og ondsinnede mennesker som kan gripe inn. VPN-tjenesteleverandører kan tilby ekstra sikkerhetsalternativer (forskjellige tilkoblinger fra forskjellige land, dobbelt VPN tilkoblinger osv.

Hvordan en VPN fungerer … på vanlig engelsk

Skjermbilde av purevpn.com PureVPN om hva som er en VPN

La oss si at du vil gi vennen din Webster en melding. Men du vil ikke at Webster skal vite at du er opprinnelsen til meldingen. Så du ansetter Victor for å gi Gary beskjeden for deg.

Men Webster er ikke den eneste personen du gjemmer deg for. Du vil heller ikke at andre som ser på deg, skal vite innholdet i meldingen eller at du er opprinnelsen til den. Så når du møter Victor for å fortelle ham meldingen, gjør du det i et lydisolert rom bak et gardin.

Når du har fortalt Victor hemmeligheten, kommer han ut bak gardinen, og han forteller Webster meldingen.

Hva har dette med VPN-er å gjøre?

Selv om dette ikke er en perfekt analogi, illustrerer det hvordan VPN-er fungerer på internett.

Hvordan blir meldinger sendt på internett når du ikke bruker VPN?

Søker på internett på bærbar PC

De fleste som bruker Internett bruker ikke VPN. Dette er hva de gjør.

 • De åpner nettleserne (som krom eller Firefox).
 • De skriver inn en nettadresse (som facebook.com).
 • De slo inn.

Du kan finne denne serien av trinn kjent. Kanskje dette er hvordan du også får tilgang til internett.

Å bruke internett på denne måten er som om du går til vennen din, Webster, og forteller ham meldingen din.

Hva er galt med det?

Datakrypteringskonsept

Dette er delen der illustrasjonen begynner å bryte sammen. Når vi ønsker å gi vennene våre en melding, vil vi vanligvis ikke hindre dem i å vite at vi er de som sendte den. Vi bekymrer oss vanligvis ikke om hvem andre som kan se eller høre oss.

Så … for å hindre dem i å se meldingene våre og vite hvem vi er, trenger vi internettekvivalenten til Victor fra illustrasjonen. Vi trenger en VPN.

Akkurat som Victor, går VPN til nettstedet (Webster) og gir det vårt budskap. Siden nettstedet bare ser VPN, vet det ikke om oss. Akkurat som Victor er den eneste personen Webster ser. Og til slutt, krypterer VPN-en vår forbindelse til den slik at Internett-leverandøren vår ikke kan overvåke nettleseren vår.

I oppsummering:

 • Du er du.
 • Webster er nettstedet du prøver å få tilgang til.
 • Victor er VPN.
 • Det lydisolerte rommet bak gardinen er krypteringen VPN-en din legger på forbindelsen din til.

Hva kan jeg gjøre med en VPN?

La oss ta en reell bruk av et VPN nå:

Brannmurbeskyttelseskonsept

La oss si at du bor i Kina, men du vil se youtube-videoer. Hvis du bruker en standardforbindelse, har du lykke til. Den kinesiske regjeringen har blokkert kinesiske borgere fra å se på nettsteder som google og youtube. Måten de gjør dette på er å bruke det som kalles en brannmur. Enhver kinesisk IP-adresse får ikke tilgang til en liste over andre IP-adresser.

Skjermbilde av purevpn.com PureVPNs hjemmeside

Hvis du bor i Kina, og du vil ha tilgang til et nettsted som Youtube, må du koble til Youtube fra en server utenfor Kina. Det er her VPN-en kommer inn. VPN-er eier ofte eller leier et stort antall servere over hele verden. Mange av disse serverne vil ikke bli blokkert av Kina.

Skjermbilde av expressvpn.com ExpressVPN tilgjengelig i Kina

Når du kobler deg til en av disse serverne utenfor Kina, er det som skjer:

 1. Du forteller VPN-en din at du vil koble til Youtube.
 2. Youtube mottar tilkoblingen og sier (snakk datamaskinen): “Velg en video du vil se på”.
 3. VPN-serveren din videreformidler den meldingen til deg.
 4. Du velger en video.
 5. VPN-en din forteller Youtube hvilken video du valgte.
 6. Youtube streamer videoen til VPN-en din.
 7. VPN-en din streamer den til deg.

Dette høres komplisert ut, men for deg vil det føles som en vanlig nettopplevelse. Du vil ikke merke noen stor forskjell fra din normale opplevelse på Youtube. Den eneste bemerkelsesverdige forskjellen er at nettstedets hastigheter kan være lavere. Men selv da er det mange VPN-er veldig fort i disse dager, og du vil ikke merke hastighetsproblemer.

Skjermbilde av nordvpn.com NordVPNs hastighet

Den viktige takewayen fra dette eksemplet er:

 • Youtube vet ikke at du er i Kina.
 • Kina vet ikke at du surfer på Youtube.
 • De eneste partene som kjenner disse fakta er deg og din VPN.

Ting bringer oss til noen av de potensielle problemene med VPN-er.

Problemer med VPN-er

VPN-er er ikke perfekte.

Moderne annonseblokkkonsept med isometrisk utsikt

I mange tilfeller kan de blokkeres. Kinesiske borgere må sykle sine VPN-er når myndighetene finner ut hvilke IP-adresser som tilhører forskjellige VPN-servere. Når disse IP-adressene er blokkert, er VPN mest ineffektiv.

Avasts Secureline VPN-produkt er et godt eksempel på svik av denne tilliten. Avast er et programvare for anti-malware. Programvaren deres følger med VPN-en sin kalt ‘Secureline’. Hovedkort og PC Mag oppdaget imidlertid det Avast solgte nettaktiviteten av brukerne til høystbydende.

Beskyttelse av personopplysningskonsept

Det betyr at hvis du brukte Avasts VPN, holdt de ikke surfingen din hemmelig. Dette er et enormt problem fordi VPN skal beskytte personvernet ditt, i stedet gjorde det motsatt.

Endelig er det spørsmålet om jurisdiksjoner. Hvis serveren du er koblet til er kompromittert av en myndighet eller en hacker, er surfingen din ikke lenger hemmelig.

Sammenligningstabell

Firmanavn Pris Servere / land Hastighet Personvern
ExpressVPN-logo $ 6,65 3000/160 Raskest Fantastisk Melde deg på
PureVPN-logo $ 2,88 2000/140 Gjennomsnitt Gjennomsnitt Melde deg på
Surfshark-logoen $ 1,99 1040/61 Fort God Melde deg på
NordVPN-logo $ 3,49 5660/59 Fort God Melde deg på

La oss diskutere fordeler og ulemper ved å bruke en VPN litt lenger.

Fordeler og ulemper ved å bruke en VPN

Fordeler

1. Du øker personvernet ditt

Skjermbilde av expressvpn.com Fordeler med en VPN på ExpressVPN.com

Hvis du surfer på internett uten en VPN-tjeneste, avslører du din virkelige IP-adresse. Dette gjør at alle nettsteder du får tilgang til vet nøyaktig hvor du befinner deg (by, land) og Internett-leverandør.

Alt høres skummelt ut, men det er ikke trygt å surfe på “clearnet” (åpent, offentlig internett). Ikke uten et ekstra beskyttelseslag, det vil si. Heldigvis hjelper VPN-tjenester deg med å velge bort denne typen overvåking. De tilslører Internett-leverandøren din og villeder dermed hvert nettsted du besøker.

Skjermbilde av purevpn.com PureVPN – Skjul IP-adressen din

Til daglig bruk, vi anbefaler VPN-tjenester som f.eks Uttrykke, Surfshark, Ren, og Nord. For så lite som $ 1,99 / måned kan du koble til tusenvis av servere fra hele verden. Og neste gang du går inn på et nettsted, vil du lure det til å tro at du kommer fra et annet sted. Dette fungerer enda bedre hvis du bruker en dobbel VPN.

Sammenligningstabell

Firmanavn Pris Servere / land Hastighet Personvern
ExpressVPN-logo $ 6,65 3000/160 Raskest Fantastisk Melde deg på
PureVPN-logo $ 2,88 2000/140 Gjennomsnitt Gjennomsnitt Melde deg på
Surfshark-logoen $ 1,99 1040/61 Fort God Melde deg på
NordVPN-logo $ 3,49 5660/59 Fort God Melde deg på

2. Dataene dine blir kryptert

Skjermbilde av nordvpn.com NordVPNs sikkerhetsfunksjon

Sterk kryptering er det ultimate personvernverktøyet. Og den gode nyheten er at hver VPN-tjeneste som er tilgjengelig på markedet, krypterer dataene dine.

Dette betyr at alt du får tilgang til og laster ned ikke kan knyttes til deg. Hvis tredjeparter vil vite hva du holder på med i løpet av nettlesingene dine, må de dekryptere dataene. Og dekryptering er tids- og beregningskrevende.

De ser ikke hva du gjør på nettet fordi du har vært forsiktig nok til å få en VPN-tjeneste.

3. Du kan omgå geografiske begrensninger

Verdensnettverksbakgrunn

Internett kan virke som et universelt nettverk, men det er det faktisk ikke. Avhengig av hvor du er i verden, er måten du ser på sider på en annen måte.

Noen ganger kan du til og med finne låst innhold som du ikke har tilgang til fra landet ditt. Dette er hvor VPN-tjenester tar steget inn og redder dagen. Hvis du befinner deg i et land som blokkerer visse nyhetsnettsteder, vil du kunne få en utenlandsk IP. Hvis Netflix-abonnementet ditt begrenser tilgangen din til serier fra et land, kan du “flytte”.

Brukere nettverk konsept

Kinesiske borgere som ønsker å omgå den flotte brannmuren, bruker også VPN-tjenester. Det er uklart i hvilken grad de er trygge for myndighetene.

Men å kunne kommunisere med omverdenen uten begrensninger er viktig. Og noen mennesker ser ut til å gjøre det strekker seg langt for å beskytte deres grunnleggende menneskerettigheter.

Hvorfor ikke du også?

4. Du får velge din virtuelle plassering

Skjermbilde av expressvpn.com ExpressVPNs lokasjoner over hele verden

I motsetning til Tor, genererer ikke VPN-tjenester en tilfeldig forbindelse til en node. De tilbyr tusenvis av servere som du når som helst kan koble til.

Koble til amerikansk Netflix med PureVPN Koble til amerikansk Netflix med PureVPN

Vil du legge til italienske undertekster eller overdubs i favoritt Netflix-serien din? Ikke noe problem, du har mange muligheter. Reiser du utenlands og ønsker å få tilgang til kontoene dine som om du fortsatt var i hjemlandet ditt?

Hvis du har det bra med litt tilfeldighet, kan du også gjøre VPN-Tor-kombinasjonen. Ved å laste ned Tor-nettleseren får du mest mulig privatliv, men det viktigste er at du får velge hvilken del av verden du vil ha tilgang til internett..

Og din erfaring vil variere tilsvarende, med alle fordelene og begrensningene. Og når vi snakker om begrensninger, fører det oss til ulempene med å bruke VPN-er.

Ulemper

1. Langsommere tilgangshastigheter

Nærbilde på slutten av nettverkskabelen for optisk fiber på blått

Den største ulempen ved å bruke et proxy-system er at Internett-hastigheten din reduseres. Noe som er fornuftig: det tar tid å koble til andre datasentre rundt om i verden.

I stedet for å koble til et nettsted direkte, må du utveksle og kryptere data med en proxy. I noen tilfeller kan det vise seg upraktisk å holde VPN-en din på.

VPN-tjenester er gode og nyttige, men du må finne den rette balansen mellom hastighet og personvern.

NordVPN hastighetstester NordVPN Hastighetstester

Den gode nyheten er at Uttrykke, Surfshark, og Nord vil overraske deg med hastighetene sine. Og deres store antall servere vil hjelpe deg med å finne en bedre forbindelse når du vil.

2. Dårlige VPN-lekkasjedata

Siden ble ikke funnet Illustrasjon

Hvis du bruker en middelmådig VPN-tjeneste, kan den ha bakdører eller tilfeldige koblinger. Det kan være frustrerende å se hvordan innholdet blir begrenset mens du bruker det.

Så langt, ExpressVPN og SurfsharkVPN ha en ren skifer. NordVPN pleide også å falle inn i denne kategorien, men en av serverne deres fikk utnyttelse i 2018.

Det er nok forskningsdata og granskning der ute for å hjelpe deg med å finne den beste VPN-en for dine behov. En god regel for dem er at gratis VPN er verdt det du betaler for dem. Men ikke anta at betalte VPN-er alltid er pålitelige heller. Avast Secureline er et godt eksempel på en betalt VPN som var fanget selger brukerdata til tredjeparter.

3. Premium-tjenester er ikke gratis

Skjermbilde av nordvpn.com NordVPNs priser

Det er mange VPN-tjenester på markedet. Noen av dem er gratis å laste ned og bruke, mens andre koster deg penger.

Den “gratis” programvaren vil plassere annonser og sannsynligvis overvåke tilgangen din. Det vil spore deg og bare tilby det praktiske at du kan endre plassering.

Hvis du er seriøs med å beskytte deg selv og dataene dine, må du gå for en betalt VPN-tjeneste. Du betaler bare for at retten skal være alene, men du betaler også for å få noen viktige ekstrafunksjoner. Og neste gang du surfer på nettet, vil du ha større tillit til at dataene dine er trygge.

4. Noen regjeringer kan målrette deg

Søk på internett på en bærbar datamaskin

Det er mange land rundt om i verden hvor Internett er ikke gratis. Noen innfører gjerne restriksjoner, men tiltaler sjelden de få opprørerne.

Men det er noen drakoniske jurisdiksjoner der du er målrettet for å åpne en webside. Igjen er det viktig å velge en VPN-tjeneste hvis omdømme er upåklagelig.

En som ikke fører logger, ikke sporer deg og opererer i en liberal jurisdiksjon. En tjeneste som ikke blir stengt mens du er midt i å surfe på et nettsted eller laste ned en fil.

Skjermbilde av expressvpn.com ExpressVPNs hjemmeside

Og en tjeneste som er åpen og gjennomsiktig om hva den gjør. Av alle kontoer, ExpressVPN er den beste tjenesten for personvern og høye hastigheter. Og den følges av den nyere og rimeligere Surfshark. Så langt krysser de av for alle boksene og har en ren skifer. Hvis du skal prøve å omgå den kinesiske brannmuren for å lese vestlige nyheter, er disse to de mest pålitelige.

Sammendrag av fordeler og ulemper

Når du velger en VPN, må du sørge for at den tilbyr så mange servere i så mange land som mulig. Dette vil gi størst privatliv og samtidig øke hastigheten på tjenesten.

Sammenligningstabell

Firmanavn Pris Servere / land Hastighet Personvern
ExpressVPN-logo $ 6,65 3000/160 Raskest Fantastisk Melde deg på
PureVPN-logo $ 2,88 2000/140 Gjennomsnitt Gjennomsnitt Melde deg på
Surfshark-logoen $ 1,99 1040/61 Fort God Melde deg på
NordVPN-logo $ 3,49 5660/59 Fort God Melde deg på

Hva skjuler en VPN?

En VPN skjuler identiteten din

Skjermbilde av expressvpn.com ExpressVPNs hjemmeside

La oss si at du vil se og legge ut anonymt på sosiale medier. Kanskje du har synspunkter du bryr deg veldig om. Du vil gå inn for dem uten at disse synspunktene blir tilskrevet deg personlig. Det kan være mange grunner til dette. Hva om du bor i Iran og vil snakke kritisk om den iranske regjeringen? Det ville være skadelig for familiens velvære å gjøre det.

Hvis du kunne poste anonymt, kunne du snakke mye tydeligere ut på sosiale medier. Noen ganger har det bare vært å like å like et innlegg få borgere i trøbbel. Å opprette en ny konto på sosiale medier ville ikke være nok til å holde deg virkelig privat. Sosiale mediebedrifter kjenner IP-adressen du logger på din “annonome” konto.

En VPN skjuler nettleserloggen din

Skjermbilde av nordvpn.com NordVPNs dedikerte IP-funksjon

Nettleserloggen din blir logget av Internett-leverandøren (ISP) og arbeidsplassen din, selv når du er i inkognitomodus. Bruk av VPN skjuler nettleserloggen din fra Internett-leverandøren din og arbeidsgiveren din. Vi anbefaler ikke at du bryter regler på jobben. Bruk av VPN kan imidlertid bidra til å unngå spørsmål du helst ikke trenger å svare på.

En VPN skjuler dine bruksvaner

Online utgiftsillustrasjon

Det er mange selskaper som sporer forbruksvanene dine på nettet. Denne sporing stopper ikke ved grensene til deres nettsted. Hvis du er logget inn, sporer Facebook all nettleserloggen din, selv i andre nettleserfaner. De registrerer kjøp fra alle åpne faner. Google og Internett-leverandøren din sporer også utgiftene dine. De bruker dataene internt for å målrette deg med annonser, eller enda verre, selge dem til tredjeparter. Når disse selskapene har disse dataene, har du ingen kontroll over hva de gjør med dem eller hvordan de brukes. Det er bedre å sikre at de ikke har det til å begynne med.

En VPN skjuler torrentaktivitet

Skjermbilde av surfshark.com Surfskarks hjemmeside

Mange bruker torrenting nettsteder for å laste ned filmer, musikk eller annet innhold. Mye av innholdet som er lastet ned via disse nettstedene, er underlagt copyright. Dette betyr at det er teknisk ulovlig å lage uautoriserte kopier av dem.

Dette understreker viktigheten av å betale for en premium VPN-tjeneste som ikke vil kompromittere identiteten din eller føre noen logger. En gratis VPN har ikke noe incitament til å holde identiteten din privat og er MYE mer sannsynlig å føre logger over hva du gjør. En tidligere populær gratis VPN ble til og med fanget selge brukerdata.

Skjermbilde av expressvpn.com Retningslinjer for logger på ExpressVPN

Dette er grunnen til at vi konsekvent rangerer med høyest karakter. Express VPN logger aldri IP-adressen din, nettleserlogg, metadata eller trafikkdestinasjon. De ønsker også uavhengige revisorer velkommen for å verifisere at dette er tilfelle.

En VPN skjuler personlige data

Skjermbilde av surfshark.com Surfshars hjemmeside

Hvis du kobler til wifi på kaffebarer, flyplasser eller hoteller, eksponerer du dataene du sender over nettverket. De vil kunne se alt du sier eller sender. Dette kan være alt så ufarlig som en e-post du sender til dine nærmeste til noe så viktig som passord til bankkontiene dine.

En VPN skjuler Google-søkeloggen

Skjermbilde av duckduckgo.com DuckDuckGos hjemmeside

Google-søkene dine er korrelert med IP-adressen din. Google bruker disse spørsmålene for å målrette deg mot annonser. Googles søkelogg er og brukes fortsatt i retten. I ett tilfelle ekstreme tilfeller, det ble til og med stemplet som en forbrytelse i seg selv. Unødvendig å si, vi har alle googler rare ting innimellom. Uten full kontekst og et forståelsesfullt publikum kan disse søkene se pinlige ut. Å bruke et VPN og logge ut av alle Google-kontoene dine, vil løse dette problemet. I tillegg anbefaler vi å bruke søkemotorer som DuckDuckGO når det er mulig. DuckDuckGo logger ikke søkeloggen.

“Privat surfing” er ikke det privat

Skjermbilde av duckduckgo.com DuckDuckGOs hjemmeside

Det er generelt kjent at store søkemotorer som Google, Yahoo og Bing samler mye data om deg og alle brukerne deres, samtidig som de hjelper deg med å finne deg rundt på nettet..

Følgende informasjon kan samles om deg selv om du bruker et VPN, med mindre du bruker en privat søkemotor:

 • IP-adressen din
 • Posisjonen din
 • Brukeragenten din (identifiserer nettleseren din og datamaskinens operativsystem når du logger deg på internett)
 • Søkeordene dine
 • Din unike identifikator (registrert i nettleserkakene)
 • Antall ganger du endrer søket eller går tilbake til den opprinnelige resultatsiden

Skjermbilde av duckduckgo.com DuckDuckGOs Privacy Crash Course Sneak Peak

Vanlige søkemotorer bruker disse dataene til å lage et “brukerkart” eller “brukerprofil” for deg – din alder, kjønn, karriere, hobbyer, til og med vekt og forholdsstatus – som deretter tilbys annonsører. Denne prosessen setter deg i en såkalt filterboble, som begrenser dine fremtidige søkeresultater til brukerprofilen som nettsteder har av deg.

Private søkemotorer

Skjermbilde av duckduckgo.com DuckDuckGO om lagring av personlig informasjon

For å forhindre innsamling og salg av personlig informasjon til tredjeparter, er det nødvendig å bruke en privat søkemotor. DDG er en av de ledende private søkemotorene i dag.

Men du kan spørre: kan den fungere som et VPN siden det ikke sporer og akkumulerer mine private data? Svaret er nei. En VPN kan gjøre identiteten din anonym når du går online, men når du bruker en privat søkemotor alene, kan Internett-leverandøren din fremdeles identifisere IP-adressen din og overvåke aktiviteten din.

Twitter-skjermbilde Duck Duck Go

Du kan imidlertid maksimere personvernet ditt ved å bruke en privat søkemotor for surfing når du har installert en VPN. En privat søkemotor som DDG forhindrer nettleseren din fra å lagre informasjonskapsler eller nettstedene du besøker, noe en VPN ikke kan gjøre alene. Private søkemotorer lagrer heller ikke en oversikt over filene du lastet ned.

DuckDuckGo’s funksjoner

DDG ble grunnlagt i 2008 og henter søkeresultatene fra Bing, Wikipedia, Yahoo, Yandex og DuckDuckBot, sin egen web-crawler. Grensesnittet ligner på de fleste populære nettsteder som Google, som lar deg søke på hele nettet eller bare bilder, videoer og nyheter.

DDG viser annonser fra Amazon og eBay. Nettstedet sier at det lagrer nøkkelord – for eksempel “DIY”, “oppskrift” eller “manualer” – i stedet for personlige profiler for å støtte annonseringsmålene. Den bruker også bare “samlede, ikke-personlige data” for å forbedre feilstaving.

DDGs unike funksjon er snarveier til å søke på nettsteder, referert til som “smell”. Du skriver inn et utropstegn etterfulgt av første bokstav eller navnet på nettstedet: “! A” (Amazon), “! Yt” (YouTube), “! Ebay” (eBay), “! Twitter” (Twitter) og så videre. Så når du skriver “! En Disney-ansiktsmaske”, blir du ført til søkeresultatene for produktet hos Amazon.

En VPN skjuler posisjonen din

Skjermbilde av surfshark.com Surfsharks hjemmeside

Ved å bruke en VPN kan du skjule posisjonen din. Hvis du er borger i et land som sensurerer nyheter, er dette avgjørende. Mange statsborgere i Kina bruker VPN-er for å komme seg rundt “Great Firewall of China”. VPN-er gjør det mulig for dem å se nyheter som regjeringen har blokkert. VPN vil også gi deg tilgang til geografisk blokkert innhold fra streamingtjenester. Showet “Better Call Saul” var tilgjengelig på Netflix UK nesten et år før det ble tilgjengelig i USA. VPN-brukere kunne få tilgang til Netflix UK ved å bytte til en britisk IP-adresse. Det er også mange funksjoner som er plasseringsbaserte. Noen typer undertekster er bare tilgjengelig i visse fylker.

Hva en VPN ikke skjuler

Skjermbilde av purevpn.com PureVPNs WebRTC Lekkasjebeskyttelsesfunksjon

En ting å merke seg her: Du kan fortsatt spores med websporere eller informasjonskapsler, selv når du bruker en VPN. Sørg for å slå av webRTC i nettleseren din.

Både informasjonskapsler og webrtc er liksom et digitalt fingeravtrykk. Sporere kan identifisere deg basert på oppførselen din og appene du har installert på enheten din. Du må blokkere enheten din fra å dele disse dataene fra nettstedene og appene du kobler til. For å bringe det tilbake til et eksempel fra den virkelige verden: Du kan bruke forkledninger overalt, men det kan ikke ha noe å si om du legger igjen fingeravtrykk overalt.

Skjermbilde av expressvpn.com ExpressVPN på WebRTC Leak Test

I tillegg, hvis du bruker Chrome, kan Google se alle nettstedene du har besøkt. Det samme gjelder andre operativsystemer og søkemotorer. Deretter er det Metadata, som er dataene som er lagret i filinnstillingene dine. Metadata genereres automatisk, og gir informasjon om hvem som opprettet et dokument eller en fil, når den ble opprettet, og hvilken programvare som ble brukt til å opprette filen.

Alt dette bringer oss til temaet Torrenting.

Gjemmer en VPN Torrenting?

Online kino eller film, isometrisk konsept

Er du en torrent fan? Vi tolererer ikke å gjøre noe ulovlig, men det er helt gode grunner til å være på et torrent-nettsted annet enn piratkopierende filmer og musikk. Imidlertid vil Internett-leverandøren din noen ganger straffe deg bare for å besøke disse nettstedene.

På grunn av dette er det bra å bruke den beste VPN-en du kan for å være trygg når du torrent. Men bruker en VPN skjul torrenting?

Hvordan Torrenting fungerer

For de av dere som ikke er sikker på hva toprrenting er, en rask gjennomgang:

Vanligvis, når du laster ned en fil fra internett, laster du ned filen fra en enkelt server.

Business & amp; hr puslespillterning med hånd

Med torrent-sider er alt peer-to-peer. Torrent-sider tillater brukere å sette opp filer de er villige til å la andre brukere laste ned. Hvis det er mange brukere som har lastet opp den samme filen, er det flere kilder å laste ned filen fra. Når du vil laste ned filen, laster du ikke ned hele filen samtidig, men i “pakker” inne i en server som kalles “seeder”. Hvis en av “såmaskinene” går ned, vil en annen såmaskin (eller mange andre såmaskiner) tillate deg å laste den ned fra dem. Jo flere såmaskiner det er, jo lettere og generelt raskere er det å laste ned en fil.

Hvordan en VPN maskerer P2P-trafikken din

Blockchain konsept vektor illustrasjon

Internett-leverandøren din er avhengig av å sortere og kategorisere trafikken du sender for å identifisere om du torrent eller ikke. Når det er sagt, for å torrente sikkert, må du finne en måte å forhindre at Internett-leverandøren din ser hva du gjør.

Den beste måten å oppnå dette på er å bruke en VPN.

En VPN gjør det umulig for din ISP å sortere og kategorisere nettaktivitetene dine. Du kommer til torrent med maksimal båndbredde og er trygg fra alle juridiske implikasjoner av piratkopiering. Det eneste noen kan se er plasseringen til VPN-serverne, som er ubrukelig.

Hvordan en VPN hjelper deg med å torrente trygt

Nå har du kanskje innsett at en VPN kan hjelpe torrenten din på flere måter. Her er tre klare måter:

VPN-er beskytter deg mot nettkriminelle

Skjermbilde av nordvpn.com NordVPN – Krypter online data

Dessverre er torrentingsider fulle av nettkriminelle som ønsker å infisere datamaskinen din med skadelig programvare eller ta dataene dine. Selv om VPN-er ikke stopper virus (du trenger en god antivirusprogramvare for det), kan de bidra til å forhindre at en hacker stjeler dine personlige data.

VPN-er hjelper deg med å torrente anonymt

Skjermbilde av purevpn.com PureVPN"s Dedikert IP-side

En VPN maskerer din IP adresse ved å tildele deg en ny. Det beskytter personvernet og identiteten din ved å endre tilkoblingsplasseringen.

VPN hjelper deg med å få tilgang til blokkerte Torrenting-nettsteder

Skjermbilde av purevpn.com Hvordan få tilgang til blokkerte nettsteder på PureVPN.com

En VPN lar deg omgå tilgang og sensurerte torrentjenester og nettsteder, selv om de lokale myndighetene forbyder et torrentbibliotek. Du trenger bare å koble til en server på et sted der nettstedet fremdeles er tilgjengelig, og du kan surfe trygt.

Velge riktig VPN for torrenting

Her er flere ting du bør vurdere når du velger VPN for torrenting:

 • Null logging: Velg et VPN med tydelige retningslinjer for ingen logger, og vær GDPR-kompatibel.
 • VPN-servere: Gå etter en VPN med servere plassert i alle verdenshjørner.
 • Kundeservice: Forsikre deg om at du velger en VPN-leverandør som du enkelt kan nå.

Ulike typer VPN-er

Forbruker-VPN-er

Tunnel med uskarpt lys

La oss snakke om forbrukermodellen og hvordan den lager en kryptert (eller VPN) tunnel. I denne modellen vil Internett-leverandøren din tro at du kobler til en privat server. Internett-leverandøren kan ikke se dataene dine.

Skjermbilde av expressvpn.com Hvordan surfe anonymt på ExpressVPN.com

Det er mange grunner til at VPN-forbrukere har blitt så populære, inkludert:

 • Ekstra sikkerhet ved tilgang til offentlig Wi-Fi
 • Låse opp nettsteder basert på geografi
 • Opprettholde anonymitet
 • Navigere nettsteder i land med strengere sensurprotokoller

For ikke å nevne, det er relativt enkelt å konfigurere et forbruker-VPN, enten du bruker din bærbare datamaskin eller smarttelefon. For smarttelefoner vil du bare laste ned VPN-appen og tillate installasjon på enheten din.

I noen tilfeller må du kanskje konfigurere det via Innstillinger.

Du ser at det er hundrevis av VPN-apper tilgjengelig, enten du har en Android eller iPhone. Trå nøye og les gjennom flere anmeldelser før du velger.

Skjermbilde av nordvpn.com NordVPN for alle enheter

Videre, hvis du kobler til ruteren nivå, kan du sikre at hele nettverket av enheter har tilgang til VPN-en din – dette inkluderer smart-TV-en din. Du kan også konfigurere en VPN direkte på smart-TVen din.

På denne måten blir dataene dine delt inn i krypterte pakker gjennom VPN-tunnelen. Når den kommer til mottakerserveren, blir krypteringen fjernet.

Bedriftens VPN-er

Skjermbilde av nordvpn.com NordVPNs funksjoner

En bedrifts VPN er litt annerledes fordi den inkluderer en ekstern tilgangsserver (RAS) og en nettverkstilgangsserver (NAS). Noen ganger blir en bedrifts-VPN referert til som en VPN for ekstern tilgang.

Skjermbilde av purevpn.com PureVPN for bedrifter

Nettverkstilgangsserveren brukes til å få tilgang til bedriftsnettverket, og VPN-klientprogramvaren kobles til fjerntilgangsundersøkelsen, samtidig som det sikres kryptering og personvern. Ofte brukes denne versjonen for fjernarbeidere for å sikre at de fremdeles får en privat tilkobling selv når de bruker det offentlige Internett.

Hvis det eksterne teammedlemmet trenger å delta på et online møte og må jobbe fra Starbucks, kan forbindelsen deres fortsatt krypteres.

Ulike måter å bruke VPN-er på

Nå som du forstår hvordan VPN-er fungerer, og hva de kan brukes til, er det noen andre måter du kan bruke dem på:

Koble til hjemmenettverket ditt når du er utenlands.

Skjermbilde av purevpn.com PureVPNs serverlokasjoner

Det kan være mange grunner til at du vil få tilgang til hjemmenettverket ditt, enten det er å dele lokale filer eller til og med å få det til å virke som om du fortsatt var på samme LAN. Å sette opp forbruker-VPN vil gjøre dette enkelt nok.

Koble til firmaets nettverk fra et annet land.

Skjermbilde av nordvpn.com NordVPN for bedrifter

Igjen, sikkerhet er avgjørende når du arbeider eksternt. Hvis du er vert for et firmamøte i et annet land, må du fortsatt ha tilgang til nettverket ditt. I det minste kan du gjøre det trygt med en VPN.

Forsikre deg om at naboene ikke kan fange opp nettlesingsaktiviteten din.

Skjermbilde av purevpn.com Ekstern tilgang via VPN på PureVPN.com

Det kan være fristende å trekke opp den bærbare datamaskinen din på en lokal kaffebar for å begynne å jobbe, men dette kan også være farlig uten VPN.

Nettleseraktiviteten din kan sees av alle i din nærhet hvis de vet hva de gjør. I kontrast, når du bruker en VPN, vil alle andre på det offentlige Wi-Fi bare se VPN-tilkoblingen.

Åpne geografisk blokkerte nettsteder

Skjermbilde av nordvpn.com NordVPNs Streaming Feature

Kanskje du bor i Amerika, men elsker kanadiske sci-fi-show, bare tilgjengelig i Canada. Vel, du kan få tilgang til geografisk blokkerte nettsteder med et VPN. Det samme gjelder hvis du er i Canada, men ønsker å se amerikanske streamingprogrammer bare tilgjengelig i USA.

Administrer sensur på nettet

Skjermbilde av expressvpn.com ExpressVPN om nederlagssensur

I land som håndhever sensur, kan en VPN hjelpe deg med å komme deg rundt den. For isntance er mange nettsteder som facebook og twitter forbudt i Kina. En VPN kan hjelpe deg med å omgå disse kontrollene..

Last ned Torrents

Skjermbilde av surfshark.com Surfshark på Hvor får du den beste torrenting VPN-avtalen

VPN er populære for brukere som ønsker å laste ned torrent-filer. Hvis du bruker en VPN, kan du også nyte raskere overføringstider. Det er noen scenarier der Internett-leverandøren din kan forstyrre visse typer trafikk. VPN-bruk kan i noen tilfeller bidra til å omgå ISP-forstyrrelser.

Hva ser min ISP når jeg bruker en VPN?

illustrasjon av nettverkssikkerhetskonsept

Det er mange farer der ute på internett, og du må beskytte deg selv. Derfor bruker folk et virtuelt privat nettverk eller VPN når de surfer på nettet. Det gir sikkerhetsfordeler for alle brukere når de er på nettet.

Du kan også glede deg over å ha privatliv når du surfer på internett. Enten du ser på Netflix eller surfer på Google, en VPN lar deg gå inkognito.

Tenk på et VPN som å ha din egen private identitet på nettet som bare du vet om.

Men du lurer kanskje på; hva vet internettleverandøren eller Internett-leverandøren om nettvanene mine?

Jeg bruker VPN – Kan Internett-leverandøren min se nettleserloggen min?

Hosting med datalagring og serverrom

Internett-leverandøren din kan se internettrafikken din og alt du gjør på nettet. De sporer nettstedene du besøker, selv om det er i mindre enn ett minutt.

Innholdet du ser på YouTube til artiklene du leser, Internett-leverandøren din mottar alle dataene dine. Slik har de alltid vært.

Det er usannsynlig at noen ved et skrivebord fra Internett-leverandøren din sitter der og undersøker nettstedene dine. Men noen leverandører vil bruke dataene dine til å opprette en forbrukerprofil.

Men mange mennesker føler at dette er en invasjon av privatliv. De føler at de skal kunne surfe fritt på nettet uten forstyrrelser. Derfor tror alle at bruk av VPN er løsningen på problemet.

VPN-dashbord

Det er viktig å innse at bruk av VPN ikke endrer denne prosessen. Internett-leverandøren din vil fortsatt motta data fra nettlesingen din. Men forskjellen er at all trafikk blir kryptert når VPN-en din er på.

Med andre ord vil Internett-leverandøren din nå motta data som ser ut som gibberish. I stedet for definitive nettadresser, vil ISP-systemer motta uutslettelig informasjon.

Bruk av VPN gir trygghet, så vel som online anonymitet.

Mottar Internett-leverandøren min andre data om meg?

Skjermbilde av purevpn.com Anonym surfing på PureVPN.com

De eneste dataene som Internett-leverandøren din sannsynligvis vil se, er mengden trafikk som genereres i løpet av tiden du er online. De vet også at denne informasjonen nå er kryptert.

Det er sannsynlig at Internett-leverandøren din også kan se IP-adressen til VPN-serveren. Men de kan ikke se noe annet.

Dette kan tillate deg å nyte privat surfing hjemme, på jobben eller på reise.

Velg en betalt VPN-tjeneste for kvalitet

Som en advarsel, merk at ingen VPN kan garantere absolutt privatliv. Store selskaper som Amazon og Google bruker informasjonskapsler for å holde en fane over internettforbruket ditt etter at du har forlatt nettstedene deres.

For å holde deg på den sikre siden, unngå “gratis” VPN-tjenesteleverandører, da de mest sannsynlig bruker data fra klientene sine til inntekt. Gratis VPN-er er også utsatt for tilkoblingsfall på grunn av høy etterspørsel, hvor for mange mennesker bruker serveren.

Til slutt, velg en tjenesteleverandør som tilbyr apper for VPN-tilgang på flere enheter og har et stort antall servere over hele verden for maksimal nytte.

Bør du bruke en VPN?

Antivirusskjold beskytter trusler binære data

En av de mest overbevisende grunnene til å bruke et VPN er på grunn av sikkerhet. Når dataene dine går gjennom VPN-tunnelen, er de allerede kryptert. Du vil ha redusert sannsynligheten for at din personlige informasjon, for eksempel kredittkortinformasjonen eller medisinske journaler, blir stjålet.

Dette er spesielt nyttig hvis du trenger å bruke offentlig WiFi ofte, dvs. på Starbucks, biblioteker, kafeer og flyplasser.

Sikkerhetsfritt konsept

En annen grunn til å bruke en VPN er fordi du kan bytte plassering automatisk. Kanskje du vil se show som bare streames i Storbritannia. Med en VPN kan du.

Databeskyttelseskonsept

Et tredje tilfelle for VPN-bruk er å koble IP-adressen din fra den fysiske adressen din. Kanskje du bare ikke vil at folk skal vite hvor du bor og verdsetter privatliv. En VPN kan tunnelere IP-adressen din til ønsket sted.

Du kan også bruke en VPN når du reiser til et fremmed land med begrenset tilgang. Ikke ta dette for langt. Du blir ikke usynlig bare fordi du bruker en VPN.

Hva du skal se etter i en VPN

Sikker VPN-tilkobling

Det er klart at bruk av VPN har mange fordeler. Det beskytter deg imidlertid ikke mot selve VPN-leverandøren din. Start med å velge en pålitelig VPN-tjenesteleverandør ved å merke deg følgende funksjoner:

 • Implementering av de mest oppdaterte algoritmene for ditt privatliv,
 • Unngå å føre loggoppføringer knyttet til aktivitetene dine,
 • Serverer høy ytelse,
 • Antall lokasjoner,
 • Støtter enhetene, plattformene og til og med nettlesere du bruker,
 • Dokumenter, veiledninger og støtte.

Vanlige spørsmål om VPN

Er VPN-er lovlige?

I det meste av verden er det helt lovlig å bruke en VPN. Imidlertid er en handling som er ulovlig uten VPN også ulovlig med en VPN. Slike handlinger inkluderer cyberstalking, hacking og salg eller nedlasting av opphavsrettsbeskyttet informasjon.

Kan en VPN hackes?

Ja, en VPN kan hackes, men endringene av å bli hacket uten VPN er betydelig større enn mens du bruker en.

Skal jeg bruke en VPN hele tiden?

Ja. Du kan bruke en VPN hele tiden for å beskytte personvernet ditt mot nettkriminelle og tredjepartsannonsører.

Kan du bruke en VPN uten internettforbindelse ?

Nei. En VPN tillater surfing anonymt over internett, og den fungerer ikke uten internettforbindelse.

Gir en VPN deg ubegrenset data ?

Nei, det gjør det ikke. All data må gå gjennom Internett-leverandøren din for å nå VPN-serveren. Internett-leverandøren din vil ikke kunne lese VPN-trafikken, men de kan fortsatt beregne størrelsen på de overførte dataene.

Er DuckDuckGo en VPN? Hva med startsiden?

Når det gjelder å beskytte personvernet ditt på nettet, trenger du mer enn bare et virtuelt privat nettverk (VPN) for å minimere mengden personlig informasjon du lekker over internett.

Dine søk blir kanskje ikke lagret av datamaskinen din når du velger å “inkognito” eller når du går i “privat nettlesermodus”. Nettstedene du besøkte, Internett-leverandøren din (ISP) og til og med arbeidsgiveren din og offentlige etater kan imidlertid fremdeles se nettleserloggen din, informasjonskapsler og så videre. Det er her private søkemotorer som DuckDuckGo (DDG) Startside kan gjøre en forskjell. Men først, la meg fortelle deg hvorfor “privat surfing” som tilbys av vanlige søkemotorer kan være en feilaktig navn.

Hvor utbredt er VPN-bruk?

VPN-er benyttes av nesten en tredjedel av alle internettbrukere over hele verden, med sikker surfing som den ledende årsaken til å skaffe seg en slik tjeneste, ifølge Global Web Indeks Global VPN Usage Report 2020.

En egen undersøkelse fra VPN Mentor viste at nesten halvparten av abonnentene (47%) bruk VPN-er for rekreasjon, spesielt for å låse opp geografisk blokkert underholdningsinnhold mens du er på reise utenlands. Ytterligere 36% bruker det til forretninger.

De fleste VPN-brukere er fra Generasjon Z (i alderen 16-22, 39%) etterfulgt av tusenårene (23-37, 36%). Det er også flere mannlige (36%) enn kvinnelige (26%) VPN-brukere. Syttito prosent koble til sine VPN-er ved hjelp av stasjonære datamaskiner eller bærbare datamaskiner, etterfulgt av 69% som kobler seg til den ved hjelp av smarttelefonene sine.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector