Hva er desentraliserte applikasjoner (dApps)?

desentraliserte applikasjoner

DApps er desentraliserte applikasjoner som kjører på toppen av et peer-to-peer-nettverk av datamaskiner i stedet for på en sentral datamaskin. Denne typen apper har dukket opp siden opprettelsen av P2P-nettverk.

Desentraliserte applikasjoner er kodestykker skrevet i smarte kontrakter som kommuniserer med blockchain, og den er programmert til å kontrollere forskjellige handlinger på nevnte nettverk ved å behandle den eksterne informasjonen de mottar..

Reglene i den smarte kontrakten utføres av en autonom agent som opererer på eiers vegne, men uten at eieren faktisk gjør noen handlinger.

På overflaten har desentraliserte applikasjoner lignende grensesnitt akkurat som alle andre nett- eller mobilbaserte apper.

Ikke alle desentraliserte applikasjoner må fungere ved hjelp av et blockchain-nettverk. Noen dapps kjører bare på P2P-nettverk som ikke er blokkjeder, for eksempel Tor, BitTorrent, Popcorn Time, BitMessage. Men i denne artikkelen vil vi fokusere utelukkende på blockchain-baserte dapps.

Kilde: sourceforge.net

Kjennetegn

Det er flere spesifikke egenskaper som definerer hvilken som helst dapp:

  • Åpen kilde: Den første forutsetningen en dapp må oppfylle er å ha kjernekildekoden offentlig tilgjengelig. dApps må ha enighet som er autonom og enstemmig, noe som betyr at alle endringer først må avtales av de fleste nettverksbrukere. Koden må også være tilgjengelig for alle å analysere.
  • Desentralisert: For å unngå problemene som kommer med sentralisering, må desentraliserte applikasjoner ha sin virksomhet registrert på en desentralisert blockchain eller hvilken som helst kryptografisk teknologi som er autonom av natur..
  • Incentivisering: Validatorene til den desentraliserte blockchain som har til oppgave å verifisere postene, må belønnes / stimuleres med kryptotokener basert på deres innsats.
  • Konsensusprotokoll: Desentralisert app må ha en konsensusprotokoll som gir kryptotoken bevis på verdi og også styrer hvordan disse tokens blir generert. Denne algoritmen må avtales av applikasjonsfellesskapet. For eksempel bruker Bitcoin Proof of Work (PoW) og EOS bruker Proof of Stake (PoS) for å generere nye mynter i nettverket.

Typer protokoller

De to mest brukte protokollene er Proof of Work og Proof of Stake:

Bevis for arbeid (POW) gjør det mulig å belønne nettverksdeltakere basert på hvor mye arbeid de har lagt ned i nettverket. Prosessen med gruvedrift og å legge dem til kjeden krever mye energi, og dermed forblir blockchain sikker. Gruvebelønningene er tokens, og de fordeles basert på antall behandlede transaksjoner.

Bevis for innsats (POS) innebærer å holde og sette tokens, og basert på beløpet du har, kan du stemme på en ny blokk.

Kilde: digitaltokens.io

Ulike typer DApps


Ikke alle DApps er de samme, siden de kan ha forskjellige typer funksjoner og bruke blockchain annerledes.

  • Type I desentraliserte applikasjoner er appene som kjører med sin egen blockchain. Bitcoin, Litecoin og andre altcoins som har gått fra BTC-koden er eksempler på en type I desentralisert applikasjon.
  • Type II desentraliserte applikasjoner er apper som kjører på blockchain av en type I desentralisert applikasjon. Type II DApps må utstede sine egne tokens for å belønne nettverksdeltakerne. Som eksempler er Omni-protokollen en type II desentralisert applikasjon, så vel som de fleste smarte kontraktbaserte apper som kjøres på toppen av Ethereum blockchain.
  • Type III desentraliserte applikasjoner bruke en type II-protokoll for å utstede de tokens de trenger for å fungere.

Forskjellen mellom DApps og smarte kontrakter

Mange forveksler dapps og smarte kontrakter på grunn av at de har mange likheter når det gjelder funksjon, men de er faktisk to separate ting.

En smart kontrakt er en programvare som automatisk utfører vilkårene som er avtalt av to eller flere parter, og distribuerer bare de digitale eiendelene når alle kravene er oppfylt.

En desentralisert applikasjon utfører lignende operasjoner som den smarte kontrakten, men har to viktige forskjeller. En desentralisert applikasjon har ikke en grense for antall deltakere den kan ha. Det andre kriteriet er at en desentralisert applikasjon ikke nødvendigvis trenger å være relatert for å ha et økonomisk aspekt.

Fordeler med DApps

Sikkerhet er et stort problem i teknologi i våre dager. På grunn av deres desentraliserte natur og bruk av blockchain-teknologi er DApps sikrere.

Dette er fordi en hacker ikke har et sentralisert feilpunkt som den kan angripe. Denne typen sårbarhet har blitt utnyttet før, noe som har ført til enorme datateknikk og store økonomiske tap. DDoS, SQL-injeksjon, XML-angrep, phishing, er alle typer angrep som utnytter det eneste feilpunktet til en app. Med dapps er dette ikke noe problem lenger.

Fordi dataene som er lagret av blockchain krever at alle noder for å validere eventuelle nye transaksjoner, kan en enkelt enhet ikke dra nytte av systemet og endre dapp for eget bruk.

Hackeren måtte også endre alle blokkene for å skjule enhver endring av data som er lagret i en blockchain, slik at deres aktivitet ikke blir oppdaget.

I motsetning til tradisjonelle applikasjoner trenger ikke apper en sentral autoritet for å muliggjøre transaksjoner og gjøre endringer som er nødvendige for at plattformen skal fungere. DApps er helt autonome når de er fullstendig lansert. Dette gjør det mulig for dapps å operere uten begrensninger satt av eksterne faktorer som et selskap eller en regjering.

En desentralisert applikasjon kan ikke bli utsatt for noen form for sentralisert kontroll, noe som betyr at de ikke kan sensureres eller kontrolleres av noen enhet

Eksempler på Dapps

Augur

Augur er en type II dapp basert på Ethereum blockchain som lar deltakerne komme med markedsforutsigelser. Spådommene kan konverteres til “aksjer” som deretter kan kjøpes eller selges.

SiaCoin

Sia er en type I-dapp, som bruker blockchain for å tilby en desentralisert lagringsplattform som utnytter verdens “underutnyttede harddiskkapasitet”. Prosjektet bruker sin egen private blockchain.

Det er i utgangspunktet en sky- og blockchainbasert markedsplass for datalagring. Plattformen bruker de tomme harddiskene og tilbyr dem som billig skylagring som kan brukes av alle.

SAFE Network

SAFE Network er en type III dapp, som fungerer som et desentralisert datasenter for lagring og kommunikasjon. SAFE, et akronym for sikker tilgang for alle, bruker peer-to-peer-teknologi for å gjøre det mulig for nettverksbrukere å dele sin datakraft. Dapp bruker Omni Protocol (en type II dapp som er basert på Bitcoin blockchain) for å utstede “Safecoins” som lar nettverksbrukere kjøpe fillagring.

Konklusjon

DApps er en av de mest nyttige applikasjonene av blockchain-teknologi. Etter hvert som flere og flere apper kommer inn på markedet, er det helt naturlig at flere typer tilfeller kommer med.

Utvalgt bilde: Easy Crypto

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector