Hva er en DAO? Forstyrrer det tradisjonell styring?

hva er en DAO Kilde: Steemit

Hva er en DAO?

Hvis du er lidenskapelig opptatt av kryptovalutaer eller deres underliggende teknologi, blockchain, er det en god sjanse for at du har hørt om DAO-er.

DAO står for Decentralized Autonomous Organization, som er den mest komplekse formen for smart kontrakt. Akkurat som navnet antyder, er DAO en organisasjon som driver på en desentralisert måte, noe som betyr at den fungerer uten å kreve tilstedeværelse av en sentralisert part for å ta beslutninger.

Hvordan fungerer DAO?

I kryptosfæren er DAO-enheter med rollen som å følge et sett med programmatiske regler gitt av en desentralisert konsensus. Faktisk er Bitcoin (som en plattform) allment ansett som den første fullstendige DAO. DAO-er krever innledende programmering, men når reglene er satt opp, fungerer de autonomt og fortsetter å betjene sine funksjoner uten avbrudd fra eksterne kilder (den sanne definisjonen av autonom).

Securityxt.com

En annen stor fordel med DAO er at de er gjennomsiktige, hovedsakelig takket være åpen kildekode. DAO-er bruker tokens for å belønne spesifikke aktiviteter, og siden de ikke har hierarkiske strukturer, finner finansieringsprosessen sted helt fra starten.

Konsensus er et annet veldig viktig begrep knyttet til DAO. Konsensus refererer til at flertallet av interessenter er enige om å bestemme seg for å flytte eller ta ut midler. Kort sagt, alle beslutninger må først avtales av det store flertallet av interessenter. Selv om det for eksempel er funnet en feil i koden til en DAO, kan den ikke løses før en avstemningsprosedyre finner sted og flertallet av velgerne er enige om det.

Den største fordelen med en DAO er definitivt dens effektive måte å drive en organisasjon uten behov for en mellommann, og uten de tilknyttede ineffektivitetene som følger med den. For å forstå DAO-er, må brukerne først forstå det faktum at DAO-er ikke kan bygge produkter, skrive kode eller til og med utvikle noen form for programvare eller maskinvare.

For denne spesielle oppgaven krever enhver DAO en entreprenør. Den primære måten å ta beslutninger i en DAO er ved hjelp av forslag. Derfor krever DAOs også et innskudd for å forhindre at brukere overbelaster nettverket. Som nevnt før, må alt stemmes. Det samme gjelder kontrakten som blir utnevnt via stemmegivning (utført av alle tokenholdere).

Forstyrrer DAOs tradisjonell styring?

Korte svar: Ja! Styring kan defineres som sett med handlinger, regler og normer og hvordan ulike enheter samhandler med dem. Styring kan føre til et fenomen som kalles Principal-Agent Dilemma. Dette fenomenet refererer til situasjoner der en enhets beslutninger kan påvirke en annen enhet. Dette kommer med sin rettferdige andel av moralsk involvering. For å redusere effekten av hovedagentdilemmaet bruker DAOs smarte kontrakter. Kort sagt er DAO generelt en effektiv måte å sikre demokrati ved å bruke kryptografisk teknologi, ettersom noen av interessentene får stemme for å legge til regler, endre eksisterende regler og så videre..

Historien om “The DAO”

For å fullt ut forstå konseptet med DAO, må man også vite om “DAO,”Sannsynligvis den viktigste hendelsen i DAOs historie.

DAO lansert i 2016 på Ethereum Network var ment som en konsensusmekanisme for å stemme de mest relevante prosjektene som skal finansieres på Ethereum-nettverket. Planen involverte deltakere som mottok DAO-tokens og stemte hvilke prosjekter som skulle finansieres eller ikke, og brukte den såkalte “visdom fra folkemengdene.” Kort sagt, det lot folkemengdene bestemme hvilke prosjekter som var verdt å investere.

Medium

Dessverre hadde DAO ikke veldig lang levetid siden den mislyktes på bare et par måneder på grunn av et hack. Hacket var så brutalt at det resulterte i et betydelig tap av midler, samt et krasj i prisen på Ether.

Selv om hackingen bare var mulig fordi DAO-koden ikke mottok nok sikkerhetstesting, fikk Ethereum som en organisasjon et ganske hit, noe som reduserte tilliten til plattformen.

DAO startet som et veldig lovende prosjekt med en vellykket publikumsafe. Faktisk klarte det å skaffe mer enn 150 millioner dollar. Interessant nok, selv under mengdesalget, uttrykte brukerne bekymringer angående plattformens sikkerhet som førte til at utviklere vurderte å adressere sårbarhetene..

Selv om laget endte med å kunngjøre at DAO faktisk er veldig trygt og ingen midler er i fare, klarte en ukjent angriper å stjele over 3,6 millioner ETH. Angriperen benyttet seg av en såkalt rekursiv samtaleutnyttelse. Kort sagt, “angriperen” ba “plattformen om å returnere Ether-tokens flere ganger før den smarte kontrakten var i stand til å oppdatere balansen.

DAO prøvde å løse dette problemet med en myk gaffel som ikke ble godkjent av samfunnet. Det andre alternativet var å utføre en hard gaffel, som ville returnere Etheren som ble tatt fra DAO til sine opprinnelige eiere. Teamet bak Ethereum gikk med dette andre alternativet som førte til at Ethereum-samfunnet delte seg i to. Etter mye debatt var beslutningen om å utføre en hard gaffel i direkte sammentrekning med blockchainens grunnleggende prinsipper. Den delen av samfunnet som var uenig med den nye harde gaffelen, utviklet videre “Ethereum Classic” -kjeden.

Ustoppelig kode

Før vi slutter, er det fremdeles ett konsept til som er knyttet til DAO, og det er den såkalte “ustoppelige koden.” Tatt i betraktning DAOs grunnleggende natur, er det ikke vanskelig å forstå at det ikke kan endres enkelt. Det faktum at en person eller en enhet ikke kan endre reglene er DAOs største fordel, men det kan også vise seg å være den største svakheten. For eksempel, hvis noen oppdager en feil i en kjørende DAO, kan utviklere ha vanskelig for å prøve å endre koden.

Når jeg kom tilbake til The DAO Hack, fulgte hackeren i teorien reglene som ble distribuert av DAO. Utviklingsteamet, så vel som samfunnet, så på hvordan angriperen sakte tapper penger og ikke kan gjøre mye siden hver avgjørelse må stemmes.

Bildekilde: Steemit

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me