Hva er MimbleWimble? | Hva vet vi om glis og stråle?

Medium

Etter hvert som flere og flere blir kjent med de grunnleggende begrepene blockchain, er en av de mest overraskende fakta de fleste kryptoentusiaster lærer det faktum at det store flertallet av kryptovalutaer har svært begrensede personvernfunksjoner..

Siden personvern og anonymitet er veldig omstridt tema i disse dager, er det ikke rart at personvernmynter har vunnet så mye popularitet de siste årene, ettersom de tilbyr en høy grad av anonymitet og sikkerhet på en desentralisert måte.

Selv om Bitcoin og forskjellige andre typiske blockchain-prosjekter har forskjellige personvernfunksjoner, er det fortsatt mye som kan forbedres i forhold til deres originale design. MimbleWimble har lignende egenskaper og ambisjoner som de til Bitcoin, og er et prosjekt som tar sikte på å forbedre både privatliv og skalerbarhet i den første implementeringen av blockchain..

Hva er egentlig MimbleWimble?

MimbleWimble ble først kunngjort sommeren 2016, da en bruker under pseudonymet “Tom Elvis Jedusor,” publiserte en interessant hvitt papir på en Bitcoin-forskningskanal. Harry Potter-fans burde ha plukket opp referansene nå, men for de som ikke gjorde det, er Tom Elvis Jedusor navnet på Voldemort, og MimbleWimble er en tungebindende forbannelse eller magi som binder målets tunge for å holde ham og henne fra snakker om et bestemt emne.

Medium

Hvordan det fungerer

Protokollen det er snakk om er utformet som en slank versjon av Bitcoin-protokollen og tar sikte på å forbedre skalerbarhet og personvern. Selv om den er strippet, hevder den å være en forbedring av alle personvernegenskapene til Bitcoin. Måten den har som mål å gjøre er sannsynligvis en av de mest interessante fakta om MimbleWimble.

Skalerbarhet

Når det gjelder hvordan den takler skalerbarhet, er det trygt å si at det gjør det på en helt annen måte enn mange andre protokoller. Den fokuserer på å lage nye protokoller som gjør kjøring av noder mye mindre ressurskrevende, omvendt til andre prosjekter som fokuserer på sentralisering og skjæring / tilstandskanaløsninger.

MimbleWimble er et UTXO-basert system, ikke et statsbasert system som betyr at det er definert av innganger og utganger. I stedet for å fokusere på å sikre en enorm gjennomstrømning, adresserer MimbleWimble et mindre åpenbart aspekt ved skalering ved å sikte på å utrydde ineffektivitet i stedet for å øke kraften.

MimbleWimble kvitter seg med gamle og unødvendige transaksjoner, i motsetning til for eksempel Bitcoin og Ethereum, som begge har sinnsykt store hovedbøker. Dette betyr at hovedboken ikke belastes av historiske datatransaksjoner som sikrer at størrelsen alltid vil være bare megabyte.

Personvern


Måten MimbleWimble takler problemet med personvern er også forskjellig fra andre prosjekter. Kort sagt, protokollen kombinerer forskjellige versjoner av flere kryptografiske “hack” designet spesielt for Bitcoin.

Til å begynne med bruker MimbleWimble en såkalt Confidential Transactions protocol, også distribuert på Blockstreams Liquid sidekjede for Bitcoin. Denne protokollen lar brukerne skjule beløpene som er involvert i transaksjonene (gjør informasjonen bare tilgjengelig for de involverte partene – avsender og mottaker). Den bruker en kryptografisk prosess kalt Pedersen-forpliktelsen.

CoinJoin er enda en prosedyre / protokoll som brukes av MimbleWimble, og den ble opprinnelig foreslått av Gregory Maxwell, en viktig Bitcoin Core-bidragsyter. Denne metoden kombinerer ulike transaksjoner i en stor transaksjon, der alle avsendere sender penger til alle mottakere. Ved å kombinere CT og CoinJoin, eliminerer MimbleWimble behovet for tradisjonelle elementer som tradisjonelle signaturer per transaksjoner, samt offentlige nøkler og adresser.

Et annet veldig interessant aspekt av MimbleWimble er det faktum at det gjør at gamle og nye transaksjonsdata kan kanselleres mot hverandre. Dette forbedrer måten beskjæring gjøres: gamle transaksjonsdata slettes, nye noder trenger ikke å synkroniseres med hele blokkjeden, og dataene som kreves av nodene vokser med mye lavere hastighet.

Hva med Grin and Beam?

Ettersom 2018 snart tar slutt, er prosjektene nær å realisere versjoner av den nåværende MimbleWimble-protokollen. De to implementeringene kalles Glise og Stråle.

Grin er utviklet av en gruppe anonyme frivillige bidragsytere. Prosjektet ble startet av en pseudonym frivillig med navnet Ignotus Peverell (en annen Harry Potter-referanse). Det valgte programmeringsspråket er Rust, og akkurat som Bitcoin vil Grin ikke ha en ICO og vil ikke bli opprettholdt av noe spesifikt selskap eller stiftelse. Siden Grin ikke har et innebygd skriptspråk, virker smarte kontrakter svært usannsynlige, selv om en teknologi som kalles skriptløse skript, muligens muliggjør ganske lignende funksjonalitet..

Grin forventes å lansere et sted i begynnelsen av 2019, siden det for tiden er under tung utvikling og testing.

Den andre implementeringen av MimbleWimble heter Beam. Beam vil bli lansert og vedlikeholdt av et profittfirma, men vedlikeholdet bør overføres til en ideell stiftelse. Selskapet vil motta 20% av alle nyutvundne mynter de første fem årene. Det er fortsatt mange ufravikelige og ukjente elementer angående den fremtidige utviklingen av Beam. Imidlertid er prosjektet planlagt å starte i desember 2018.

Å konkludere

Når vi tar alt i betraktning, er MimbleWimble definitivt et av de “gode prosjektene” der ute. Protokollen er veldig lovende, men fremtiden avhenger av hvor sterk vil de potensielle implementeringene være. Derfor, til Grin og Beam offisielt ser dagens lys, er MimbleWimble fortsatt en veldig lovende og interessant protokoll, i det minste på papir.

Bildekilde: Medium

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector