Hva er smarte kontrakter? | 2021 OPPDATERING

smarte kontrakter

Smarte kontrakter er en integrert del av verden av blockchain-teknologi. Disse avtalene er programvare som utfører visse oppgaver mellom to eller flere parter når de angitte vilkårene er oppfylt. I hovedsak er det som en vanlig kontrakt som selvutfører og ikke krever en mellommann, da den er avhengig av sine programmerte verdier.

smart kontrakt 1inn4science.com

Disse avtalene kjører på blockchain-teknologi, den underliggende teknologien til Bitcoin og de fleste kryptoer. Inndatainformasjonen representerer verdiene som er tildelt av utviklerne, og når disse verdiene er oppfylt, utfører kontrakten seg selv basert på reglene den ble programmert til å gjøre.

Smarte kontrakter tilsvarer et Application Programming Interface (API), men i stedet for å brukes på en vanlig webplattform, blir den brukt på en blockchain. Et applikasjonsprogrammeringsgrensesnitt (API) lar brukerne samhandle og introdusere visse funksjoner på plattformen de jobber med.

Hva smarte kontrakter gjør

Den smarte kontrakten lar frontbrukeren av en desentralisert applikasjon (dApp) få tilgang til viss informasjon i en desentralisert blockchain-database. Én dApp kan ha flere smarte kontrakter som kan fullføre forskjellige funksjoner når de samhandler med blockchain.

Smarte kontrakter kan også programmeres til å utføre oppgaver utover kryptotransaksjoner, og kan brukes til å utføre funksjoner i en rekke bransjer, som juridisk, forsikring, eiendom og mye mer.

Historien om smarte kontrakter

smart kontraktbitbay.marke

Nick Szabo, kreditert for å ha lagt grunnlaget for kryptovaluta, var den første som foreslo konseptet med smarte kontrakter i 1994. Da konseptet først kom ut, var det ingen plattformer som kunne støtte smarte kontrakter, så åpenbart var det ingen interesse for dem.

I 2008 ble den første kryptomynten noensinne opprettet – Bitcoin – og sammen med den – blockchain-teknologi. Denne nye teknologien ga det rette miljøet for smart kontraktkodeutvikling.

Først ble blockchain mest brukt til å gjøre transaksjoner og lage nye mynter, men da Ethereum dukket opp på scenen, endret alt dette. Ethereum var den første blockchain-plattformen som utviklet kode spesielt laget for dApp-utvikling.

Dette var spillveksleren som førte til utseendet til mange andre plattformer, som NEO og EOS. Den økende populariteten til blockchain-teknologier vakte også oppmerksomhet mot smarte kontrakter og deres mulige brukssaker, som igjen resulterte i en utvidelse av dApp-baserte blokkjeder.

Dapps for spill og gambling har sett en økning de siste årene på plattformer som TRON og Ethereum. Cardano-plattformen jobber også mot å implementere smart kontraktsfunksjonalitet med Goguen-oppdateringen i år.

NEM, Stellar, Waves og Tezos er også populære blockchain-prosjekter som tillater opprettelse og distribusjon av smarte kontrakter.

Smarte kontraktsapplikasjoner og Blockchain

Blockchain er det perfekte miljøet for smarte kontrakter, ettersom alle lagrede data er uforanderlige og sikre. Dataene til en smart kontrakt er kryptert og kan eksistere på en offentlig eller privat hovedbok, noe som betyr at informasjonen som er registrert i blokkene, aldri kan gå tapt, endres eller slettes.

Blockchain-integrering i smarte kontrakter gir utviklere mer fleksibilitet, ettersom de ikke er begrenset til bare en type data. Utviklere er også i stand til å implementere et mangfoldig utvalg av transaksjonsalternativer under distribusjon av smart kontrakt.

smart kontrakt 2produclic.fr

Smart kontrakt: de indre arbeidene

Gjensidig avhengig

En smart kontrakt kan fungere av seg selv, eller den kan distribueres samtidig med andre smarte kontrakter. Kontrakter kan også programmeres til å utføres i en bestemt rekkefølge basert på utførelsen av andre kontrakter. For eksempel kan en smart kontrakt bare settes til å starte når en annen smart kontrakt har fullført gjennomføringen.

Smarte kontrakter kan i teorien brukes til å overvåke og administrere systemer og organisasjoner. Denne typen system har blitt implementert til en viss grad i forskjellige kryptovalutaer, der nettets styrende forhold er forhåndsdefinerte, og dermed gjør det mulig for plattformen å autonomt og uavhengig styre seg.

Smarte kontraktsobjekter

Hver smarte kontrakt består av tre integrerte deler, som også er kjent som objekter:

  • Det første objektet kalles underskrivere, de to eller flere partene som bruker den smarte kontrakten; de gir sitt samtykke eller uenighet om de foreslåtte vilkårene via digitale signaturer;
  • Det andre objektet representerer avtalen er gjenstand for. Eksistensen av dette objektet er begrenset bare innenfor smartkontraktsmiljøet. Ellers ville smarte kontrakter ha fri tilgang til objektet;
  • Det tredje objektet med den smarte kontrakten er spesifikke vilkår. Basert på disse vilkårene vil kontrakten gjennomføre seg selv. De må beskrives i detaljerte matematiske termer og implementeres på et programmeringsspråk som er kompatibelt med den smarte kontraktens blockchain.

Miljø

For å kunne eksistere kreves smarte kontrakter å ha en spesifikt egnet miljø der de kan operere. Det første miljøkriteriet er å støtte bruken av kryptografi med offentlig nøkkel, som muliggjør signering av transaksjoner via kryptografiske koder som genereres unikt for hver bruker. Dette er systemet som brukes når du får tilgang til kryptofond fra en lommebok.

Den andre betingelsen som må oppfylles er å ha en åpen og desentralisert database, som alle kontraktspartene har tilgang til. Databasen må være pålitelig og helautomatisk.

Til slutt må den inngåtte digitale data fra smartkontrakten komme fra en helt pålitelig kilde. Dette innebærer å bruke rot SSL-sikkerhetssertifikater, HTTPS og forskjellige protokoller for sikker tilkobling.

Smart kontraktkoding

Tørrhet er et programmeringsspråk som en smart kontrakt er basert på og det opprinnelige programmeringsspråket til Ethereum, opprettet i 2015. Den har en syntaks som har likheter med JavaScript, og den ble spesielt opprettet for å kompilere kode for Ethereum Virtual Machine.

Det mest praktiske verktøyet for smart kontraktutvikling anses å være Remix, en online IDE. Du kopierer bare kildekoden og limer den inn i Remix, og koden skal automatisk kompileres.

Fordelene med smarte kontrakter

smart kontrakt 3cryptoast.fr

Smarte kontrakter gir partene en viss tillit og fungerer som en nøytral part når avtalen signeres. I og med at prosessen er automatisert, vil ikke de involverte partene være pålagt å reise og delta personlig. Mennesker fra to forskjellige steder i verden kan enkelt gjøre opp transaksjoner uten å møtes ansikt til ansikt. Dette sparer tid og penger for alle.

Ved å bli kryptert og distribuert blant noder, vil den smarte kontrakten ikke gå tapt eller endres uten tillatelse. En annen fordel er at de fleste mellommenn fjernes fra prosessen, med bare utvikleren som gjør kontrakten som den eneste personen som er nødvendig.

Sikkerhetsfunksjoner kan også integreres i en smart kontrakt for automatisk å generere sikkerhetskopier og duplikater i tilfelle skader eller tap av data til den opprinnelige. Kryptografi er teknologien som brukes til å sikre dokumentene. Hackere måtte bruke mye tid, krefter og penger på å infiltrere og kompromittere dem.

Smarte kontrakter øker også hastigheten og effektiviteten, ettersom det ikke er mer manuell prosessering av papirarbeid involvert.

Ulempene med smarte kontrakter

Smarte kontrakter har imidlertid noen ulemper. Nyheten med denne teknologien kan få forbrukerne til å være ganske skeptiske til den, ettersom de ikke forstår den ennå.

Smarte kontrakter er koder, og disse kodene er skrevet av mennesker. Som sådan er det stor sjanse for at en smart kontraktkode har mange feil på grunn av menneskelige feil. I motsetning til hva mange tror, ​​er kodere også mennesker, og de gjør også feil. Noen feil var dessverre veldig kostbare (se DAO-hendelsen).

Hvis dataene allerede er registrert på blockchain, er det veldig vanskelig å gjøre justeringer. Dette kan igjen føre til flere systemfeil og svekket sikkerhet.

Et annet problem er at smarte kontrakter mangler en klar juridisk status. Foreløpig er det ingen offisiell myndighetsregulering som gjelder dem.

Det kreves mye teknisk ekspertise for å lage perfekt operasjonelle smarte kontrakter. Erfarne kodere som feilsikrer smarte kontrakter og implementerer dem i eksisterende teknologi og prosesser er vanskelig å finne; og kostbart.

Selv om du er en anstendig programmerer, kan du ikke bare lage din egen smarte kontrakt og bruke den til en eiendomsmegling. Du vil fremdeles trenge å konsultere en IT-spesialist på et eller annet tidspunkt for å bekrefte nøyaktigheten av koden din.

Siste tanker

Potensialet med smarte kontrakter er ubegrenset, og de kan faktisk endre måten vi gjør avtaler på tvers av ulike bransjer. Men vi kan ikke implementere denne teknologien en masse, da det er behov for mer eksperimentering på dette tidspunktet. Feil er et vanlig problem med disse kontraktene, noe som kan føre til at hele systemet det kjører på, er død. Et eksempel på virkeligheten er DAO-hacket der midler siphoned gjennom en kodefeil i den smarte kontrakten der pengene ble lagret.

For øyeblikket er smarte kontrakter fortsatt en teknologi i sine tidlige stadier, og vil kreve mer utvikling for å bli brukt i mer avanserte fremtidige implementeringer.

Merk: Dette innlegget ble opprinnelig publisert 10. april 2019 og har blitt oppdatert for fullstendigheten og sannheten til innholdet 7. april 2020.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me