Slik skjuler du IP-adressen din – VPN vs Tor (2021 Update)

Introduksjon

Skjul IP-adressen din

I de tidlige årene fungerte internett som et globalt, nøytralt og universelt nettverk.

Det spilte ingen rolle hvor en bruker befant seg eller hvilken internettleverandør han hadde.

Alle brukere opplevde de samme websidene uten noen form for vilkårlige begrensninger.

Men regjeringer og transnasjonale selskaper har ødelagt internettets nøytralitet og frihet.

Måten du opplever nettverket på nå avhenger av din ISP og jurisdiksjon.

Hvorfor skjule IP-adressen din??

Siden USA opphevet nettneutralitet, visse nettsteder lastes tregere inn eller blir filtrert. Alt avhenger av politikken og interessene til din internettleverandør.

Mye av det du ser på internett er et resultat av din geografiske beliggenhet.

Noen eksempler:

 • Hvis du er i Kina, står du bak den flotte brannmuren. Den eneste måten å få ufiltrerte nyheter fra vestlige medier er å skjule IP-adressen din.
 • På Cuba har du bare tilgang til websider kuratert av regjeringen.
 • I Venezuela, regjeringen forbyr jevnlig innhold på sosiale medier.
 • Journalister i Russland selv sensurere innholdet deres for å unngå fengsel.

Alle disse er dårlige nyheter for ytringsfrihet. Så å skjule IP-adressen din er nødvendig for å beskytte dine grunnleggende menneskerettigheter.

Ikke bli utestengt, bruk en VPN

Det er andre grunner til å skjule IP-adressen din.

Noen ganger er det private virksomheter som kuraterer hva du kan og ikke kan se.


Netflix har eksklusive serier og filmer som bare er tilgjengelige i visse land. Noen ganger er ikke teksting eller dub på morsmålet ditt også tilgjengelig. Men hvis Netflix mener at du er et annet sted, vil de låse opp dette innholdet.

Endelig er det spørsmål om personvern.

Internett-leverandører i mange land lagrer nettleserloggen din og har rett til å selge den til høystbydende. Mange av nettforhandlerne du handler hos, samler også opplysningene dine.

Hvis du ikke vil at dataene dine skal selges, er det opp til deg å forhindre at Internett-leverandøren din får dataene dine i utgangspunktet.

Bruk en VPN for å forhindre at din ISP samler inn datoen din

På slutten av dagen ønsker vi å skjule vår identitet og aktivitet OG få tilgang til begrenset innhold. For å oppnå det må vi bruke en VPN eller en Tor-tilkobling.

Slik skjuler du IP-adressen din på Mac og Windows 10

Apple-logo

Windows-logo

Det er to populære måter å skjule IP-adressen din på MacOS og Windows 10. Den første er å bruke et Virtual Private Network (VPN), og det andre er å bruke The Onion Router (Tor).

VPN-er lar deg få tilgang til internett via en tredjeparts server for generelle formål. Serveren krypterer dataene dine og blander dem med andre brukeres data for økt personvern.

Fordi det er vanskelig å fortelle hvilken bruker som tilhører hvilke data, kan enhver bruker benekte at dataene er hans.

Tor er et peer-to-peer-nettverk, som Napster. Når du får tilgang til Tor-nettverket, kobler du deg til minst tre nettverkspartnere (kjent som ‘noder’).

Disse nodene dirigerer deretter internettilgangen din for militær karakter og sikkerhet.

Heldigvis er både VPN-tjenester og Tor-nettlesere allment tilgjengelige på både Mac OS og Windows 10.

Skjul IP-adressen din ved hjelp av en VPN

Det er mange VPN-er å velge mellom hundrevis. Noen er bedre enn andre, og god annonsering er ikke nødvendigvis av samme kvalitet. Men med VPN-er får du vanligvis det du betaler for. Det betyr at gratis VPN er sjelden verdt å bruke, og vi anbefaler ikke noen av dem.

Så hvilke er de beste VPN-ene? Nedenfor dekker vi hvilke funksjoner du bør se etter i en VPN. Så gir vi deg toppvalg over en rekke priser for å hjelpe deg med å bestemme hvilken VPN som er best for deg.

Hva du skal se etter i en VPN

Antall servere og land

Antall servere fra en VPN

Hvor mange servere har VPN tilgjengelig? Dette er viktig fordi du deler disse serverne med andre brukere. Hvis for mange brukere er på samme server, kan hastigheten din bli påvirket. Bortsett fra totalt antall servere, er det like viktig den globale spredningen av disse serverne.

Hastighet

Hastighetsintikatorikon

Hvor raskt er opplastings- og nedlastningshastigheter? I noen tilfeller vil bruk av VPN gjøre din nettleseropplevelse langsommere. Dette gjelder selv de beste VPN-ene.

Det er fordi når du bruker en VPN, må innholdet du leter etter gå et annet sted før det går til deg. Hvis du prøver å streame eller torrent video mens du bruker VPN, vil nedlastingshastigheter være veldig viktig.

Personvernpost

Skjerm med hengelås

Har VPN en historie med å lekke data eller komme med falske påstander om personvernet de tilbyr? Hvis en VPN ikke er gjennomsiktig om tidligere brudd eller hvordan den beskytter personvernet ditt, hvordan kan du være sikker på at den fungerer?

Betalingsalternativer

Kredittkort

Hvilke forskjellige alternativer må jeg betale for VPN? Dette er spesielt viktig når du ikke vil at noen skal vite at du kjøpte VPN. I dette tilfellet er det veldig ønskelig å ha muligheten til å betale i Bitcoin.

Verdi

Håndholdende pose med penger-ikon

Får du mye verdi for det du betaler? Dette betyr ikke “finne den billigste VPN-en som finnes.” Billige eller gratis VPN er ofte blant de laveste alternativene på markedet. Vurder alle funksjonene som er oppført ovenfor, og sammenlign dem med prisen. Det er den enkleste måten å finne ut om VPN er en god verdi

Våre VPN-toppvalg

Følgende VPN-tjenester er alle tilgjengelige for både Mac og Windows. Noen av dem støtter til og med Linux-distribusjoner, mobiltelefoner og spillkonsoller.

PureVPN: Beste VPN for spillkonsoller

PureVPN er det beste for spill

PureVPN er på topp og veldig rimelig. Det koster bare $ 3,33 / måned for en toårsplan og tilbyr også andre planer.

Det kommer med løfte om anstendig hastighet, over 2000 servere fordelt på 140 land, og enestående kompatibilitet. Dette betyr at du kan bytte mellom 300 000 forskjellige IP-adresser når du vil.

Og hvis du vil utvide personvernet og sikkerheten til iPhone og Play Station 4, kan du også få dedikerte apper for dem.

Det er imidlertid noen dokumenterte ulemper.

For eksempel la vi merke til lave hastigheter på flere servere. Det er det også noen minimale nettverkslogger holdt, så det er vanskelig å si at deres “Zero Logging” -politikk er helt nøyaktig.

Her er en illustrasjon fra PureVPN om hvordan de håndterer logger.

PureVPN er det beste for spill

Dette betyr at DNS- eller IP-lekkasjer kan oppstå hver gang du kobler til PureVPN servere. Og hvis dette er tilfelle, anbefales ikke sikkerhetsfølsomme operasjoner.

Ikke desto mindre, PureVPN er flott for et rimelig prispunkt og utvidet kompatibilitet.

Videre er det interessant å se at du kan betale for tjenesten med Bitcoin, Litecoin og Ether. Å betale online uten kredittkort gjør en forskjell for personvernet ditt.

Som selskap, PureVPN har hovedkontor i Hong Kong. Dette kan være en fordel for kinesiske internettbrukere som ønsker å omgå Great Firewall.

Likevel er det uklart i hvilken grad selskapet er villig til å gi etter for den kinesiske regjeringen, spesielt med protestene i Hong Kong som skjer akkurat nå..

PureVPN er det beste for spill

På lang sikt kan jurisdiksjonen være et tema. Dette betyr ikke det PureVPN kan ikke bevege seg om nødvendig, skjønt.

PureVPN er flott for streaming og hverdagsbruk. Dens sterkeste poeng er den utvidede kompatibiliteten for flere enheter Men hvis du vil ha raskere hastigheter eller større sikkerhet, bør du ta en titt på det Surfshark og Uttrykke.

Registrer deg på PureVPN og få en spesiell rabatt!

Prisservere / land Hastighet Personvern
PureVPN-logo $ 2,88 2000/140 Gjennomsnitt Gjennomsnitt Melde deg på

NordVPN: Beste VPN for flere tilkoblinger

NordVPN

Nord er en veldig sterk konkurrent når du velger en VPN.

Av alle VPN-ene som er gjennomgått i denne artikkelen, Nordtilbyr det største utvalget av forbindelser. Den har over 5660 servere fordelt på 59 land, noe som betyr at du kan bruke mange IP-er.

Dette hjelper deg med å nå bedre hastigheter og få tilgang til dusinvis av servere i hvert land. Som Surfshark, Nord inkluderer også en dobbel VPN-funksjon. Ved å bruke den, blir forbindelsen din rutet gjennom to forskjellige servere samtidig. Nord VPN

De dual-country oppsett tilbyr stor privatliv og sikkerhet.

Imidlertid er det noen problemer. I mars 2018 ble noen private nøkler tilhørende en server i en Nord VPN-server i Finland lekket.

Men denne informasjonen ble ikke offentlig før høsten 2019.

Det anslås at dette bruddet bare berørte 50 til 200 NordVPN brukere, men dette var nok til å skade tjenestens omdømme.

Utenfor dette uheldige uhellet,Nord har en flott rekord.

Den tilbyr fortsatt en av de raskeste og mest brukervennlige VPN-tjenestene på markedet.

Registrer deg for NordVPN i dag

Nord kan omgå den kinesiske brannmuren, lagrer ikke brukerlogger og blokkerer Netflix.

Det muliggjør også raske nedlastinger av torrent for de som trenger å overføre data raskt. Og dets jurisdiksjon i Panama gir god personvern.

Til tross for de dokumenterte problemene, NordVPN er fortsatt en av premium VPN-tjenestene. For ca $ 3,49 / måned får du mange servere, avanserte funksjoner og utmerket hastighet.

Det er også verdt å merke seg at du kan kjøpe en NordVPN abonnement med BTC, ETH og XRP. Hvis du ikke vil at selskapet skal lagre kredittkortdataene dine, er dette det beste og mest private betalingsalternativet.

Registrer deg på NordVPN og få en spesiell rabatt!

Firmanavn Pris Servere / land Hastighet Personvern
NordVPN-logo $ 3,49 5660/59 Fort God Melde deg på

Surfshark VPN: Beste verdi VPN

SurfShark VPN

Surfshark VPN er litt dyrere enn Ren. Likevel er den raskere og har bedre rekord for sikkerhet.

Offshore jurisdiksjonen garanterer også mer suverenitet, og dermed bedre personvern for deg. For økt personvern kan du kjøpe din Surfshark abonnement med BTC, ETH og XRP.

SurfsharkAkilleshæl er dens mer begrensede tilkobling. Sammenlignet med PureVPN, du kan bruke færre IP-adresser. Surfshark lar deg koble til “bare” 1040+ servere i 61+ land.

Hittil har vi heller ikke funnet hastighetsproblemer eller sikkerhetsproblemer. Til tross for den mindre operasjonsskalaen, Surfshark er en mer premium, topp 3 VPN-tjeneste.

Surfshark er tilgjengelig på de mest populære nettleserne, mobile enhetene og operativsystemene. Du kan få det på Chrome, Firefox, Android, iOS, macOS, Windows, Linux.

I motsetning til PureVPN, den har ikke en egen app for videospillkonsollene dine.

Likevel kompenserer det med en SmartDNS-funksjon som fungerer på mange plattformer.

Det fungerer ikke som selve VPN-en, men gir fortsatt større privatliv.

I motsetning til PureVPN har den ikke en egen app for videospillkonsollene dine.

Likevel kompenserer det med en SmartDNS-funksjon som fungerer på mange plattformer.

Spill med VPN

Det fungerer ikke som selve VPN-en, men gir fortsatt større privatliv.

Surfshark er flott for både å omgå den kinesiske brannmuren og låse opp Netflix. Den er rask, pålitelig og har en ren sikkerhetsrekord.

En del av dette skyldes jurisdiksjonen på De Britiske Jomfruøyene. Å operere i et offshore-land garanterer et mer personvernvennlig lovgivningsrammeverk.

Registrer deg på SurfShark VPN og få en spesiell rabatt!

Firmanavn Pris Servere / land Hastighet Personvern
Surfshark-logoen $ 1,99 1040/61 Fort God Melde deg på

ExpressVPN: Beste VPN over alt

ExpressVPN

Av alle tjenestene som presenteres i denne artikkelen, ExpressVPN er den mest robuste og tidstestede.

Det har eksistert siden 2009, og har opprettholdt den rene rekorden.

Tidstesten er den beste indikatoren for robusthet, og ExpressVPN har aldri hatt store problemer. Når det gjelder personvern og sikkerhet, er dette de beste nyhetene du kan få.

Tjenesten har også en eksemplarisk policy for ikke å lagre brukerdata, og de har bevist dette under press.

Etter attentatet på den russiske ambassadøren i Tyrkia, Andrei Karlov, en av ExpressVPN’er servere ble beslaglagt.

Tyrkiske tjenestemenn tenkte de ville finne data fra snikmorderens sosiale medier og e-postkontoer. Likevel, til tross for politiets forventninger, inneholdt serveren ingen poster.

Likevel, til tross for politiets forventninger, inneholdt serveren ingen poster.

ExpressVPNPåstand om å inkludere ingen bakdører og ikke føre logger viste seg å være sant.

Dør med sikkerhetslogo

Også den kinesiske regjeringen vurderteExpressVPN å være en trussel mot brannmuren deres.

Deres tjenestemenn har presset Apple tilfjern appen(sammen med andre VPN-tjenester) fra App Store.

ExpressVPN reagerte av publisere en blogg innlegg for å bekrefte selskapets forpliktelse til gratis og åpent internett.

ExpressVPN Beskytter personvernet ditt

Disse hendelsene har bare styrket seg ExpressVPNSitt rykte i felten. De plasserte også tjenesten på et sted hvor den leder med et godt eksempel.

Men den gode rekorden og den velprøvde historien om god praksis kommer med en pris.

Det månedlige abonnementet er $ 6,87 for en 15 måneders forpliktelse.

Dette gjør ExpressVPN den dyreste tjenesten i denne artikkelen. Og hvis du bare vil betale i en måned, må du forberede deg på å betale $ 13,33.

Det er dyrere enn NordVPN ($ 11,51), Surfshark ($ 11,95), og PureVPN ($ 10,95).

ExpressVPN lar deg få tilgang til mer enn 3000 servere på 160 steder og 94 land.

Serverantallet er ikke så imponerende som NordVPN, Men den geografiske fordelingen er mer generøs.

Flere land og jurisdiksjoner er bedre for personvernet.

Flere valg med ExpressVPN

De lar deg låse opp mer Netflix-innhold og omgå statlig sensur. Til sammenligning er det lettere å blokkere eller stenge hundrevis av servere i ett land.

På grunn av de kjente problemene med vanlig karttopper NordVPN, ExpressVPN er den nye kongen. Det fungerer best for personvern, har en god rekord og får jobben gjort med streaming.

Folkene bak ExpressVPN synes også å være Bitcoin-maksimalister. På deres nettside er Bitcoin den eneste kryptovalutaen de aksepterer.

Og dette er gode nyheter for personvernet ditt, ettersom du ikke deler kredittkort- eller PayPal-legitimasjon.

Registrer deg på ExpressVPN og få en spesiell rabatt!

Prisservere / land Hastighet Personvern
ExpressVPN-logo $ 6,65 3000/160 Raskest Fantastisk Melde deg på

Sammenlign topp VPN-er

Sammenlign alle våre VPN-toppvalg og velg hvilken som passer best for deg. Husk å tenke på hva du trenger VPN-en til? Hvis du vil streame på flere enheter, vil du kanskje velge en annen VPN enn du ville gjort hvis personvern er viktigst.

Sammenligningstabell

Firmanavn Pris Servere / land Hastighet Personvern
ExpressVPN-logo $ 6,65 3000/160 Raskest Fantastisk Melde deg på
PureVPN-logo $ 2,88 2000/140 Gjennomsnitt Gjennomsnitt Melde deg på
Surfshark-logoen $ 1,99 1040/61 Fort God Melde deg på
NordVPN-logo $ 3,49 5660/59 Fort God Melde deg på

SAMMENLIGNING

PureVPN-logo

Ren VPN

 • Stor pris
 • Anstendig servere
 • Ikke den mest private

KJØP NÅ LES ANMELDELSE NordVPN-logo

Nord VPN

KJØP NÅ LES ANMELDELSE ExpressVPN-logo

Express VPN

 • Mest private VPN
 • Raskt fort
 • De fleste servere og land av alle VPN-er

KJØP NÅ LES ANMELDELSE Surfshark-logo

Surfshark VPN

 • Store hastigheter
 • Stor sikkerhetsrekord
 • Ny VPN

KJØP NÅ LES ANMELDELSE

Skjul IP-adressen din ved hjelp av Tor

TOR Onion Router

Hva er Tor?

De Løkruter (Tor) er en gratis og åpen kildekode programvareprotokoll. Det muliggjør anonym kommunikasjon mellom internettbrukere.

Ved å bruke den såkalte løkrutingen bruker Tor et verdensomspennende nettverk på over 6000 stafett noder. Det kalles en “løk” fordi den kommer i mange lag som dekker og beskytter kjernen.

Disse nodene kan generere utallige kombinasjoner av tilfeldige tilgangsstier.

La oss for eksempel si at Alice vil besøke Amazon uten å avsløre IP-adressen sin. For å øke personvernet, vil hun kjøre Tor-nettleseren.

På denne måten blir forbindelsen hennes videresendt gjennom flere rutingnoder.

TOR løk forklart

Tor-nettverket krypterer dataene og forvandler dem til en såkalt pakkeinnpakning.

Dette muliggjør et videresending av personvern som plasserer ukjente mellomledd mellom Alice og Amazon. Når noder krypterer og videresender dataene til Alice, vet de ikke mye.

Alt en videresendingsnode kan se er hva den forrige jevnaldrende sendte, og den neste destinasjonen for dataene.

Også valgveien er helt tilfeldig. Dette betyr at noen av 6000+ relénoder kan motta tilgangsdataene, kryptere dem og sende dem videre.

Det er imidlertid en ukryptert del av Tor-oppsettet. Det finnes i kommunikasjonen mellom den siste videresendingsnoden og datamottakeren.

I vårt eksempel vil Amazon kunne se informasjon om utgangsnoden. Dette betyr at identifisering av Alice innebærer tilbakesporing av rute og trinnvis trinnkryptering av data.

Tor-anonymiseringsprosessen er ikke umulig, men definitivt utfordrende og ressurskrevende.

Likevel foregår den mest private Tor-kommunikasjonen mellom Tor-brukere.

Hvis noen som ikke bruker kryptering, samhandler med en Tor-bruker, er en del av anonimiteten borte. Hackere må bare hente ut eller sosialingeniørdata fra den ubeskyttede parten.

Tors personvern og anonymitet er heller ikke perfekt.

For eksempel har Europol klart å ta ned mørke markedsnettsteder i 2014. Dette var en del av deres initiativ for å slå ned på ulovlige aktiviteter på nettet..

Men bare fordi noen kriminelle bruker Tor, betyr det ikke at det er en protokoll for kriminelle. Undersøkelsesjournalister, diplomater, politimyndigheter og generelt sårbare mennesker trenger alle Tor.

Personvernprotokollen lar internettbrukere kommunisere i et tryggere miljø. Og ofte styrker Tor rettshåndhevelse og menneskerettighetsbeskyttelse.

På samme måte er Tor-nettleseren en utmerket måte å avvise sporere, annonser og skadelig programvare.

Spøk internett med TOR

Det beskytter rettighetene dine på internett på en praktisk måte. Akkurat som du trekker gardiner og lukker dører når du trenger mer privatliv, bør du også bruke Tor.

Her er det vanskelige spørsmålet: hvor får Tor-prosjektet pengene sine? Ideelle og open source programvareprosjekter sliter vanligvis med finansiering.

Likevel kommer de fleste pengene til Tor fra den amerikanske regjeringen. Tre hovedinstitusjoner involvert. For det første er det USAs utenriksdepartement. Så er det Broadcasting Board of Governors. Og sist men ikke minst er National Science Foundation.

Den amerikanske regjeringens engasjement er imidlertid ingen overraskelse.

Konseptet med ruting av løk dateres tilbake til et amerikansk sjøforskningslaboratorium fra 1990. I begynnelsen aktiverte Tor en privat kommunikasjonskanal for statlige etater.

Etter hvert som tiden gikk, var verktøyene åpne for å fremme menneskerettigheter over hele verden.

Dette kan virke som en irrasjonell utgift av den amerikanske regjeringen. Men det tjener faktisk deres agenda for universell demokratisering og menneskerettigheter.

De fleste autoritære og totalitære regjeringer er fiendtlige mot USAs utenrikspolitikk. Noen ganger truer de tilfeldigvis amerikanske eiendeler.

Så for beskyttelsesformål er nyttige personvernverktøy nødvendige for lokale frihetskrigere. I deres situasjon er personvern et spørsmål om liv og død. Dermed oppveier menneskerettighetsfordelene ved Tor den ellers småskala kriminelle virksomheten.

Likevel bør du alltid være klar over at NSA kanskje kan dekryptere Tor-kommunikasjon. Så hvis du vil gjemme deg for de amerikanske etterretningsbyråene, er det bedre at du ikke bruker Tor (eller internett) i det hele tatt.

Er Tor en VPN?

Dette er den typen spørsmål som i utgangspunktet høres dum ut, men blir mer kompleks når du tenker på det.

I ettertid skjuler både VPN-tjenester og Tor IP-adressen din.

De krypterer dataene dine og videresender dem til en annen part som ikke vet hvem du er. Dette gjør dem nyttige personvernverktøy.

Men den viktigste forskjellen mellom Tor og et VPN er tilfeldighet.

En VPN-tjeneste lar deg bare koble til et begrenset antall kjente servere. Med litt logginformasjon vil de vite hvordan, når og hvor du kobler deg til.

Dette er grunnen til at det er viktig å velge VPN med forsiktighet.

Derimot er Tor helt tilfeldig. Hver nye fane i nettleseren din genererer en ny videresendingsbane.

Hver gang du ønsker å få en ny identitet, klikker du på den tilhørende knappen. Og når du kobler deg til, er det veldig vanskelig å gå tilbake på banen.

Med tre tilfeldige viderekoblingsnoder mellom deg og destinasjonen, har du mye mer privatliv. Mens du kan sette opp VPN-tjenesten din til å rute gjennom mange noder som Tor, vil den fortsatt mangle tilfeldigheten.

Myntslipp

Det er også et spørsmål om anonymitet: VPN-brukere registrerer seg først med e-postadresse og betalingsinformasjon. Når det gjelder Tor, laster du ned en gratis programvare og kjører den uten å registrere deg for noe.

Skillet eksisterer selv i navnet på anonymitetstjenestene. Tor er åpen kildekode og en kollektiv innsats av frihetselskere som driver viderekoblingsnoder. Som i tilfellet med Bitcoin, kan hvem som helst melde seg frivillig til å kjøre en node.

Men “P” i VPN står for privat. Nettverket du kobler til tilhører noen og følger et sett med regler.

Du kan ikke bli med i det virtuelle private nettverket med din egen server. Dette vil kreve registrering, noe som fører til tap av anonymitet som standard.

Avslutningsvis er Tor ikke en VPN fordi den ikke er privat. I likhet med Bitcoin er Tor åpen kildekode og tillatelsesfri.

I noen grad kan anonymitetsprotokollen også være sensurresistent. Tor gir deg frihet til å kjøre din egen node, tilfeldig tilgang til andre og kryptere i hvert trinn.

Du trenger ikke å stole på et selskap, men på en åpen kildekodeprotokoll. Og viktigst av alt, det koster deg ingenting å bruke Tor.

Fordeler med å bruke Tor

Først og fremst er Tor et utmerket personvernverktøy. Gjennom det blir dataene du sender kryptert og rutet av tilfeldige anonyme noder. Slik sett er Tor en av de mest private måtene å oppleve det offentlige og åpne nettet på.

En annen fordel med Tor-protokollen er muligheten til å surfe på det dype nettet. Dette er den skjulte delen av internett, som bare de som vet den nøyaktige adressen har tilgang.

Tenk på internett som en by. Med ditt vanlige statsborgerskap kan du bare gå på offentlige steder og besøke din egen eiendom. Men hvis du vet riktig adresse og har en invitasjon, kan du besøke andres eiendom.

Tor er en invitasjon til det dype nettet – eller andre folks hjem. Det lar deg bedre forstå hvordan internett fungerer og utvide ditt verdensbilde.

Det dype nettet er ikke akkurat det mytiske stedet som muliggjør frie markeder for våpen og narkotika. Ofte forvrenger media virkeligheten for sensasjonellisme.

De fleste brukssaker er enten statlige eller menneskerettighetsrelaterte. På det dype nettet kan myndighetspersoner kommunisere med andre avdelinger eller ambassader.

Deep Web

Også mennesker som lever under autoritære regimer kan kommunisere med personvern. Dette hjelper etterforskningsjournalister fra den gratis verdensrapporten om hendelser.

I bytte kan dissidenter også motta verdifull informasjon om hva som skjer i utlandet.

For den gjennomsnittlige internettbrukeren fra den frie verden gir Tor personvern mot virksomheten. Hvis du hater hvordan Google, Amazon, Facebook og Microsoft sporer deg på tvers av nettsteder, er Tor en av-bryter.

Den åpne personvernprotokollen hjelper deg med å velge bort overvåkingskapitalisme.

Og det er mye verdi i individuelt privatliv. La oss si at en nær venn har kreft, og du søker etter bøker om behandlinger.

Hvis du surfer uten personvern på Amazon og er logget inn på kontoen din, lagres dataene dine. I bytte kan Amazon selge søkedataene dine til interesserte tredjeparter.

Og hvem vil kanskje ha data om folk som ser på kreftbøker? Forsikringsselskap! I fremtiden kan forsikringspremien din øke på grunn av søkene dine.

Det er ikke noe ulovlig eller skammelig å søke på bestemte gjenstander på internett. Men noen tredjeparter kan tolke nettleserloggen din i en annen sammenheng.

Denne sammenhengen kan skade omdømmet ditt, pengene dine og til og med ditt yrkesliv. Og dermed er det bedre å kjøre Tor og slutte å bekymre seg for bedriftsovervåking.

Ulemper ved å bruke Tor

Det er tre ulemper ved å bruke Tor – og hvis du ikke blir jaget av CIA, er det bare to.

Det største problemet handler om internettforbindelseshastighet. Å ha dataene dine kryptert og videresendt vil redusere opplastings- og nedlastingshastigheten. Tor øker sidetiden.

I noen situasjoner kan det til og med begrense vist innhold (som annonser og JavaScript).

Dette er grunnen til at du bør justere Tor-innstillingene i henhold til dine personvernbehov. På den høyeste innstillingen vil du ikke kunne se noe Javascript, mens bilder og skrifttyper endrer utseendet.

Dette er den største mengden personvern og sikkerhet mot sporing som du kan få.

Men hvis du senker terskelen, kan du oppleve de samme nettbildene som med hvilken som helst annen nettleser. Det er en kompromiss involvert, men forbindelsen din er fortsatt kryptert og videreformidlet.

Den største ulempen med å bruke Tor er politisk. Utgangsnoder, som fører meldingen til destinasjonen, er Tors viktigste angrepsvektor.

Og regjeringen din kan kjøre en av disse utgangsnodene for dataovervåking.

Også den amerikanske regjeringen tilbyr mesteparten av finansieringen av Tor-prosjektet.

Dette kan bety at Uncle Sam har en spesiell interesse i nettverket og kan se på det. Men hvis du vil beskytte deg mot overvåkingskapitalisme, er det flott.

Den siste ulempen handler om hvordan tredjeparts nettsteder reagerer på Tor. Noen nettsider får deg til å gjennomføre ekstra sikkerhetskontroller for å bevise at du ikke er bot.

Dette er ikke et stort problem i seg selv, men du må fortsatt kaste bort tid på å gjøre CAPTCHAs. Å klikke på kjøretøy, gatelys, finne tverrganger blir irriterende ganske fort. Og når du må gjøre det på de fleste sider du åpner, er det veldig upraktisk.

Google legger allerede til et ekstra trinn for deres søkemotor. De vil mest sannsynlig argumentere for at de beskytter tjenesten mot roboter.

Enda andre søkemotorer som DuckDuckGo er vennlige med din bruk av Tor. Dette betyr at Googles problem også kan være med personvern og deres evne til å spore.

Hvordan kommer jeg i gang med Tor?

Det er tre enkle og tilgjengelige måter å komme i gang med Tor på.

Det aller mest populære er å laste ned nettleseren. Den er gratis, den er lett, og grensesnittet ligner veldig på Firefox.

Programvaren er også tilgjengelig for Windows, Mac, Linux og Android.

Løkleser

Hvis du eier en Android-telefon eller nettbrett, kan du bruke den Orbot. Dette gratis og åpen kildekodeverktøyet kan settes til å rute alle forbindelser gjennom Tor.

Med Orbot kan du sørge for at dataene du sender og mottar er mye mer private. Avanserte brukere kan til og med koble til bestemte broer eller reléer.

I motsetning til den grunnleggende Tor-nettleseren, får Orbot alle internett-apper til å bli rutet via Tor.

Dette betyr at selv Google Play og Facebook kan bli lurt til å tro at du har en annen IP-adresse. Også datakryptering er veldig verdifull i Googles panoptikon.

Sist men ikke minst kan du laste ned og installere Haler.

Det er et operativsystem hvis internettforbindelse tvinger bruken av Tor som standard. Tails fungerer på datamaskiner så gamle som 10 år og kjemper for personvernet. Når du er installert, finner du også nyttige kryptografiske verktøy og en serie kontorapplikasjoner.

Hvis Tor-nettleseren har sine begrensninger i omfang, tilbyr Tails helhetlig personvern. Den eneste ulempen med Tails er den begrensede mengden tilgjengelige applikasjoner.

Hvis du trenger spesifikke profesjonelle verktøy, er det bedre å bruke Windows eller MacOS. Men hvis hovedfokuset ditt er privatliv på internett, så er Tails veien å gå.

Hvordan bruker jeg Google med Tor?

I de fleste tilfeller vil Google motvirke bruken av fullmakter (inkludert VPN og Tor) med CAPTCHA.

For å se søkeresultatene må du gjøre en Turing-test som viser at du er en menneskelig bruker.

Dette er en måte for Google å holde roboter borte fra å spamme søkemotoren for å påvirke innholdsrangeringen.

Google-logo

På grunn av CAPTCHA-systemet må du klikke på bilder i henhold til instruksjonene. Google vil be deg om å finne alle biler, broer, krysseturer og gatelys i tilfeldige bilder. Prosessen bør ikke ta mer enn 30 sekunder, og etter at du har sendt inn riktig svar, er du klar.

Hvis du ikke liker å gjøre denne Turing-testen, bytter du til DuckDuckGo. DDG vil ikke spore deg, vil ikke samle inn data og ikke straffe deg for å bruke Tor.

Bør du bruke Tor med en VPN

Å kombinere Tor og VPN er den beste måten å beskytte personvernet ditt på internett.

Gjennom denne metoden kan ingen rutingnode i Tor-nettverket se din virkelige IP-adresse.

Dette betyr at backtracking-angrepet på utgangsnoden blir vanskeligere å utføre.

VPN-konsept

Hvis Tor-rutingen slutter å fungere, er du fortsatt beskyttet av VPN. Ved å motta et ekstra beskyttelseslag blir løkens kjerne ekstra sikker.

I en blogg innlegg, til og med VPN-tungvekt ExpressVPN anbefaler å stable Tor og VPN.

Samtidig er det forklart at bare VPN gjennom Tor-oppsett fungerer. Å sette en VPN-tjeneste på toppen av Tor er vanskeligere, har ingen fortrolighetsfordeler og bremser tilkoblingen.

Denne kombinasjonen er det beste en gjennomsnittlig internettbruker kan få for å maksimere personvern og sikkerhet.

For å bryte de stablede lagene av VPN og Tor, må du bruke svært dyre og sofistikerte verktøy. Mostdata-overvåkingssystemer er maktesløse og ineffektive mot Tor over VPN.

Likevel kan nasjonalstater eie midler til å dekryptere kommunikasjonen din om nødvendig. Så bestem din trusselmodell med forsiktighet og ikke oppfør deg som den usynlige mannen.

Hva er proxy-tjenester?

En proxy-tjeneste er paraplybetegnelsen for Tor og andre lignende personvern- og sikkerhetsverktøy.

Fullmakter innebærer å bruke en annen datamaskin til å fungere som et beskyttende mellomledd. Du dekker over hovedtilgangsenheten og dirigerer alle kommunikasjonsforespørsler via proxy.

Likevel er det bare fornuftig å bruke en proxy hvis du fysisk eier den. Å sende IP-adressen og dataene dine til en tredjepartsserver er ikke en god modell for personvern og sikkerhet.

De fleste fullmakter er også applikasjonsspesifikke og svakere med kryptering. Så hvis du skal bruke en internettjeneste, er det bedre å kjøpe et VPN-abonnement og deretter koble til Tor.

Konklusjon

Vi håper denne guiden har vært nyttig for å forstå hvordan du kan skjule IP-adressen din.

Dette er et tema som er i stadig utvikling. Å holde deg oppdatert om de nyeste teknologiene vil hjelpe deg med å opprettholde personvernet ditt. Denne guiden vil kontinuerlig bli oppdatert for å gjenspeile disse endringene.

Sammenligningstabell

Firmanavn Pris Servere / land Hastighet Personvern
ExpressVPN-logo $ 6,65 3000/160 Raskest Fantastisk Melde deg på
PureVPN-logo $ 2,88 2000/140 Gjennomsnitt Gjennomsnitt Melde deg på
Surfshark-logoen $ 1,99 1040/61 Fort God Melde deg på
NordVPN-logo $ 3,49 5660/59 Fort God Melde deg på

Du kan støtte vårt arbeid ved å kjøpe en av VPN-ene ovenfor via lenken vår.

Ta kontakt med oss ​​hvis du har andre spørsmål, eller hvis Billfodl-teamet kan være til hjelp for deg ved å sende en e-post til [email protected]

Kan jeg bruke Tor i stedet for VPN?

Selvfølgelig! Faktisk skaper kombinasjonen av de to enda mer sikkerhet og privatliv for brukeren. Guiden vår hjelper

Skal jeg bruke VPN med Tor?

Det avhenger mye av situasjonen din. Hvis du er en journalist som rapporterer i et land som ikke har beskyttelse for presse, er det sterkt anbefalt å bruke begge deler. Hvis du prøver å omgå geografiske begrensninger for å streame filmer, vil en Tor over VPN-tilkobling trolig være for treg.

Bruker Tor ulovlig?

Nei, ikke i USA. Faktisk mottar Tor-stiftelsen penger fra den amerikanske regjeringen for å holde den i drift. Tor er essensiell for å få informasjon ut av despotiske regimer over hele verden som prøver å kontrollere internett i deres land.

Er Tor over VPN trygt?

Ja, Tor over VPN er helt trygt. Det er flere måter å få tak i, og alt er trygt. Vi detaljerer alt om Tor over VPN, inkludert hvordan du konfigurerer det i oppskriften.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map